De pelgrimstocht naar Adam’s Peak

De pelgrimstocht naar Adam’s Peak

Een must-do in Sri Lanka is de Sri Pada, ofwel Adam’s Peak. Het beklimmen van deze 2.243 meter hoge heilige berg wordt gezien als een ware pelgrimstocht voor christenen, moslims, boeddhisten en hindoes. Zij geloven dat Adam/Boeddha/Shiva hier de eerste voet op aarde zette. Je hoeft echter niet gelovig te zijn om deze plek op je bucket-list te zetten.

De Klim

De top kan via verschillende routes bereikt worden. Rathnapura is het startpunt voor de klassieke route. Veel pelgrims nemen deze langere (11 kilometer), vermoeiende, zeven uur durende route. De andere route (7 kilometer) start vanaf Dalhousie. De klim vanaf hier duurt tweeënhalf tot vier uur. Dit is afhankelijk van je conditie en het aantal stops onderweg. Begin tussen 02.00 en 03.00 uur aan de flinke klim van ongeveer 5.200(!) traptreden naar de top. Een gids is niet nodig, want het pad is duidelijk gemarkeerd. Onderweg kom je diverse stalletjes tegen met eten en drinken. De verse roti en een kopje Sri Lankaanse thee smaken heerlijk tijdens zo’n klim kunnen wij je vertellen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de avond van tevoren wat in te slaan.

Het eerste gedeelte van de klim is easy. Trappen worden afgewisseld met vlakke stukken. Na een tijdje wordt het steeds smaller en steiler. Het laatste uur is echt even pittig. Er wordt dan ook nauwelijks meer tegen elkaar gepraat. De beloning? Een magische zonsopgang en uitzicht over het hooggebergte. Eenmaal op de top ben je de klim zo vergeten. Zorg wel voor warme kleding, want het kan er erg koud zijn wanneer je wacht op de opgaande zon.

Je hoeft geen topconditie te hebben voor de klim. Met flink wat doorzettingsvermogen en regelmatig een pauze kan iedereen de top bereiken. De weg terug is voor sommigen zelfs nog zwaarder. Met ongecontroleerde, trillende benen loop je in ongeveer een tot twee uur naar beneden. Nu pas zie je door wat voor prachtig landschap je hebt gelopen ’s nachts. Houd rekening met (heftige) spierpijn de komende dagen.


adams-peak-1


adams-peak-3


De Kosten

Adam’s Peak is gratis! Wel moeten we erbij vermelden dat aan het begin van de klim de monnik een touwtje om je pols bindt. Na deze soort zegening en de woorden “good luck” kun je gaan beginnen aan de klim. Het is gebruikelijk om hier een donatie te doen.

Het beste seizoen voor Adam’s Peak

Het klim-seizoen start in december en loopt tot mei. De drukste periode is in januari en februari. Heb je de klim in deze maanden gepland, houd dan rekening met een langere klimtijd. Probeer feestdagen en weekenden te vermijden. Op deze dagen is het een lange file naar boven en soms zelfs onmogelijk om de top te bereiken.

Ook buiten het seizoen is het mogelijk om Adam’s Peak te beklimmen. Neem een zaklamp mee, want het pad is in deze maanden niet verlicht. Het beginpunt van de klim is nu moeilijker te vinden. Bij de accommodatie waar je verblijft hebben ze vaak een beschrijving of kaart liggen. Ook zijn er maar enkele stalletjes open op weg naar de top om wat te eten of te drinken. Tussen mei en oktober bevindt de top zich vaak in de wolken. Toch is de klim in deze periode ook de moeite waard en een sportieve uitdaging.


adams-peak-2


adams-peak-4


Overnachten

Dalhousie is een klein dorpje met voldoende accommodaties. In het hoogseizoen is het verstandig om op tijd een (budget) kamer te boeken. Het eten/drinken bij de accommodaties is erg prijzig. Er zijn een aantal lokale eettentjes en winkeltjes aanwezig. Verder is er hier weinig te doen.

Hoe kom ik er?

Neem de trein of de bus naar Hatton. Vanaf hier is het ongeveer twee uur met de bus naar Dalhousie. Deze rit is zeker geen straf. Droom lekker weg bij het prachtige uitzicht. Hatton is een tussenstop in de prachtige treinrit van Kandy naar Ella.

Reisgids Sri Lanka