Kandy

Kandy

Kandy is een van de grootste steden van Sri Lanka. De stad heeft een groene omgeving en door de ligging op 500 meter hoogte een aangenaam klimaat. Kandy is een goede plek om kennis te maken met de Sri Lankaanse cultuur en het is daarnaast de perfecte uitvalsbasis voor de rest van het land. Het centrum van Kandy is druk; veel mensen, veel verkeer. Dit komt de sfeer niet ten goede. Gelukkig heeft de stad ook een andere, rustige kant. Je kunt hier makkelijk twee of meer dagen vullen.

Bezienswaardigheden in Kandy

Een bezienswaardigheid die je echt niet mag missen is de Dalada Maligawa, oftewel de Tempel van de Tand. In deze tempel ligt een tand van Boeddha. Om deze reden is het voor een groot gedeelte van de lokale bevolking de belangrijkste spirituele plek van het land. De tand zelf kun je niet zien, maar het hele complex is absoluut een bezoek waard. Draag wel kleding waarbij knieën en schouders bedekt zijn. Het kan hier behoorlijk druk worden, dus probeer hier vroeg op de dag te zijn.

Liever even weg van de chaos? Maak bijvoorbeeld een wandeling rondom Kandy Lake, door het Udawattekele sanctuary (kijk uit voor de makaken!) of hike naar het Boeddhabeeld ‘Bahiravokanda Vihara’ voor uitzicht over de stad. Iets verder de stad uit vind je de Knuckles Range. Dit mooie, ongerepte wandelgebied wordt nog weinig bezocht door toeristen. Maak een dagtrip of kampeer meerdere dagen in dit gebied.

Op 5,5 km vanaf Kandy kun je een bezoek brengen aan de Botanical Gardens in Peradeniya. Maak een wandeling of ontspan met een goed boek in deze tuinen. Entree: LKR 1500 (≈ €8,50)


Kandy


Ontmoeting met olifanten

Een populaire activiteit vanuit Kandy is het bezoeken van een olifantenweeshuis. Op ongeveer veertig kilometer vanaf Kandy vind je het olifantenweeshuis Pinnawela, het meest bezochte olifantenweeshuis. Gehandicapte en verstoten olifanten worden hier opgevangen. Het is een commercieel gebeuren en de verzorgers maken hier ook gebruik van. Ze proberen je continue geld afhandig te maken. Op specifieke tijden worden de olifanten gevoerd of gaan ze naar de rivier om te baden. Dit is wel erg leuk om te zien! Entree: LKR 2500 (≈ €14,-). Op een kleine afstand van Pinnawela kun je een wat persoonlijkere ontmoeting hebben met olifanten bij het Millennium Elephant Foundation. Deze stichting probeert slecht behandelde olifanten in gevangenschap te bevrijden.

Bij beide olifantenweeshuizen hebben we echter twijfels hoe goed de olifanten daadwerkelijk verzorgt worden. Het lijken steeds meer een commerciële attracties te worden in plaats van pogingen om goed te doen voor de olifanten. We raden aan de parken over te slaan en je te beperken tot de nationale parken van Sri Lanka, waar je genoeg wilde olifanten zult zien.

Treinreis naar Ella

Een groot gedeelte van de reizigers die Kandy verlaat, doet dat met de trein naar Ella. Deze treinrit behoort tot de mooiste treinritten ter wereld. De rit van Kandy naar Ella duurt ongeveer zeven uur. Je kunt ook eerder uitstappen in andere leuke plaatsen zoals Haputale of Nuwara Eliya. Bekijk ook ons artikel over deze treinreis van Kandy naar Ella, inclusief tips over hoe je aan een kaartje komt en waar je het beste kunt zitten in de trein. Bekijk onderstaande video die we maakten voor een impressie van deze geweldige rit:Kandy


Kandy Esala Perahera

In Esala (juli of augustus) vindt een tiendaagse festival plaats in Kandy ter ere van de heilige tand. ‘Perahera’ betekent parade van muzikanten, dansers, zangers, acrobaten en andere performers. Zij worden vergezeld door meerdere, versierde, olifanten. Dit festival is een van de oudste en grootste van alle boeddhistische en mag je zeker niet missen als je in de buurt bent. Boek op tijd een kamer, want het is erg druk rond deze periode en veel accommodaties zitten al vroeg vol.

Eten en drinken

Er zijn veel leuke restaurants gevestigd in Kandy. Deze variëren van goedkope, lokale restaurants tot hippe, westerse restaurants. Een aantal leuke restaurants zijn gelegen op de heuvels en bieden een fraai uitzicht over Kandy. Het nachtleven is niet zo spectaculair in Kandy. Er zijn enkele bars waar je in de avond een drankje kunt doen, maar daar houdt het ook bij op.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Kandy:

Naam Eten Aanbod Prijs
Buono Uitstekende koffie en lekker ontbijt en lunch
Vito Wood Fired Pizza Goede pizza’s met een fraai uitzicht
Sri Krishna Dosai Lekkere en betaalbare dosa
Cafe Banana Chill Met name een goede optie voor ontbijt of lunch
Sala Thai Een wat prijziger maar wel goed Thais restaurant €€

Overnachten in Kandy

Er zijn voldoende accommodaties in en rondom het centrum voor elk budget. Een hostel of guest house op de heuvel geeft je een schitterend uitzicht over de vallei. Voor een kleine prijs kun je met de tuktuk vanuit het centrum naar je accommodatie komen. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Kandy vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Als je vanuit Colombo komt kan je de trein pakken naar Kandy. Dit is een prima verbinding. De mooiste rit is echter de trein vanuit Ella, dit is zelfs een van de mooiere treinreizen ter wereld. Het is een lange rit - je bent zeven uur onderweg -, maar je geniet de hele rit van prachtige uitzichten.

Ook met de bus kan je naar Kandy. Zo zijn er onder andere goede verbindingen met Colombo en Negombo. Als je vanuit het noorden komt kan je het beste via Dambulla gaan, deze rit duurt een kleine drie uur.

Ons oordeel
7/10

Er zijn absoluut leuke dingen te zien en doen in Kandy, maar de drukte doet de sfeer helaas weinig goed.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.