Batticaloa

Batticaloa

Batticaloa is een typisch ontspannen Aziatisch kustplaatsje in Sri Lanka waar je in een relaxed tempo het dagelijks leven van de locals voorbij ziet trekken en waar je op fijne zandstranden kunt luieren. Ondanks dat de echte hoogtepunten ontbreken is Batticaloa een prima tussenstop tijdens je reis door Sri Lanka.

Architectuur

De leukste manier om Batticaloa te verkennen is per fiets, die je bij veel hostels en guest houses kunt huren. Tijdens je fietstocht door de stad stuit je bijvoorbeeld op een ouderwetse Britse klokkentoren en de kleurrijke Church of Our Lady of Presentation. Met zijn baby blauwe en witte gevel is deze kerk een bijzondere bezienswaardigheid. Dat geldt ook voor de opvallende groene Jami-Us-Salam Jummah Masjid, een moskee die ook een fotostop waard is.

In Batticaloa Fort kun je ronddwalen in het verleden van Sri Lanka en over eeuwenoude verdedigingswallen lopen. De bouw van dit fort werd in 1628 door de Portugezen voltooid, maar tien jaar later namen de Nederlanders het in. Daarna werd er stuivertje gewisseld en viel het verdedigingswerk in handen van het koninkrijk van Kandy en de Engelsen. Op de muren staan nog enkele oude kanonnen als aandenken aan roerige tijden.


Batticaloa


Batticaloa Lagune

Het fort van Batticaloa ligt aan een binnenmeer dat onderdeel uitmaakt van de Batticaloa Lagune. Je ontdekt hier een netwerk van eilandjes, waar je onder meer rijst- en kokosnootplantages kunt bezoeken. In de mangrovebossen die hier in het brakke water groeien spot je ook diverse soorten watervogels. Je kunt hier op de kalme wateren een boottocht maken en genieten van al het moois dat je ziet. Vaar onder de indrukwekkende Kallady Bridge door en bekijk hoe vissers in traditionele boten hun vangst binnenhalen. Naast rijst zijn garnalen hier een belangrijke vorm van inkomsten. Stap ook uit bij de vuurtoren van Batticaloa, die hier al sinds 1913 staat. Rondom de vuurtoren liggen enkele stranden, waar je kunt genieten van het fijne zand en warme water.

Lekker eten

De restaurants in Batticaloa zijn sterk beïnvloed door de Indiase keuken, met name uit de deelstaat Tamil Nadu. Zo kun je bij veel eetgelegenheden heerlijke roti, samosa, curry, biryani. Zoals in India is er op de menu’s voor zowel vleeseters als vegetariërs altijd iets lekkers te vinden. Een goede plaats om lokale producten te proeven is de Bridge Market, waar boeren iedere zaterdag hun eigen biologische rijst, groenten en fruit verkopen. De markt is opgezet door NGO’s om kleine boeren uit de omliggende dorpen te ondersteunen.


Batticaloa


Maduru Oya National Park

Op twee uur rijden van Batticaloa bevindt zich het nationaal park Maduru Oya, opgericht om een veilig thuis te bieden aan zeldzame diersoorten. Maduru Oya bestaat hoofdzakelijk uit laag bos en savanne, waardoor het een goede plek is om wild te spotten. Doordat het park vijf waterreservoirs heeft, kun je met name Aziatische olifanten in kuddes tegelijk zien drinken. Je kunt hier onder anderen ook panters, jakhalzen, stekelvarkens en diverse soorten apen tegenkomen. Om bij het park te komen, verlaat je vanuit Batticaloa bij de plaats Manampitiya de hoofdweg, waarna je verder rijdt naar het dorpje Aralaganwila. Om bij de ingang van het park te komen, volg je een smalle weg naar Damminna of Maha Oya, waar je een safari kunt regelen.

Overnachten in Batticaloa

Er zijn nog geen hostels voor backpackers gelegen in Batticaloa. Wel zijn er voldoende middenklasse hotels gevestigd in de stad. Deze zijn relatief goedkoop, waardoor je dus gelukkig wel goedkoop kunt overnachten in Batticaloa.

Hoe kom ik er?

Dagelijks rijden twee treinen vanuit de hoofdstad Colombo naar Batticaloa; een trein overdag en een nachttrein. De reis duurt ongeveer negen uur.

Vanuit Colombo vertrekken dagelijks ook diverse bussen naar Batticaloa. Ook vanaf andere steden zoals Kandy en Trincomalee kun je de bus naar Batticaloa nemen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.