Visum Sri Lanka

Visum Sri Lanka

Sri Lanka is een eilandstaat ten oosten van India die, ondanks zijn bescheiden formaat, veel te bieden heeft aan backpackers. Je vindt hier schitterende natuurgebieden, charmante koloniale steden en je kunt genieten van de lekkere Sri Lankaanse keuken. Mocht je van plan zijn dit Zuid-Aziatische land te bezoeken en vraag je je af hoe lang je mag blijven, dan kun je dit artikel met visumadvies raadplegen.

ETA voor Sri Lanka

Als eigenaar van een Nederlands of Belgisch paspoort mag je dertig dagen in Sri Lanka verblijven. Je kunt het land alleen binnengaan als je in het bezit bent van een ETA, oftewel een elektronisch visum. Net als in veel andere landen moet je paspoort nog minimaal zes maanden na de geplande vertrekdatum uit Sri Lanka geldig zijn. Je kunt zelf een verzoek indienen via de website van de overheid van Sri Lanka. Hierbij dien je je gegevens in te vullen en per creditcard een bedrag van $50 te betalen.


Visum Sri Lanka


Online visum voor Sri Lanka

Een alternatieve optie is het online aanvragen van een Sri Lankaans visum. Dit kun je doen via het betrouwbare Nederlandse Visumbuitenland.nl. Je kunt dan onder meer kiezen voor een spoedaanvraag en een visum waarbij je het land ook in en uit mag reizen. Bovendien is het aanvraagformulier Nederlands, wat een stuk makkelijker werkt dan de website van de Sri Lankaanse overheid. Ook is er 24/7 hulp beschikbaar van Nederlandstalige visumspecialisten.

Visum on arrival

Als je de ETA niet online wilt of kunt aanvragen zijn er nog andere opties. Op ambassades van Sri Lanka kun je ook je visum aanvragen. Ook als je geen ETA hebt aangevraagd kun je bij aankomst een Visa On Arrival krijgen voor Sri Lanka. Op het Bandaranaike International vliegveld van Colombo is een balie waar je ook terechtkunt. Hiervoor betaal je wel $5 extra, bovendien heb je vaak dan ook een lange wachttijd. We raden aan om gewoon je ETA aan te vragen.

Mogelijkheid om te verlengen

In tegenstelling tot elektronische visums in veel andere landen, is het visum voor Sri Lanka verlengbaar. Je kunt maximaal twee keer een verlenging aanvragen, voor negentig dagen per verlenging. Je kunt in totaal dus maximaal zeven maanden in Sri Lanka blijven. Voor verlenging kun je terecht bij het Department of Immigration and Emigration in de hoofdstad Colombo. Na betaling van $49 en het inleveren van je pasfoto krijg je je visumverlenging. Vergeet ook niet een ingevuld Extension Form mee te nemen, een formulier dat je kunt downloaden op de website van Immigration and Emigration.

Reisgids Sri Lanka

Overstay

Sinds 2018 zijn de regels met betrekking tot ‘overstay’ aangescherpt en kun je een boete van $500 tegemoet zien als je ook maar een dag te lang blijft. Je kunt dus maar beter op tijd vertrekken, maar met de mogelijkheden om je visum twee keer te verlengen behoeft dit geen probleem te zijn.

Visa run

Zodra je het land verlaten hebt en je weer terug wilt, zul je een nieuw e-visum moeten aanvragen. Na goedkeuring van de overheid door middel van de bevestigingsmail kun je dan opnieuw naar Sri Lanka reizen.

Lees meer over Sri Lanka