Ahangama

Ahangama

Ahangama heeft een reputatie als een van de beste surfbestemmingen in Sri Lanka. Gecombineerd met de talloze stranden in de omgeving is deze plaats in het zuidelijke puntje van Sri Lanka een relaxed paradijs waar je volledig tot rust kunt komen.

Surfen

De meeste bezoekers komen naar Ahangama om te surfen. Doordat er op diverse plaatsen voor de kust grote riffen liggen en de golven daardoor gebroken worden, is Ahangama een goede bestemming voor beginnende surfers. In het plaatsje zijn verschillende surfscholen gevestigd, zodat je met een geoefende instructeur de fijne kneepjes van de sport kunt leren. Een aangename bijkomstigheid is het feit dat Ahangama nog relatief onontdekt is, waardoor je ontspannen van dit surfparadijs kunt genieten.


Ahangama


Stranden in Ahangama

Vergeet niet je zwembroek en handdoek mee te nemen als je op reis gaat naar Ahangama, want de zuidkust van Sri Lanka ligt bezaaid met prachtige stranden. Kabalana Beach is een van de pareltjes in Ahangama. Naast perfecte surfgolven ben je hier ook voor sprookjesachtige zonsondergangen en fijn zand aan het goede adres. Even buiten Ahangama ligt het bekendere Mirissa Beach, met eveneens een mooi zandstrand en rotsformaties voor de kust. Voor een fotogeniek uitzicht over de kustlijn kun je Coconut Tree Hill beklimmen, waar je uitkijkt over stranden en de Indische Oceaan.

Het meer Koggala

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Ahangama, want dichtbij ligt Koggala Lake. Dit meer is eigenlijk een grote lagune met acht eilanden en mangrovebossen. Tussen de bomen kom je krabben, verschillende vogelsoorten en zelfs grote varanen tegen. Als je zin hebt in een relaxte trip, kun je een boottocht maken door de mangrovebossen. Vraag de kapitein of hij je wil afzetten op de oever, waar je kunt wandelen tussen palmbomen en plantages. Aan de rand van Koggala Lake ligt de boeddhistische tempel van Kathaluwa. Dit heiligdom is met zijn oude schilderijen, weelderige kunst en kleurrijke afbeeldingen van Boeddha een lust voor het oog. Delen van de tempel zijn vervallen, maar dankzij de sierlijke kunstwerken loont een bezoek nog steeds de moeite.


Ahangama


Thee-ervaring

Sri Lanka is beroemd en geprezen om zijn thee. Even buiten Ahangama kom je in het Handunugoda Tea Museum meer te weten over de boom en de theebladeren. Uiteraard kun je zelf ook een vers gemaakte kop thee proberen, eventueel gemixt met kokosnoot of kaneel dat op dezelfde plantage groeit. Hoewel de theefabriek na 150 jaar nog steeds actief is, wordt de thee niet meer op grote schaal verwerkt. Veel machines stammen uit de Britse koloniale tijd, waardoor de fabriek eigenlijk een werkend museum is.

Overnachten in Ahangama

Er zijn enkele hele leuke hostels gelegen in Ahangama. Deze richten zich voornamelijk op de surfers, die het dorp in grote getallen bezoeken. Je kunt hier voor een goede prijs overnachten en genieten van de relaxte sfeer die hier heerst. Omdat het aanbod beperkt is raden we wel aan om op tijd te reserveren. Als je liever wat meer luxe wilt zijn er ook een aantal andere opties.

Hoe kom ik er?

Sri Lanka Railways heeft een spotgoedkope treinverbinding vanuit Colombo. De treinrit duurt normaal gesproken ongeveer drie uur en de route loopt direct langs de kust.

Vanuit andere bestemmingen langs de zuidkust van Sri Lanka kun je het beste de bus nemen. Vanuit bestemmingen als Mirissa en Unawatuna ben je ongeveer een halfuur onderweg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.