Kamelensafari in de Tharwoestijn

Kamelensafari in de Tharwoestijn

Wil je als nomaden door de woestijn trekken op kamelen? Dat kan in de Tharwoestijn, in Rajasthan bij Jaisalmer. Een dagje op en neer voor de ervaring of een aantal dagen met slapen onder de sterrenhemel tot maandenlang diep de woestijn in trekken. Alles is mogelijk, hoelang jij het wilt. Hoe regel je dit en wat kun je precies verwachten?

Hoe regel je het?

Als je een kamelentocht wilt maken is de stad Jaisalmer een goede keuze om te beginnen. Als je hier aankomt word je gelijk van alle kanten benaderd of je een kamelentocht bij ze wilt boeken. We raden aan hier niet gelijk op in te gaan, maar rustig naar je accommodatie te gaan en vanuit daar – of via een reisbureau (check TripAdvisor) – je tocht te regelen.Hoe ziet een dag eruit?

Je vertrekt ’s morgens vroeg om met de jeep eerst veertig kilometer dieper de woestijn in te gaan. Hier staat de gids met kamelen op je te wachten. Al het eten, slaapspullen en vooral veel drinkwater wordt op de kamelen geladen. Dan gaat het avontuur in de Tharwoestijn pas echt beginnen! Als je bovenop de kameel zit dan besef je pas hoe gigantisch groot (en oncomfortabel) deze beesten zijn.

De kamelen lopen achter elkaar door de woestijn, verbonden aan een touw. Zo hobbel je door de bijzondere en droge natuur. Rond lunchtijd zoek je een schaduwplekje en maak je ter plekke chapati’s met verse curry. Natuurlijk met een heerlijk kopje Chai-thee. De kamelen worden in deze tijd afgezadeld en kunnen vrij rondlopen om van de bomen te smikkelen. ’s Middags bereik je de zandduinen.

Avondeten is min of meer hetzelfde als de lunch en wordt gevolgd door een kampvuur. Heb je hier graag een drankje bij? De gids kan onderweg in een dorpje ‘desert whiskey’ voor je kopen.

Rond bedtijd wordt er een pak dekens in het zand neergelegd, wat nog verassend lekker ligt. Na deze intensieve dag slaap je heerlijk onder een van de meest indrukwekkende sterrenhemels die je ooit zult zien. ’s Morgens word je gewekt door een prachtige zonsopkomst.

Na het koken en eten van een paar eitjes en het bepakken van de kamelen, gaat de tocht weer verder.Hoelang wil je gaan?

Ga je maar één dag op en neer dan hobbel je de na lunch weer terug naar de jeep. Doe je één overnachting dan loop je dag twee weer dezelfde weg terug. Wij vonden het leuk om meerdere dagen te doen zodat je wat dieper de woestijn in gaat. Hierdoor loop je ook echt alleen met je eigen groepje en zie je geen andere toeristen meer. Zo reden we een middag langs de watermeloen- en komkommerplantages en door een klein dorpje. Bovendien is het slapen in de woestijn juist een van de hoogtepunten. Het nadeel van meerdere dagen is dat je gewoon echt niet lekker zit op een kameel en het is bloedje heet in de woestijn.

Tips

• Neem lange, luchtige kleren mee om je tegen de waanzinnig hete zon te beschermen en ’s avonds koelt het flink af.
• Spreek duidelijk af wat er allemaal bij je pakket inbegrepen zit, zodat de organisatie zeker genoeg dekens, water en eten mee neemt en je ook gewoon weer netjes bij het vertrekpunt teruggebracht wordt. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
• Bereid je er mentaal op voor dat je niet de gehele trek leuk zal vinden, het is zwaar bovenop zo’n hobbelige kameel in de bloedhete zon. Maar het is een geweldige, unieke ervaring!
• Ga je langer dan twee dagen? Spreek af dat je zeker een stop maakt in een dorpje, een bijzondere ervaring en een fijne afwisseling tijdens al het gehobbel.
• Begin en eindig je trip zeker met de jeep, anders ben je al bijna een gehele dag kwijt om de woestijn te bereiken en dit wordt vaak in grote toeristen colonnes