Negombo

Negombo

Veertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo ligt de stad Negombo. Naast dicht bij de hoofdstad is de stad ook ook vlakbij het internationale vliegveld Bandaranaike gelegen. Als je naar Sri Lanka vliegt is Negombo een leuk en rustig alternatief voor het drukke Colombo. Negombo is een vrij kleine stad aan de kust. De vriendelijke bevolking en de – redelijk – mooie stranden maken het stadje een makkelijkere eerste stop in Sri Lanka.

Oude Nederlandse invloeden

De kustplaats is ruim anderhalve eeuw in handen van Nederland geweest. De invloeden hiervan zie je nog steeds terug. Niet per se in het straatbeeld van Negombo, maar wel in een aantal bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Het Dutch Canal is het leukste. Deze gracht is door Nederlanders aangelegd en werd door de VOC veelvuldig gebruikt. Je kunt de gracht van een afstandje bekijken of een boottocht maken. Je kunt in Negombo ook het Nederlandse Fort bezoeken. Dit klinkt indrukwekkender dan het is, in de werkelijkheid is het niet meer dan een overgebleven ruïne van het fort. Als je tijd over hebt hier kun je het Fort bezoeken, maar een must see in Sri Lanka is het absoluut niet. Dit geldt ook voor het Dutch Canal.


Negombo


De vismarkt

De leukste bezienswaardigheid in Negombo is wat ons betreft de lokale vismarkt. De hygiëne is niet helemaal wat je thuis gewend bent – de vissen liggen op een kleedje op de straat, midden in de brandende zon -, maar juist daarom is het leuk om de markt te bekijken. De vele indrukken en duidelijke geuren maken dit een leuke introductie tot Sri Lanka. Het is bovendien een goede plek om een aantal mooie foto’s te maken van het lokale leven hier.

Overige bezienswaardigheden

Veel meer dan bovenstaande bezienswaardigheden is er in Negombo niet te zien. Wel kun je nog een aantal kerken bekijken. Deze grote hoeveelheid aan kerken in de stad dankt Negombo aan de tijd waarin de Portugezen de stad bezetten. Veel inwoners hebben zich toen bekeerd tot de Katholieke kerk.


Negombo


Strand

Het strand van Negombo, met de weinig creatieve naam Negombo Beach, is lang en breed maar zeker niet het mooiste strand van Sri Lanka. Het strand wordt niet goed schoongehouden, waardoor je meerdere stapels met vuilnis ziet rondom het strand. Ook is het water hier niet echt geschikt om in te zwemmen en ontbreekt het aan leuke strandtenten. Wel is het een leuk strand om even over te wandelen en om bij te komen van je lange reis naar Sri Lanka.

Overnachten in Negombo

In veel badplaatsen geldt hoe dichter bij het strand, hoe duurder een kamer. In Negombo is dit echter niet het geval. Als backpackers kun je het beste in de buurt van het strand op zoek gaan naar een goedkope accommodatie. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Negombo vermeld.


Negombo


Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

De busrit vanuit de hoofdstad Colombo duurt ruim een uur. De bus vanuit Kandy duur wat langer, tussen de drie en vier uur. Ook het dichtbij gelegen vliegveld Bandaranaike is goed te bereiken per bus.

Ons oordeel
6/10

Negombo is zeker niet het hoogtepunt van je reis door Sri Lanka, maar wel een leuk alternatief voor het drukkere Colombo. Als je net aankomt in Sri Lanka is een dag of twee bijkomen op het strand van Negombo zeker geen straf.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.