Perm

Perm

Gelegen in het oosten van Oost-Europa is dit de laatste stad aan de Trans-Siberische spoorlijn die je kunt aandoen voordat je de Oeral voorbij gaat naar Azië. Moet je deze stad in Rusland bezoeken of overslaan? Wij zochten het voor je uit.

Over Perm

Perm is in de Middeleeuwen gesticht als handelsplaats. Eind achttiende eeuw kreeg Perm zijn status als stad. Gedurende de negentiende eeuw ontwikkelde Perm zich als handelsplaats en industriestad. De eerste fosforfabriek van Rusland werd hier geopend. Daarnaast werd er een operahuis gebouwd en werd de stad aangesloten op het spoornetwerk. In de jaren 30 ontwikkelde de industriële sector zich meer en meer. Tot op de dag van vandaag werkt zo’n 80% van de Permse bevolking in deze sector.


Perm


Bezienswaardigheden in Perm

Perm bevestigt het beeld dat veel westerse mensen hebben van Oost-Europa. De stad oogt erg grauw, er bevinden zich gaten in het wegdek en qua architectuur is het een mengelmoes van vervallen gebouwen uit de tsarentijd, megalomane Sovjetflats en semi-moderne bouw. Het moet je ding zijn.

Weliswaar heeft de toeristensector zich de laatste jaren ontwikkeld. Zo bevinden zich in de stad groene en rode wandelpaden. Om de zoveel afstand tref je borden aan die je vertellen over de achtergrond van een bepaald pand of desbetreffende plek. De stad heeft grote pleinen en een mooie promenade langs de rivier Kama. Zeker met zonsondergang is het mooi om deze plek te bezoeken. Daarnaast zijn er vele restaurantjes en koffietentjes te vinden. Je moet even zoeken, omdat het zich allemaal heeft verspreid over de stad. Weliswaar heeft dat zijn charmes. We raden je aan om op de bonnefooi je door de stad te wanen en kijken wat je tegenkomt.

Perm-36

Wie meer van de donkere geschiedenis van Rusland wil zien kan Perm-36 bezoeken. Dit is een voormalig Goelagkamp dat nu is ingericht als museum. Interessant om te weten is dat Perm-36 het enige kamp is uit die tijd dat je vandaag nog kunt bezoeken. Bepaalde Russische nationalisten streven ernaar om ook dit aandenken aan de duistere Stalintijd uit te wissen. Ons advies is dus: wanneer je geïnteresseerd bent in de Russische geschiedenis, ga nu voordat het straks niet meer kan.


Perm


In de omgeving

Buiten Perm is er genoeg interessants te vinden. Zo kun je het natuurreservaat Zapovednik Basegi bezoeken met grote sparrenbossen. Je kunt met behulp van touroperators ook traditionele Russische dorpjes aandoen. Normaliter zie je die enkel vanuit de trein. Daarnaast bevinden zich zowel binnen als buiten Perm diverse kloosterorden.

Ijsgrotten

Daarnaast zijn er de ijsgrotten van Kungur. Naast natuurlijke ijsvormen vind je ook sculpturen van Russische ijskunstenaars. Als je in de zomer deze ijsgrotten bezoekt, raden we je aan een dikke trui mee te nemen, want het is er vanzelfsprekend koud. Dat brengt ons op het beste jaargetijde om Perm te bezoeken. Perm staat bekend om zijn zeer strenge en lange winters. Koukleumen doen er goed aan de stad enkel in de zomer aan te doen.


Perm


Overnachten in Perm

De budgetreiziger hoeft voor zijn overnachtingen in Perm niet diep in de buidel te tasten. Hostel prijzen liggen tussen de €5 en €10. Er is genoeg aanbod. Net als bij andere Russische steden raden we je aan vooraf goed uit te zoeken waar je heen moet. Sommige hostels bevinden zich in grote panden en het is niet altijd direct duidelijk waar je heen moet.

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Russische steden relatief goedkoop op Perm vliegen. Vanuit West-Europa is het ook mogelijk, maar een stuk prijziger. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Rusland.

De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn en de meeste reizigers zullen de stad per trein aandoen.

Ons oordeel
6.5/10

Perm is van oudsher een industriestad. Net als vele Sovjet-achtige steden in Rusland wint Perm geen schoonheidsprijsje. Weliswaar heeft ook dit zijn charmes. Bovendien zijn er interessante tours te boeken die je mee nemen naar buiten de stad.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.