Dambulla

Dambulla

Het centraal gelegen Dambulla is een leuke stop tijdens je backpack reis door Sri Lanka. De grotten van Dambulla zijn het hoogtepunt van dit stadje. Deze grotten zijn gevuld met vele schitterende Boeddhabeelden. Bovenop de rots waarin de bekendste grotten liggen, staat een gigantische gouden tempel. Dit vormt samen een zeer indrukwekkende bezienswaardigheid, wat het een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft opgeleverd. Behalve de grotten is er niet veel te doen in Dambulla. Wel zijn er in de omgeving nog een aantal leuke dingen te doen.

Over Dambulla

Met ongeveer 70.000 inwoners is Dambulla zeker geen grote stad. Omdat er een aantal belangrijke wegen van en door het stadje lopen is het wel een belangrijk verkeersknooppunt. Omdat de drukke weg dwars door het centrum van Dambulla loopt is het centrum niet bijzonder sfeervol. Ook zijn er niet zoveel gezellige restaurants of bars in het centrum te vinden. Dambulla is met name een goede uitvalsbasis om de bezienswaardigheden in de stad en de interessante bestemmingen in de regio te bezoeken. Zo ligt Sigiriya namelijk op slechts een half uur reizen en ook Anuradhapura en Polonnaruwa zijn snel bereikbaar vanuit Dambulla.


Dambulla


Dambulla


De grotten

Je moet een kleine heuvel oplopen naar de gouden tempel, met daarin de bekendste grotten. Bovenaan de heuvel heb je een mooi uitzicht over de omgeving, inclusief de must see Sigiriya. De vijf grotten in de rots zijn allemaal de moeite waard. Maharaja Lena is de grootste grot en wellicht ook de mooiste. Het zijn niet alleen de 56 Boeddhabeelden die mooi zijn, maar ook de schilderingen en algehele indeling van de grot. In de grot Devaraja Viharaya kun je een liggend Boeddhabeeld van vijftien meter groot bekijken. Ook de drie andere grotten zijn dus een bezoek waard.

De gouden tempel

Bovenop de rots waarin de grotten zijn te vinden staat een grote gouden tempel. Het is het liefst dertig meter hoge beeld van Boeddha dat de tempel bijzonder maakt. Verder is het een weinig bijzonder geheel. De versieringen en het grote neon bord maken het een kitscherige tempel.


Dambulla

De kitscherige, maar toch mooie gouden tempel in Dambulla


Minneriya National Park

Ten noordoosten van de stad ligt het Minneriya National Park. Vanuit zowel Dambulla als Sigiriya ben je snel in dit mooie nationale park. Het is een van de mooiste nationale parken van Sri Lanka en een gave plek om een safari te maken. Het Minneriya National Park staat bekend om de grote hoeveelheid aan olifanten die het park als hun huis zien. Tijdens een safari hier zul je daarom ook veel wilde olifanten spotten.

Vervoer in Dambulla

De gouden tempel en de grotten liggen ten zuiden van het centrum van de stad. Veel accommodaties liggen op maximaal een kwartier lopen hiervan. Als je verder weg overnacht of geen zin hebt om te lopen kun je ook een tuktuk nemen. Het nabijgelegen Sigiriya is ook per tuktuk te bereiken.


Wilde olifanten in het nabijgelegen Minneriya National Park


Eten en drinken

Dambulla heeft niet echt een duidelijk centrum met restaurants of bars. Het stadje is opgebouwd uit lange, drukke straten waar de meeste restaurants over verspreid zijn. Veel reizigers kiezen er daarom voor om bij hun guest house wat te eten en drinken. Een prima keuzes, want het eten is hier over het algemeen heel goed. Toch zijn er ook enkele restaurants en bars gelegen in en rondom Dambulla.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Dambulla:

Naam Eten Aanbod Prijs
Sakura Restaurant Een uitgebreid buffet met heerlijke, lokale gerechten
Athula Restaurant Tevens een uitstekend, uitgebreid buffetrestaurant
Golden Palace Restaurant Ook een goed restaurant met lekker, lokaal eten

Overnachten in Dambulla

Dambulla is vrij commercieel geworden de laatste jaren. Dit heeft ook een invloed gehad op de kosten van een overnachting. Toch zijn er wel genoeg goede guest houses te vinden en andere accommodaties voor een leuke prijs. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Dambulla vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Je kunt het beste met de bus naar Dambulla. Vanuit de gehele regio gaan er regelmatig directe bussen naar de stad. Vanuit Kandy is het twee uur rijden, vanuit Colombo is het vijf uur, vanuit Anuradhapura is het twee uur met de bus, de rit uit Polonnaruwa duurt een kwartier korter en vanuit Sigiriya is het drie kwartier met de bus.

Ons oordeel
7/10

De stad Dambulla stelt weinig voor. De grotten zijn echter wel de moeite waard. Bovendien kan je vanuit hier ook gemakkelijk het leuke Sigiriya bezoeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.