Sigiriya

Sigiriya

Sigiriya is een van de leukere bestemmingen van Sri Lanka. In dit dorpje vind je de gelijknamige rots, wat onze favoriete bezienswaardigheid van het land is. Deze gigantische rots – ook wel de Leeuwenrots genoemd – kun je al van een grote afstand bewonderen, maar wordt steeds indrukwekkender als je dichterbij komt. Sigiriya ligt vlakbij twee andere populaire bestemmingen; Dambulla en Polonnaruwa. De Leeuwenrots bezoeken als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Dambulla is een optie, maar je kunt hier ook makkelijk een overnachting regelen om wat meer de tijd te nemen.

De Leeuwenrots

Je kunt de Leeuwenrots van een afstandje bekijken, maar leuker is het om de rots ook zelf te beklimmen. In de vijfde eeuw werd er bovenop de rots een paleis gebouwen, waar koning Kassapa verbleef. Als je via de vele trappen de weg naar boven hebt afgelegd, kun je de overblijfselen van dit paleis bekijken. Halverwege de klim kom je eerst op het leeuwenplateau terecht. Hier was voorheen een leeuwenkop uitgehouwen in de rots. Helaas is dit afgebroken en zijn alleen de poten van de leeuwen nog te onderscheiden. Tijdens je klim kom je ook een aantal eeuwenoude muurschilderingen tegen en de bijzondere Spiegel muur. Ook het omliggende complex is erg mooi. Hier vind je namelijk symmetrische tuinen, die je gelijk bij binnenkomst van het complex zal zien.

Helaas is het behoorlijk duur om de rots te mogen beklimmen. Je betaalt namelijk $30 per persoon. Bovendien is het altijd erg druk. Ook kun je vanaf de top de vorm van de rots zelf niet zien en daar draait het eigenlijk toch om. Het nabijgelegen Pidurangala Rock heeft daarom onze voorkeur!


Sigiriya


Sigiriya


Pidurangala Rock

Slechts twee kilometer ten noorden van de Lion’s Rock vind je Pidurangala Rock. Vanaf de top krijg je prachtig uitzicht op de leeuwenrots, want de Pidurangala Rock is net zo hoog. Toch wordt de Pidurangala Rock een stuk minder bezocht door toeristen. Doordat het dus aanzienlijk rustig is, voelt alles veel authentieker aan. Geniet ongestoord van de groene omgeving en het prachtige uitzicht. Voor de beklimming van de rots is een gids niet per se nodig. Lees onze blog over de Pidurangala Rock voor meer informatie hierover.

Praktische tips

Voordat je de Leeuwenrots gaat beklimmen, zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Onderweg naar boven vind je overal wandelpaden en trappen voorzien van armleuningen. De klim naar boven is dus niet per se moeilijk, maar het kan wel zwaar zijn. Als je de korte stops meerekent, ben je in zo’n twee uur boven op de top. Trek dus wel even (goede) schoenen aan en ga niet op je slippers. Je hoeft, in tegenstelling tot veel andere toeristische attracties, hier niet je schouders en knieën te bedekken.

Ook timing is bij de klim belangrijk, want je wilt niet op het heetste en drukste moment van de dag omhoog gaan. Kies er dus voor om vroeg in de ochtend, of juist aan het einde van de dag te gaan. Om de drukte nog meer te vermijden, plan je je bezoek op een doordeweekse dag, in plaats van in het weekend. Zonnebrand is – onafhankelijk van het tijdstip dat je gaat – sowieso een goed idee. Vergeet bovendien niet om op de heenweg al foto’s te maken, want de terugweg loopt via andere paden.

Nog iets om rekening mee te houden: de dieren op en rondom de Leeuwenrots. Zo zijn er apen die er los lopen, dus je dient goed op je spullen te letten. Ook kun je op de top last hebben van de vliegende horzels. Deze kunnen gemeen steken, dus wees op je hoede.


Sigiriya


Omgeving van Sigiriya verkennen

Het kleine dorpje Sigiriya heeft een landelijke omgeving en is verder omringd door groene (rijst)velden en verschillende meren. Om de omgeving te verkennen via de onverharde wegen is de scooter een optie. Rijd dan tegen zonsondergang ook naar het Thalkote Wewa meer. Aan de noordkant krijg je een prachtig uitzicht op beide rotsen. Je zal hoogstwaarschijnlijk ook de enige toerist daar zijn.

Een andere leuke manier om de prachtige natuur in de omgeving te verkennen, is om een fiets te huren. Je kunt dit bij veel guest houses en andere locaties in het dorp doen. Zeker wanneer je wat meer tijd hebt, is dit een aanrader. Je kunt naar de Leeuwenrots fietsen, maar ook een langere tocht door de groene natuur maken.

Overnachten in Sigiriya

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden in Sigiriya. Je kunt deze in de buurt van de Leeuwenrots vinden en op de weg naar Inamaluwa. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Sigiriya is het beste te bereiken met de bus vanuit Dambulla. Deze vertrekt twee keer per uur en doet er ongeveer drie kwartier over.

Ons oordeel
7/10

De Sigiriya Rock is prachtig. De unieke vorm van deze rots maakt het absoluut een bezoek waard tijdens je reis door Sri Lanka. Beklim in plaats van de leeuwenrots echter de Pidurangala Rock.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.