Geld Sri Lanka

Geld Sri Lanka

Je betaalt in Sri Lanka met de roepie. De Sri Lankaanse roepie wel te verstaan, niet dezelfde als in India. Op het moment van schrijven krijg je voor €1 ruim 215 roepies terug. Controleer voor je vertrek altijd wat de actuele wisselkoers is, deze kan nog wel eens verschillen. Begin 2016 kreeg je voor een euro nog zo’n 160 roepies terug. Dit betekent dat reizen door Sri Lanka voor ons goedkoper is geworden de laatste jaren.

Pinnen in Sri Lanka

Pinnen is steeds makkelijker mogelijk in Sri Lanka. In de meeste toeristische bestemmingen en grote steden zijn meerdere banken te vinden. Een toeristische bestemming als Ella is hierin een uitzondering. Helaas werken veel van deze banken nog niet met de Nederlandse pinpassen. De Commercial Bank is een van de banken die wel werkt met een maestro pinpas. Deze bank is in de meeste steden wel te vinden. Met een creditcard kun je bij wat meer banken terecht om te pinnen, maar hier zitten hogere kosten aan verbonden.


Geld Sri Lanka


Geld bij aankomst

Op de internationale luchthaven van Sri Lanka staan weliswaar een aantal pinautomaten, maar deze werken niet altijd. Zelfs met een creditcard kun je problemen hebben om hier geld op te nemen. Neem voor de zekerheid dus alvast wat Sri Lankaanse roepies mee voor je vertrek. Of wissel euro’s of dollars op het vliegveld om, hier zijn wel voldoende mogelijkheden voor.

Kosten

De kostenverhouding ligt tijdens je backpackreis door Sri Lanka wat anders dan in andere landen in Azië. Zo ben je aan overnachtingen relatief meer kwijt. Het is behoorlijk lastig om een kamer te vinden voor onder de €10 per nacht. Als je op zoek bent naar een redelijk goede kamer in een leuk guest house ga je al gauw richting de €15 tot €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. Slaapzalen zijn er nauwelijks in Sri Lanka en diegene die er wel zijn zijn behoorlijk duur. Ook toegang tot bezienswaardigheden is behoorlijk duur. Zo betaal je voor het beklimmen van de Sigiriya Rock maar liefst $30 per persoon. Eten en vervoer is daarentegen weer erg goedkoop. Met name vervoer, dit is hier nog veel goedkoper dan in Zuidoost-Azië. Voor een rit met de lokale bus betaal je €1 of €2 voor een uur of vijf in de bus. Ook reizen met de trein kost bijna niks. Een maaltijd in een restaurant kost je iets meer dan €5. Lunchen bij de bakker kun je al voor minder dan een euro.

Budget backpacken in Sri Lanka

Zeker als je met een reisgenoot reist is Sri Lanka een van de goedkopere landen in Azië om te backpacken! Als je alleen reist is het ook nog erg goedkoop, maar dankzij het gebrek aan goedkope slaapzalen lopen de kosten wat meer op. Denk aan een budget tussen de €20 en €30 per dag, per persoon als je samen reist en een paar euro extra als je alleen reist. Bereken je budget voor je hele reis door Sri Lanka met onze handige budget calculator voor Sri Lanka.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Sri Lanka. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 10 € 16 € 23
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 8 € 11 € 15
Activiteiten € 7 € 11 € 18
Totaal € 28 € 43 € 64

Veelvoorkomende kosten in Sri Lanka

In onderstaande tabel hebben we een aantal van de veelvoorkomende kosten van je reis door Sri Lanka opgeschreven. Zo krijg je een indicatie wat je gemiddeld kwijt bent voor een maaltijd, je vervoer, een overnachting en voor de populaire activiteiten. Uiteraard verschillen de prijzen wat per restaurant en bestemming. In toeristische bestemmingen liggen de prijzen wat hoger dan in minder bekende bestemmingen. Er kunnen daarnaast ook behoorlijke verschillen in het hoog- en laagseizoen zijn wat betreft de accommodaties. Daarom hebben we zowel de laagste als de hoogste prijzen die we zijn tegengekomen vermeld.

Eten en drinken Roepie
Koffie in hip koffietentje 250-500 SLR
Flesje water supermarkt 100 SLR
Streetfood 150-300 SLR
Lokale maaltijd 400-1.000 SLR
Westerse maaltijd 1.200-1.700 SLR
Biertje in restaurant 450-650 SLR
Fruit shake 200-550 SLR
Cocktail 700-900 SLR
Vervoer
Scooter per dag 1.000-1.200 SLR
Lokale busrit van een uur 100 SLR
Lange privé taxirit 9.000-12.000 SLR
Treinrit van meerdere uren 400-1.200 SLR
Korte tuktuk ritjes 200-800 SLR
Overnachten
Slaapzaal in simpel hostel 800-2.200 SLR
Slaapzaal in luxer hostel 1.300-2.800 SLR
Simpele tweepersoonskamer 1.100-2.600 SLR
Luxere tweepersoonskamer 1.800-4.000 SLR
Kamer in resort met zwembad 4.000-7.000 SLR
Activiteiten
Lion Rock in Sigiriya 4.500 SLR
Surfboard huren per dag 1.000-1.200 SLR
Temple of the Tooth in Kandy 1.500 SLR
Tempels Anuradhapura 3.000 SLR
Yala National Park gedeelde jeep 6.500-7.500 SLR


Toegang tot de Lion Rock kost je maar liefst 4.500 SLR


Creditcard Sri Lanka aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Lees verder over Sri Lanka