De prachtige treinreis van Kandy naar Ella

De prachtige treinreis van Kandy naar Ella

Sri Lanka heeft vele hoogtepunten. Een treinreis van zeven uur behoort gek genoeg tot deze hoogtepunten. Je rijdt namelijk door de bergen en langs ontelbaar veel groene theevelden. De meeste reizigers beginnen de rit in Kandy en rijden helemaal door naar het leuke dorp Ella. De gehele rit duurt zeven uur, maar is het meer dan waard. De treinreis vind je dan ook vaak terug op lijstjes over de mooiste treinritten in de wereld.

De treinreis is populair onder reizigers en daardoor vaak ook erg druk. Over het algemeen is de trein vanaf Ella naar Kandy rustiger dan andersom. Vanuit Kandy vertrekt de trein drie keer per dag; om 8.45, 12.30 en 22.30 uur. De laatste is een slaaptrein, wat zonde is aangezien je dan niks van de omgeving ziet. Bij de trein van 12.30 uur rijd je het laatste stuk in het donker en heb je meer kans op mist onderweg. Het beste kun je de trein nemen van 8.45 uur, zodat je de grootste kans hebt op mooie uitzichten.
Kaartjes aanschaffen

Eerste klasse tickets

De trein kent drie verschillende klassen, waarvan de eerste klasse tickets het meest gewild zijn. Dit komt met name doordat het enkel in de deze klasse mogelijk is om een zitplaats te reserveren. Daarbij zijn de stoelen het meest comfortabel en heeft de wagon airco. Het nadeel is dat de ramen niet open kunnen en je dus niet naar buiten kunt hangen om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

Als je een ticket voor de eerste klasse wilt, dan zal je er vroeg bij moeten zijn. Deze zijn vaak al een maand van tevoren uitverkocht. Je kunt dit ticket via 12Go.Asia reserveren. Deze haal je vervolgens in Sri Lanka op het station op. Je moet dan al wel een datum vastzetten waarop je de treinreis wilt maken. Verder is het soms mogelijk om tickets via je guest house of een lokaal reisbureautje te kopen. Ze vragen hier dan wel vaak de hoofdprijs voor. Als je heel veel geluk hebt is er nog een kaartje vrijgekomen en kun je deze op de dag van vertrek nog bemachtigen.

Tweede en derde klasse

De tweede en derde klasse tickets zijn enkel op de dag zelf te verkrijgen op het treinstation in Kandy (of Ella als je de treinreis andersom maakt). Hierbij is het niet mogelijk om een zitplek te reserveren en moet je dus geluk hebben om direct een zitplaats te vinden. In deze wagons staan de ramen open en hangt iedereen half buiten de trein. Het verschil tussen de tweede en derde klasse zit met name in de comfort van de stoelen en de aanwezigheid van een toilet. Houd je niet te veel vast aan de klasse van je kaartje. Ook met een tweede klasse ticket kun je in de derde klasse terecht.

Geen paniek als je niet direct een zitplaats hebt bemachtigd. Over het algemeen stappen veel lokale mensen bij een van de tussengelegen stations uit, waardoor je dan een plekje kunt bemachtigen. Een andere mogelijkheid is om een station eerder, namelijk in Peradeniya, op te stappen. In Kandy stappen veel mensen uit, waardoor je dan een plekje kunt bemachtigen. De beste plekken in de trein zijn wat ons betreft in de deuropening, waar je met je benen bungelend buiten de trein hangt.

Reisgids Sri Lanka

Tussenstops

Je kunt er ook voor kiezen om onderweg uit te stappen bij andere leuke bestemmingen. De trein komt onder andere langs Hatton, van waaruit je met de bus verder kunt voor de pelgrimstocht naar Adam’s Peak. Andere leuke stops zijn Nuwara Eliya (treinstation Nanu Oya) en Haputale.

Tips:

– Probeer voor het stuk van Kandy naar Hatton een plek aan de rechter kant van de trein te bemachtigen en vanaf Hatton naar Ella aan de linker kant van de trein. Aan deze zijdes heb je het mooiste uitzicht.
– Het kan koud worden in de trein, dus zorg dat je een trui of jasje bij de hand hebt.
– Er komen geregeld verkopers met fruit en samosa (bladerdeeg hapjes) langs in de trein. Een echte lunch is niet verkrijgbaar en eventueel handig om mee te nemen.
– Gooi je kaartje niet weg, want je hebt deze nog nodig om het station af te komen.


Trein Kandy Ella
Wees sociaal