Anuradhapura

Anuradhapura

Anuradhapura is een van de oude koningssteden van Sri Lanka. De stad is gelegen in het noordelijk centrale gedeelte van het land, waar je ook de tweede koningsstad Polonnaruwa vindt. Anuradhapura staat bekend om de overgebleven ruïnes uit deze tijd. In Anuradhapura zie je vele stoepa’s, tempels en andere historische bouwwerken. Je bezoekt de stad om deze bezienswaardigheden te bekijken, want veel meer is er hier niet te doen.

Bezienswaardigheden in Anuradhapura

Anuradhapura staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het hele gebied staat op de lijst, niet slechts één bouwwerk. Een goed startpunt voor de tocht door het gebied is de Sri Maha Bodhi. Dit is een voor boeddhisten heilige boom. Het verhaal gaat dat Boeddha onder deze boom verlichting heeft bereikt. Bovendien is het ook de oudste boom ter wereld! De Ruwanweliseya stoepa is een ander hoogtepunt van Anuradhapura. Dit opmerkelijke gebouw is maar liefst 92 meter hoog. De stoepa bestaat uit een grote witte koepel, een zeer herkenbaar monument dus. Andere bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn, zijn de Isurumuniya Vihara, Kuttam Pokuna, Sandakada pahana en de Thuparama stoepa.


Anuradhapura


Anuradhapura


Per fiets of met een gids

De ruïnes, stoepa’s en andere bezienswaardigheden zijn over een groot gebied verspreid. De tempels te verkennen is mogelijk, maar omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden ver uit elkaar liggen ben je gauw vermoeid. Je kunt daarom een fiets huren en het terrein op die manier verkennen. Het is goedkoop en je bepaalt lekker de eigen tempo. Een andere optie is om een gids in te huren. Deze geeft je meer informatie dan je kunt lezen op de borden. Zo krijg je een beter beeld van het boeddhisme en de geschiedenis van de stad. Een tuktuk chauffeur die de geschiedenis kent, voldoet zeker. Bij je accommodatie kunnen ze vaak een goede gids aanraden. Benadruk wel dat je niet alleen een chauffeur zoekt die jou rondrijdt, maar iemand die je ondertussen ook over de geschiedenis vertelt.

Tips voor je bezoek

Er zijn een aantal dingen handig om rekening mee te houden. Natuurlijk draag je gepaste kleding; je gaat immers naar een heilige plek. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je je schouders en knieën moet bedekken. De locals dragen voornamelijk witte kleding, dus mocht je nog iets wits in je backpack hebben, dan is dat beter dan felle kleuren. Je doet voor het binnentreden van het complex je schoenen of slippers uit. Zorg ervoor dat je schoeisel makkelijk uit- en aangaat, want je dient dit dus nogal vaak te doen. We geven je ook als tip om even sokken mee te nemen: de vloer kan namelijk best heet zijn! Een andere tip is om goed op je spullen te letten als je apen ziet. De beestjes hangen rondom het complex en zijn soms zo brutaal om je te beroven. Als laatste willen we je aanraden voldoende water mee te nemen. Het kan erg warm worden in dit gebied en zeker als je loopt of fietst, dien je wel genoeg water te drinken.


Anuradhapura


Anuradhapura


Mihintale

Je kunt je bezoek aan Anuradhapura uitstekend combineren met de heilige berg Mihintale, gelegen op ruim tien kilometer van de stad. Het dorpje Mihintale zelf is weinig interessant, maar het gelijknamige tempelcomplex is dit wel. Het verhaal gaat dat – na een ontmoeting tussen een monnik en de koning – het boeddhisme hier in Sri Lanka is geïntroduceerd. Een aantal stoepa’s en andere religieuze bouwwerken zijn gebouwd om deze geschiedenis te eren. Beklim ook de rots op dit complex voor een mooi uitzicht over de omgeving. Met name tijdens zonsopkomst en zonsondergang is dit een bijzondere plek om te bezoeken. Dan vinden er vaak ook ceremonies plaats.

Winkelen

Naast het bekijken van de bezienswaardigheden is er zoals gezegd niet gek veel te doen in Anuradhapura. Je kunt er wel prima winkelen. Er zijn een paar leuke markten, waar je vooral voor lekker eten goed terechtkunt. Tevens kun je leuke souvenirs kopen.


Anuradhapura


Anuradhapura


Eten en drinken

De kwaliteit van de aanwezige restaurants in Anuradhapura valt wat tegen. Er zijn enkele goede lokale restaurants te vinden, maar veel meer is er niet. Reken niet op hippe restaurants voor toeristen die je elders in Sri Lanka steeds vaker tegenkomt. Van een uitgaansleven is hier ook geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Anuradhapura:

Naam Eten Aanbod Prijs
Little Paradise Anuradhapura Een goed en betaalbaar lokaal restaurant
Mango Mango Een redelijk goed Indiaas restaurant
Ambula Anuradhapura Een prima buffet voor een goede prijs

Overnachten in Anuradhapura

Er zijn voldoende accommodaties te vinden in Anuradhapura, zowel voor de middenklasse toeristen als voor backpackers. De meeste guest houses zijn te vinden rond de Nuwara Wewa in Harischandra Mawatha. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Anuradhapura vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Anuradhapura heeft een mooi treinstation, met regelmatige verbindingen met andere steden in Sri Lanka. Vanuit Colombo gaan er vier treinen per dag, deze doen er vijf uur over. Ook vanuit Kandy gaan dagelijks vier treinen naar Anuradhapura, in ongeveer zes uur ben je op je bestemming.

De busrit tussen Anuradhapura en Colombo duurt ongeveer vijf uur. Vanuit Dambulla is het ongeveer anderhalf uur rijden, vanuit de andere oude koningsstad Polonnaruwa is het drie uur rijden en vanuit Kandy is het een rit van drie uur.

Ons oordeel
7.5/10

Anuradhapura is een leuke bestemming tijdens je reis door Sri Lanka, dankzij de interessante bezienswaardigheden die er te zien zijn.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.