Visum Rusland

Visum Rusland

Je hebt voor vrijwel iedere reis naar Rusland een visum nodig en dit kun je alleen maar van tevoren regelen, online of bij de Russische ambassade. Regel je visumaanvraag ruim van tevoren, want het verwerken kan gemakkelijk meer dan een week in beslag nemen. Je hebt diverse opties voor het aanvragen van je visum, afhankelijk van je bestemming en reisduur.

E-visum aanvragen

De gemakkelijkste manier van aanvragen is alles in handen leggen van een gespecialiseerd visumbureau. Je kunt twee verschillende visums aanvragen; voor een kort verblijf van één tot acht dagen, of een langer verblijf van acht tot dertig dagen. De kosten hiervoor zijn bij een visumbureau respectievelijk €39,95 en €104,95.

Met het visum voor een kort verblijf kun je echter alleen maar naar Sint Petersburg of Kaliningrad reizen. Het leuke is dat je dit visum ook gratis kunt bemachtigen door het aanvraagformulier in te vullen op de website van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je dus alleen naar een van deze twee steden wil en zelf je papierwerk wil doen, kun je dus kosteloos naar Rusland voor maximaal acht dagen. De voorwaarden zijn dat je tijdens je verblijf binnen de stadsgrenzen blijft en uitsluitend kunt arriveren op de luchthaven. Met een visum voor een verblijf van 8 tot 30 dagen kun je Rusland ook via landsgrenzen binnengaan.

Maar het e-visum voor Sint Petersburg en Kaliningrad is niet de enige manier om gratis voor kortere tijd in Rusland te verblijven. Als je Sint Petersburg wil verkennen en je komt aan per veerboot vanuit Tallinn of Helsinki, dan hoef je helemaal geen visum aan te vragen voor een verblijf van maximaal 72 uur. Ideaal dus als je een trip door Noord-Europa maakt en ook Rusland wil opnemen in je reisavontuur. Uiteraard moet je bij aankomst wel bewijs leveren dat je Rusland binnen 72 uur weer verlaat.


Visum Rusland


Ambassade

Als je alles zelf wil uitzoeken, kun je een verzoek indienen bij de Russische ambassade en een afspraak maken. Je hebt hiervoor enkele documenten nodig: een pasfoto in kleur, een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering waarin staat dat je gedekt bent voor ziektekosten in Rusland en een uitnodiging vanuit Rusland. Dit kun je regelen via de accommodatie die je geboekt hebt. De verwerkingstijd van je aanvraag is normaal gesproken ongeveer tien dagen.

Geen enkel type visum voor Rusland is verlengbaar, dus je zult voor een volgende trip helaas opnieuw een visum moeten aanvragen.

Lees verder over Rusland