Met een klein budget door Japan

Met een klein budget door Japan

Japan is een van de duurdere landen van Azië. Om deze reden kiezen veel backpackers ervoor deze archipel niet mee te nemen in hun route. Jammer! Japan heeft voor ieder wat wils en is onvergelijkbaar met andere Aziatische bestemmingen. Ook dit unieke en veelzijdige land is, met een beetje creativiteit, met een klein budget te bereizen. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je kan besparen op de grootste kostenposten tijdens je backpackreis in Japan.

Vervoer

Koop een Japan Rail Pass, of juist niet
Lees je goed in over de Japan Rail Pass. Er zijn meerdere mogelijkheden beschikbaar, die je veel geld kunnen besparen. Plan voor je vertrek alvast je route door Japan. Als je van plan bent om veel te reizen ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een Japan Rail Pass. Voor een vaste prijs kan je dan ongelimiteerd voor een bepaalde tijd reizen. Leg je maar weinig afstand af? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit om gewoon losse kaartjes te kopen.


Japan Trein 1

Het uitstekende treinnetwerk in Japan.


Liften
Liften in Japan is een goed en gratis alternatief voor het welbekende vervoersmiddel: Shinkansen. Al gaat liften gepaard met een aantal uitdagingen, het is de moeite waard. Bovendien is het een stuk minder ingewikkeld dan je zou denken, als je het eenmaal onder de knie hebt. Begin door de route naar je bestemming uit te stippelen met de tussenliggende afslagen en steden. Dit omdat er veel mensen zullen langsrijden die niet naar je eindbestemming gaan maar wel eventueel naar een van de tussenliggende steden, van waar je weer verder kan. Je kan ook eventueel vragen naar de volgende service area. De grote steden liftend uitkomen is lastig. Probeer de locaties net buiten de steden te vinden waar veel auto’s samenkomen. Een goed voorbeeld zijn de service areas, parkeergebieden en tankstations op de grote tolwegen die de grote steden met elkaar verbinden. Neem een goedkope bus en stap uit bij een van deze areas om hier vervolgens op zoek te gaan naar een lift op de ouderwetse manier, met een duim in de lucht en een glimlach op je gezicht. Het klinkt vanzelfsprekend maar probeer zo vriendelijk mogelijk te ogen. Kijk de chauffeur in de ogen aan terwijl hij langsrijdt en maak eventueel een kleine buiging om je kansen te vergroten.

Taxi
Alhoewel je bij een taxi rit in Japan het gevoel hebt dat je wordt rondgereden door een privé chauffeur, is het ontzettend duur. Vermijdt de taxi’s dus! Echt nodig heb je dit sowieso niet met de uitstekende metro- en busnetwerken.

Lange afstand bussen
De bussen zijn lang niet zo snel en comfortabel als de treinen in Japan, maar wel een stuk goedkoper. In plaats van de hogesnelheidstrein die er twee uur over doet kan je ook de nachtbus pakken. Dit ritje is al goedkoper maar het meeste bespaar je op de overnachtingskosten die je overslaat.

Verblijf

Couchsurfen
Hoe geweldig de unieke cubicle hostels en knusse authentieke hotels in Japan ook zijn, ze kosten je meer geld dan je waarschijnlijk wil besteden. Waar je voor €20 in Thailand een (volgens backpackersbegrippen) luxe kamer hebt die je kan delen met een reisgenoot, kan je hier in Japan net een hostelovernachting voor betalen. Een goede vervanging hiervoor is Couchsurfen. Via Couchsurfing slaap je kosteloos bij locals op de bank of in een extra bed. Alleen in Tokyo zijn er al ruim 20.000 locals die een bank of bed aanbieden voor de reislustigen onder ons. Naast het feit dat je hierdoor geld bespaart op overnachtingskosten, is dit de perfecte manier om in contact te komen met locals, de local lifestyle en de cultuur. Lees ook ons artikelen met 7 redenen om Couchsurfen te proberen.

Capsule hotels
Uiteraard heb je genoeg hostels in Japan, waarvan er veel heel leuk zijn. Als deze vol zitten wil je liever niet de stap maken naar een duurder hotel. Overweeg dan een nacht in een capsule hotel. De capsule waarin je slaapt is vaak verrassend luxe, met meestal een kleine televisie en wat andere faciliteiten. Dit kan niet alleen geld besparen, maar is eigenlijk ook iets wat je echt moet meemaken.


Capsule Hotel 1

Een typisch Japans capsule hotel.


Manga Kissa
Een nog goedkoper – en nog aparter – alternatief is slapen in een ‘Manga Kissa’. Dit zijn internetcafés, waarin je een eigen plekje kunt huren. Ze zijn 24 uur per dag open en ze worden regelmatig gebruikt om te overnachten. Het zal niet de meest comfortabele nacht van je leven worden, maar alles om wat extra geld te besparen!

Workaway
Ben je eenmaal beland in Japan, dan is er een grote kans dit een van je favoriete landen wordt en je er niet weg wilt. Kies je ervoor om een langere tijd te verblijven? Overweeg dan een Workaway project tijdens je backpackreis. Workaway is een platform waar partijen onderdak (en vaak ook maaltijden) bieden in ruil voor vrijwilligerswerk. Dit kan verschillen van een periode van vier weken tot zes maanden. Ook in Japan is Workaway in opkomst. De projecten die worden aangeboden zijn zeer divers. Zo kan je op het platteland helpen op een boerderij waar je kosteloos voorzien bent van overnachtingen en maaltijden. In steden kan je terecht in verschillende hostels, of je kunt Engelse les geven op scholen of bij de Japanner thuis.

Eten

Het eten in Japan is geweldig, wat ons betreft behoort de Japanse keuken tot de lekkerste van Azië. Uit eten gaan in Japan is echter vrij prijzig. Waar je in Zuidoost-Azië elke dag minimaal twee keer uit eten gaat, wordt dit in Japan een duur grapje. Gelukkig kun je hier veel geld op besparen en alsnog heel lekker eten. Haal je lunch bijvoorbeeld gewoon de 7-Eleven of de Family Mart. Beide supermarkten verkopen veel vooraf klaargemaakte gerechten. Denk aan sushi of de Japanse bento lunchboxen. De sushi hier smaakt alsnog even goed als de sushi in de meeste restaurants in Nederland, maar je bent een stuk goedkoper uit.

Ga ’s avonds uit eten bij een ramen restaurant. Dit Japanse noedel gerecht is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens erg lekker. Als je zin hebt in sushi kan je in plaats van een duur restaurant ook kiezen voor een sushi trein restaurant. Hier komt de sushi voorbij op een lopende band en pak je een bord als je het lekker lijkt. Leuk om mee te maken en veel voordeliger!


Ramen 1

Een overheerlijke kom ramen.


Vermijdt vers fruit in Japan. Op een banaan of appel van de 7-Eleven na is vers fruit namelijk erg duur. Dit groeit namelijk niet in Japan zelf. Alles wat geïmporteerd moet worden kost hier veel geld.

100 Yen shops
In heel Japan zijn 100 Yen shops te vinden. Alles in deze winkel kost – hoe raad je het – 100 Yen. De perfecte plek om souvenirs te kopen, maar je kunt hier ook terecht voor toiletartikelen en snacks.

Het eindresultaat

Eerlijk is eerlijk, zelfs als je bovenstaande tips volgt is backpacken in Japan nog best prijzig. Zeker als je het vergelijkt met andere landen in Azië. Onbetaalbaar is het echter zeker niet. De ‘Japan is te duur’ smoes gaat wat ons betreft niet meer op. Dus waar wacht je nog op? Boek jouw vliegtickets naar Japan.

Reisgids Japan