Irkoetsk

Irkoetsk

Veel steden aan de Trans-Siberische spoorlijn worden gemakshalve overgeslagen. Reizigers weten niet wat ze ervan moeten verwachten of hebben simpelweg geen tijd om hier een stop te maken. Irkoetsk is een stad die de meeste reizigers in Rusland wél bezoeken, omdat de stad dicht bij het Baikalmeer ligt. Veel reizigers gaan vanaf het station van Irkoetsk direct door naar het grote meer. Ook deze stad zelf is echter een bezoek waard.

Over Irkoetsk

Irkoetsk is vernoemd naar de Irkoetrivier die overvloeit in de Angararivier. De stad werd in de zeventiende eeuw gesticht en diende als uitvalsbasis voor de handel met de Boerjaten, een Mongoolse stam. Begin negentiende eeuw vond de Decembristenopstand plaats in Sint- Petersburg. De Russische tsaar liet deze opstand neerslaan en legerleiders die hadden meegedaan aan deze revolte werden verbannen naar Siberië. Zij namen hun families mee en zo vond er een culturele bloei plaats in Oost-Siberië. Deze nieuwe elite liet zijn sporen na in de westers ogende bebouwing. Zo werd Irkoetsk ook wel het Parijs van Siberië genoemd.


Irkoetsk


Irkoetsk


Bezienswaardigheden

Irkoetsk doet op gebied van architectuur bij vlagen aan Sint-Petersburg denken. Daarnaast staat de stad vol met traditionele Siberische houten huizen. Waar je in Novosibirsk een handjevol van dit soort huisjes ziet, heeft Irkoetsk er dus veel meer.

Net als in andere Russische steden heeft Irkoetsk ook prachtige religieuze gebouwen. Een aantal hiervan zijn de Epifaniekathedraal, de Kazankathedraal, de Kazankerk en het Znamenskiy-klooster. Wie meer wil leren over de luxe levens van de verbannen Decembristen kan het huizen van Volkonsky en Trubetskoy bezoeken. Daarnaast biedt de stad een kunstmuseum alsmede een regionaal museum.

Het zogeheten Trendy Quarter is een winkelstraat met allerlei eetgelegenheden in ietwat kitscherige gebouwen die geïnspireerd zijn op de bouwstijl van weleer. Er bevindt zich ook een winkelcentrum voor mensen die willen shoppen.

De stad wordt door de rivier Angara doormidden gesneden en aan de oostkant van de rivier is een mooie promenade aangelegd. Via een brug kun je naar het parkeiland genaamd Yunosti. Vooral in de warme avonduren (in de zomer!) bevinden zich daar jongeren en hangt er een gemoedelijke sfeer.


Irkoetsk


Vervoer in Irkoetsk

Het treinstation ligt op een afstandje van het centrum. Dus het is aan te raden om de tram te pakken. Er is een prima verbinding tussen het treinstation, het stadscentrum en het busstation vanwaar je naar het Baikalmeer kunt reizen. De stad zelf is goed te belopen.

Overnachten in Irkoetsk

De budgetreiziger hoeft voor zijn overnachtingen in Irkoetsk niet veel uit te geven. Hostel prijzen liggen tussen de vijf en tien euro. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Russische steden relatief goedkoop op Irkoetsk vliegen. Vanuit West-Europa vliegen kan ook, maar dat is een stuk prijziger. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn en de meeste reizigers zullen de stad per trein aandoen.

Ons oordeel
7/10

Irkoetsk is een verrassend mooi stadje, met veel oude gebouwen uit de tsarentijd en traditionele Siberische houten huisjes. Aangezien je als reiziger bij Irkoetsk uitstapt om naar het Baikalmeer te gaan, raden we je aan ook een dag voor de stad zelf uit te trekken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.