Vladivostok

Vladivostok

Gelegen in het Russisch Verre Oosten is Vladivostok het eindpunt van de Trans-Siberische spoorlijn. Want de échte Trans-Siberische spoorlijn brengt je niet naar Beijing, maar naar Vladivostok. Is dit eindpunt de moeite waard of een anti-climax? Wij reisden naar het het oosten van Rusland om dat voor jou uit te zoeken!

Historie

Vladivostok is gesticht in 1860 als een militaire post. Daarna groeide de stad uit tot een havenplaats. Eind negentiende eeuw werd de stad aangesloten op het spoor en vormde daarmee de laatste stop van de Trans-Siberische spoorlijn. Na de Russische Revolutie en de naweeën daarvan kwam de stad onder controle van de communisten. De Russische Pacifische Vloot werd er in de jaren daarop gestationeerd en deze bevindt zich daar nog steeds. In de jaren daarna kwam de cultuur tot bloei en werden er universiteiten gesticht. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de visserij en industrie op gang. Tijdens de Sovjettijd was Vladivostok een gesloten stad. Niet-Sovjetburgers konden de stad niet betreden. Na de val van de Sovjet-Unie veranderde dat en sindsdien is Vladivostok een toeristische trekpleister voor veelal Aziatische (voornamelijk: Zuid-Koreaanse) toeristen. Een voordeel hiervan is dat de meeste mensen in Vladivostok prima Engels spreken.


Vladivostok


Vladivostok


Bezienswaardigheden in Vladivostok

Het centrale plein (Ploschad Bortsov Revolutsy) heeft een indrukwekkend standbeeld ter nagedachtenis aan de strijders van het Rode Leger tijdens de Russische Burgeroorlog. Eveneens bevindt zich op dit plein een grote markt die om de zoveel dagen wordt gehouden. Daarnaast is er een promenade (Sportivnaya) waar je drankjes kunt nuttigen en wat ‘s avonds tot een bruisend geheel transformeert met artiesten en filmvertoningen. In de binnenstad zijn tal van restaurants, koffietentjes en barretjes te vinden. Je zult je tijd er prima doorkomen.

Vergaap je aan de megalomane bruggen, zoals die naar Roesski-eiland en de brug over de Zolotoj Rogbaai. Vladivostok is op een grote rots gebouwd dus onderneem een stevige wandeling om de mooie uitzichten te ontdekken.

Voor geschiedenis fans zijn er diverse historische musea te bezoeken, waaronder het voormalige artillerie fort van Vladivostok.

Vervoer in Vladivostok

Vladivostok is een redelijk grote stad. Het is prima te lopen, maar omdat er veel heuvels zijn kunnen bepaalde routes een redelijke klim zijn. Ben daar op voorbereid en trek je goede wandelschoenen aan. Daarnaast beschikt de stad over een uitgebreid busnetwerk. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt, het kan dan ook behoorlijk druk zijn in de bus. Ook op de weg is het druk, houd er rekening mee dat je – met name in de spits – in de file kan staan.


Vladivostok


Overnachten in Vladivostok

Net als in andere Russische steden vind je in Vladivostok genoeg overnachtingsmogelijkheden. Let wel dat je vroeg boekt – zeker in de zomer – vanwege de vele andere toeristen die ook een slaapplek zoeken. Hierdoor kunnen de accommodaties snel vol zitten. De prijzen liggen daarom ook een stuk hoger. In de zomer kun je zo’n 20 tot 30 euro per nacht kwijt zijn, voor een gedeelde slaapkamer. Onze tip luidt daarom: boek vroeg!

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Russische steden relatief goedkoop op Vladivostok vliegen. Veel Europese reizigers sluiten hun reis over de Trans-Siberische spoorlijn hier af en vliegen goedkoop (de stad ligt aan de andere kant van de wereld, maar de vlucht is binnenlands) naar Moskou. Daarnaast kun je vanuit Japan of Zuid-Korea op Vladivostok vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn en de meeste reizigers zullen de stad per trein aandoen.

Ons oordeel
7/10

Vladivostok ligt in een verre uithoek van Rusland, maar is allerminst een ingeslapen stadje. Veel Zuid-Koreanen bezoeken deze stad en dat maakt het een redelijke toeristische hotspot, zeker in de zomer. Vladivostok heeft een modern karakter, maar bevat ook oude schoonheid. Een stad die is gebouwd aan de imposante kust wat de natuurliefhebber zeker zal waarderen. Voor wie de échte Trans-Siberische spoorlijn bereisd is een Vladivostok een aangename laatste halte.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal