Tissamaharama

Tissamaharama

Tissamaharama wordt met name door natuurliefhebbers die op reis gaan naar Sri Lanka veel bezocht. Rondom deze plaats in het zuiden liggen een aantal van de mooiste natuurgebieden van het land. Het dorp is met name een uitvalsbasis voor het bekende Yala National Park. Daarnaast tref je rondom Tissamaharama enkele interessante boeddhistische tempels aan.

Tissa Wewa

Kleurrijke watervogels, champignonvormige bomen en omliggende bergen maken van Tissa Wewa een erg fotogenieke plek. Dit meer net buiten Tissamaharama is hand gegraven in de 3e eeuw en dient als waterreservoir, zodat men de gewassen in de regio kon irrigeren. Tegenwoordig is vooral een leefgebied van talloze dieren en kun je er in de schaduw van prachtige bomen volledig tot rust komen. Tissa Wewa ligt aan de rand van het centrum van Tissamaharama.


Tissamaharama


Natuurgebieden

De natuur in en rondom Tissamaharama beperkt zich niet alleen tot het sprookjesachtige meer. Drie kilometer buiten de stad stap je het rijk van duizenden vogels binnen: Wirawila Tissa Sanctuary. De soorten vogels die je zult spotte hangt af van het migratieseizoen. Het hele jaar door zijn hier migrerende vogels aanwezig, en kun je – naast vele andere soorten – flamingo’s, pelikanen en neushoornvogels tegenkomen. Bijzonder is dat hier zowel watervogels als vogels uit tropisch regenwoud voorkomen. Het is een mooie ervaring om per boot het kunstmatige meer te doorkruisen en een indruk te krijgen van al het natuurschoon.

Ook Bundala National Park is een toevluchtsoord voor duizenden vogels en staat daarom sinds 2005 als belangrijk biosfeerreservaat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast watervogels als de flamingo kun je in de brakke lagunes van Bundala tijdens een trip ook op zoek naar junglebewoners als panters, diverse soorten apen, jakhalzen, herten, pythons en Aziatische olifanten.

De olifanten en panters vind je ook in Yala National Park, een van de meest bezochte nationale parken van Sri Lanka. De concentratie panters is hier zelfs groter dan in ieder ander gebied in Azië. Door de aanwezigheid van veel grasland is het vaak eenvoudig olifanten te spotten. Op het strand staat een gedenkteken voor de menselijke slachtoffers van de verwoestende tsunami in 2004. Gek genoeg werd geen enkel dood dieren in het natuurgebied gevonden nadat het water zich teruggetrokken had.

Kirinda Vihara Maha Devi Temple

Wil je wat anders zien dan de flora en fauna? Ten zuiden van Tissamaharama staat de Kirinda Vihara Maha Devi Temple. Bovenop een rotsachtige berg ligt direct aan zee een sierlijk complex, met een gigantisch Boeddhabeeld dat van grote afstand al zichtbaar is. Naast het hoge beeld is de witte stoepa de voornaamste bezienswaardigheid in het tempelcomplex. Bovenop een indrukwekkend rots ligt de heilige koepel, vergezeld van een wit Boeddhabeeld. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht over de ruige zuidkust van Sri Lanka en de eindeloze rij palmbomen. De tempelgebouwen werden in 2004 na de tsunami gebruikt als schuilplaats.Sandagiri stoepa

In Tissamaharama zelf staat de Sandagiri stoepa. Dit boeddhistische bouwwerk is de oudste stoepa in Zuid-Sri Lanka en dateert van de 3e eeuw voor Christus. De bruine koepel ligt als een surrealistische constructie tussen het regenwoud. Naast de intacte koepel liggen ruïnes van een ooit veel groter complex.

Overnachten in Tissamaharama

Er zijn enkele leuke hostels gelegen in Tissamaharama. Als je zeker wilt zijn van een bed in deze hostels raden we aan om op tijd te reserveren. Tevens zijn er een aantal prima guest houses en meerdere leuke, luxere hotels gelegen in het dorp.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Tissamaharam is alleen bereikbaar met privévervoer of de bus. Vanuit Ella ben je ongeveer drie uur onderweg. Vanuit de badplaats Tangalle doe je er ongeveer twee uur over met de bus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.