Beste reistijd Rusland

Beste reistijd Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld en telt naast diverse klimaatsoorten talloze prachtige bestemmingen. Zo kun je in Moskou en Sint-Petersburg betoverende architectuur en musea ontdekken, terwijl je van de natuur kunt genieten in het Altai gebergte, bij Lake Baikal en op vele andere plaatsen. Het klimaat in Rusland is ongeveer net zo gevarieerd als de landschappen en het plannen van je reis kan daarom ietwat lastig zijn. Wij geven je een overzicht van het klimaat per regio.

Het westen van Rusland

De zomer is zonder twijfel de beste tijd om het westen van Rusland te bezoeken. Steden als Sint-Petersburg en Moskou krijgen in dit seizoen te maken met veel zonuren en aangename temperaturen. Wel zijn de zomermaanden vrij nat, maar de temperaturen en zonneschijn maken veel goed. Zeker als je beseft dat de winters hier lang zijn (november tot maart) en in dit deel van Rusland de temperatuur geregeld daalt tot ver beneden -10 graden. Het verre noordwesten krijgt soms zelfs te maken met temperaturen van -30 graden. In mei en september zijn de temperaturen (zeker dicht bij de grenzen met Europese landen) aangenaam en zijn er minder toeristen te vinden, waardoor dit een goede tijd is om West-Rusland te bezoeken.

Sint-Petersburg

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -3 ºC 37 mm
Februari -3 ºC 29 mm
Maart 2 ºC 31 mm
April 9 ºC 36 mm
Mei 16 ºC 42 mm
Juni 20 ºC 56 mm
Juli 23 ºC 74 mm
Augustus 21 ºC 79 mm
September 15 ºC 68 mm
Oktober 9 ºC 69 mm
November 2 ºC 51 mm
December -2 ºC 49 mm

Het midden van Rusland

Hoewel centraal Rusland een enorm gebied beslaat, is er een gemene deler: de ijzig koude winters en warme zomers. Ook hier is de zomer het reisseizoen bij uitstek, met in steden als Jekaterinenburg en Novosibirsk gemiddelde temperaturen van 25 tot 30 graden. Ook zijn er soms pieken van meer dan 40 graden, wat kenmerkend is voor het landklimaat in deze regio. Tijdens de winter van december tot februari is het gemiddeld -10 tot -20 graden in deze steden, met geregeld uitschieters naar beneden. Het steppegebied bij de grens met Mongolië en Lake Baikal is een gebied van extremen; 40 graden in juli en -40 graden in januari en februari is geen uitzondering.

Novosibirsk

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -12 ºC 22 mm
Februari -11 ºC 18 mm
Maart -3 ºC 17 mm
April 7 ºC 25 mm
Mei 17 ºC 39 mm
Juni 23 ºC 53 mm
Juli 25 ºC 68 mm
Augustus 22 ºC 69 mm
September 16 ºC 38 mm
Oktober 6 ºC 42 mm
November -4 ºC 33 mm
December -10 ºC 24 mm

Het oosten van Rusland

Het deel van Rusland dat grenst aan China in het zuiden en de Oost-Siberische Zee in het noorden kent het meest extreme klimaat. Het dagelijks gemiddelde in steden als Yakutsk ligt van december tot februari rond de -40 graden. Juni, juli en augustus brengen mild en zonnig weer, hoewel niet erg warm met 20 tot 25 graden. In Vladivostok zijn de zomers nog iets koeler (15-20 graden), maar de winters zijn ook een stuk gematigder met een dagelijks gemiddelde van -10 graden. De noordoostelijke regio Sakha Republic is het koudste gebied op aarde; het huidige ‘dieptepunt’ is -71.2 graden, gemeten in 1926 in het plaatsje Oymyakon.

Yakutsk

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -39 ºC 9 mm
Februari -33 ºC 8 mm
Maart -18 ºC 6 mm
April -5 ºC 10 mm
Mei 5 ºC 19 mm
Juni 18 ºC 39 mm
Juli 20 ºC 40 mm
Augustus 17 ºC 36 mm
September 8 ºC 31 mm
Oktober -6 ºC 20 mm
November -27 ºC 16 mm
December -38 ºC 12 mm

Beste reistijd Rusland

De beste reistijd voor Rusland hangt af van de activiteiten die je gepland hebt, maar over het algemeen geldt dat de periode van mei tot september het meest aangenaam is in vrijwel alle delen van Rusland. Met name de zomermaanden zijn warm en zonnig, en dit is dan ook een geschikte periode voor stedentrips, trekking in de natuur of zonnebaden aan de Zwarte Zee. Als je naar Rusland gaat om te wintersporten, dan zijn maart en april de beste optie. Op veel plaatsen ligt nog altijd sneeuw en je vermijdt zo de ijzige wintermaanden.

Hoogseizoen / laagseizoen

In juli en augustus krijgt Rusland de grootste aantallen toeristen op bezoek. De dagen zijn lang, de zon schijnt uitbundig en veel mensen verkennen de natuur en de prachtige steden. Als je aangenaam weer wil en toch de grootste toeristenstroom wil ontwijken, kun je Rusland het best in april, mei of september bezoeken.

De Russische winter zorgt voor een laagseizoen, door extreem weer in grote delen van het land. Wintersporters zoeken meer gematigde plekken op, zoals het Zwarte Zeegebied bij Sochi en Mount Elbrus. Hier is het dan ook hoogseizoen in januari en februari.

Lees verder over Rusland