Galle

Galle

Aan de zuidkust van Sri Lanka ligt de leuke stad Galle. De stad is vooral bekend vanwege het goed bewaarde Nederlandse fort, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Een bezoek aan het fort is het hoogtepunt van Galle. Binnen de muren hangt een fijne, gemoedelijke sfeer. Omdat je binnen een paar uur door het fort heen bent, is Galle ook heel geschikt als dagtrip.

Bezienswaardigheden in Galle

Het fort is zeker de grootste bezienswaardigheid. Dit fort werd in de 17e eeuw door de Nederlanders gebouwd, ter bescherming van de kolonie Sri Lanka. Binnen het fort vind je veel mooie koloniale gebouwen, tempels, kerken en moskeeën. De meesten zijn nog in verrassend goede staat. Hoewel de Nederlanders het fort hebben gebouwd, kent het een koloniaal verleden, waar ook Portugezen en Britten een belangrijk aandeel in hebben gehad. Het is een gigantisch fort, waar je uren door kunt brengen. Alles is overigens te voet te doen. Breng een bezoekje aan De Groote Kerk, Old Dutch Hospital, National Maritime Archaeology Museum en de All saints church. Loop in anderhalf uur over de muren langs de zee. Doe dit voor prachtige plaatjes vooral rond zonsondergang. De locals verzamelen zich dan ook op de muren, wat het extra gezellig maakt. Buiten het fort is er in Galle eigenlijk niet veel te zien. Binnen een paar uur ben je hier dus wel klaar.


Galle


Galle


Een gezellige stad

Galle is meer dan alleen maar historie en cultuur snuiven. Je kunt er namelijk ook heel goed shoppen en eten. Veel backpackers omschrijven Galle als een gezellige en relaxte stad. Toerisme is er nog niet booming en de locals doen rustig hun eigen ding. Je kunt eindeloos slenteren door de knusse, kleurrijke straatjes. In de winkeltjes koop je bijzondere spulletjes en voor een lekkere hap kun je terecht bij een van de vele restaurants of barretjes. De Nederlandse historie is nog te proeven binnen het fort. Je herkent snel genoeg de Nederlandse namen, zoals de Groote Kerk en het Utrechtse Plein. In de historische panden zijn nu hippe winkeltjes, kunstgalerieën en boutique hotels gevestigd.

Dagtrip

De bezienswaardigheden in Galle heb je snel gezien en de kosten van een accommodatie liggen relatief hoog. Geen redenen om lang in Galle te blijven dus, tenzij je het heerlijk vindt om een paar dagen door de straten te slenteren. Gelukkig kun je de stad wel goed als dagtrip bezoeken vanuit een badplaats in de regio. Vanuit Unawatuna ben je er bijvoorbeeld al in tien minuten. Mirissa en Hikkaduwa liggen iets verder, maar ook vanuit hier kun je Galle bezoeken als een dagtrip.


Galle


Galle


Eten en drinken

Binnen het fort van Galle zijn vele goede restaurants gelegen. Je betaalt hier wat meer dan elders in Sri Lanka, maar de gemiddelde kwaliteit is gelukkig wel goed. De meeste restaurants hebben voornamelijk westerse gerechten, de Sri Lankaanse keuken is minder goed vertegenwoordigd. Binnen het fort zijn ook enkele bars gelegen waar je een drankje kunt doen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Galle:

Naam Eten Aanbod Prijs
Coconut Sambol Het beste Sri Lankaanse restaurant van Galle
The Pasta Factory Lekker Italiaans eten in een sfeervol restaurant €€
Bombay Brasserie Uitstekend Indiaas eten
Chambers Restaurant Een ontzettend leuk Midden-Oosters restaurant €€
The Original Rocket Burger Goede hamburgers en frietjes €€

Overnachten in Galle

Er zijn steeds meer accommodaties te vinden in Galle. De gemiddelde kwaliteit van een kamer is bijzonder hoog. Helaas geldt dit ook voor de prijs van een overnachting. Galle is een van de duurdere steden in Sri Lanka om in te overnachten. Het is maar net wat je voorkeur heeft, maar wil je goedkoper overnachten, kies dan een accommodatie net buiten de muren. Pak vanaf daar een tuktuk of bus en dan ben je er ook zo. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Galle vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

De trein vanuit Colombo doet er ongeveer drie uur over. Als je uit Kandy komt is de trein de beste optie. Na een mooie tocht van zes uur kom je dan in Galle aan.

Vanuit de hoofdstad Colombo is het een busrit van drie uur. Galle is ook te bereiken per bus vanuit alle leuke badplaatsen aan de zuidkust van Sri Lanka. Vanuit zowel Mirissa als Hikkaduwa ben je ongeveer een uur onderweg. Vanuit Unawatuna slechts een minuut of tien.

Ons oordeel
7/10

Het Nederlandse fort is erg leuk, je kunt hier zeker een paar uur doorbrengen. Verder is er echter niet veel te doen in Galle. Wij raden aan om te overnachten in een van de leuke badplaatsen in de regio en Galle te bezoeken als dagtrip.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.