Kalpitiya

Kalpitiya

Traditioneel gezien is Kalpitiya een slaperig vissersdorpje, maar met de ontdekking van een aantal bijzondere zeedieren is het toerisme tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten. Kalpitiya is mede hierdoor een leuke bestemming aan de westkust van Sri Lanka, die je kunt meepakken als je buiten de gebaande paden wilt reizen.

Zeedieren spotten

Bali heeft Lovina en Sri Lanka heeft Kalpitiya als ‘dolfijnhoofdstad’. In dit plaatsje aan de westkust leven enorme groepen spinner dolfijnen, die vaak ook in grote groepen worden gespot. Daardoor is een boottochtje zeker de moeite waard en voor veel mensen de voornaamste reden om in Kalpitiya een stop te maken. Dolfijnen zijn echter niet de enige grote zeedieren voor de kust in Kalpitiya. Door het voedselrijke water worden ook bultruggen en potvissen aangetrokken tot dit gebied. Pijlinktvissen zijn hier in grote getallen aanwezig en vormen een groot deel van het menu van de walvissen. Soms wordt hier zelfs het grootste dier op aarde – de blauwe vinvis – gesignaleerd. Voor het spotten van alle voorkomende soorten geldt dat het droge seizoen – december tot april – de beste tijd van het jaar is. In Kalpitiya zijn verschillende touroperators die een boottrip voor je kunnen regelen.


Kalpitiya


Duiken

De meeste activiteiten in Kalpitiya spelen zich aan of onder het wateroppervlak af. Zoek een duikschool, regel je sessies en spring in de Indische Oceaan voor een mooie duikervaring. Hoewel het koraal hier op veel plekken enigszins bleek is, zijn er veel riffen waar talloze vissoorten zich verschuilen. In de kustwateren voor Kalpitiya kun je murenen, roggen, octopussen en zelfs zeeschildpadden tegenkomen.

Eilandhoppen

Ten oosten van Kalpitiya ligt een lagune met daarin veertien eilandjes, die je gemakkelijk per boot kunt verkennen. De eilandjes zijn hoofdzakelijk bedekt met mangrovebossen, waarin vele soorten watervogels leven. Verschillende eilanden zijn bewoond en je kunt hier het drukke bestaan van vissers volgen, die hun verse vangst uit de lagune klaarmaken voor transport naar de omliggende plaatsen. Doordat de lagune te maken heeft met getijden, komen bij laagtij zandbanken bloot te liggen waarop een nieuwe wereld vol krabben en schaaldieren lijkt te ontstaan.


Kalpitiya


Meer activiteiten op het water

Dankzij de fraaie golven, perfecte windcondities en verschillende scholen is Kalpitiya een geliefde plaats om te kitesurfen. Vooral omdat de plaats nog relatief onontdekt is als kitesurf paradijs. Ben je niet zo’n avonturier en houd je meer van relaxte activiteiten? Je kunt kiezen voor stand up paddling op open zee of in de Puttalam Lagoon of in Dutch Bay. Daarbij maak je kans vergezeld te worden door een groep dolfijnen.

Stranden in Kalpitiya

Een reis door Sri Lanka is eigenlijk niet compleet zonder bezoek aan een van de vele prachtige stranden. Ook Kalpitiya is voorzien van fraaie stroken zand, bijvoorbeeld Kudawa Beach. Alankuda Beach is met zijn vele resorts ook een populair strand. De omgeving is volop in ontwikkeling, waardoor lelijke gebouwen helaas het uitzicht ontsieren. Door de sfeer en het mooie zand wel nog steeds een bezoek waard. Vaak kun je vanaf het strand direct snorkelend de riffen voor de kust ontdekken.


Kalpitiya


Overnachten in Kalpitiya

Er zijn enkele leuke hostels gelegen in Kalpitiya, maar het aanbod is zeer beperkt. We raden aan om op tijd te reserveren, zodat je zeker weet dat je een bed hebt. Wel zijn er voldoende guest houses en simpele hotels, waar je voor €20 tot €30 per nacht een kamer kunt krijgen.

Hoe kom ik er?

De treinrit vanuit Colombo naar Kalpitiya voert langs de mooie kustlijn. De trein is duurder dan de bus en de reis duurt iets langer, maar het is wel een meer comfortabele manier van reizen.

De bus is het goedkoopste transportmiddel tussen Colombo en Kalpitiya. De reis duurt ongeveer vierenhalf uur. Ook vanuit de stad Negombo ben je ongeveer deze reistijd kwijt met de bus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.