Polonnaruwa

Polonnaruwa

Polonnaruwa is een van de oude koningssteden van Sri Lanka. De stad ligt in dezelfde provincie als een andere belangrijke koningsstad; Anuradhapura. In Polonnaruwa kun je veel tempels, ruïnes en andere bezienswaardigheden bekijken. Voor de cultuurliefhebbers is deze centraal gelegen stad daarom een leuke bestemming. Ook voor de natuurliefhebbers is hier veel moois te zien. Het Wasgamuwa National Park ligt namelijk op een halfuurtje rijden van de stad. Dit is een van de mooiste nationale parken van Sri Lanka.

Bezienswaardigheden in Polonnaruwa

De meeste reizigers komen naar Polonnaruwa om de ruïnes en tempels te bekijken. De Boeddhabeelden, unieke stoepa’s en vele bijzondere tempels zijn nog in goede staat. Bij de restauratie zijn namelijk oude materialen gebruikt, in plaats van moderne. Om ervoor te zorgen dat ze ook in de toekomst nog te bezoeken zijn, hebben ze een plekje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Plan een hele dag in om de vele bezienswaardigheden van Polonnaruwa goed te bekijken. De ruïnes zijn verdeeld over een aantal ‘blokken’. Dalada Maluwa, ook wel Quadrangle genoemd, is het meest interessante gedeelte van de stad. Maar bezoek ook zeker de noordelijke monumenten en het gebied rondom het oude koninklijk paleis. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn Vatadage, Gal Vihara, Audience Hall en Rankoth Vihara.


Polonnaruwa


Polonnaruwa


Huur een fiets

Je hebt eigenlijk een volle dag nodig om de stad goed te verkennen. Omdat sommige bezienswaardigheden best een stukje uit elkaar liggen, is het aan te raden een fiets te huren, of eventueel met een auto rond te gaan. Lopend is het namelijk net te ver. Ga je op de fiets, dan ben je misschien wat langzamer door de warmte. Maar de fiets heeft zeker wel onze voorkeur: het geeft je namelijk alle vrijheid. Zo bepaal jij je eigen tempo tijdens het bewonderen van de talloze ruïnes en tempels. De afstanden zijn kort en de paden zijn heel goed begaanbaar. Ook is de omgeving best leuk om doorheen te fietsen.

De nationale parken

Het Yala National Park, gelegen in het zuidoosten van het land, is het bekendste en misschien wel mooiste nationale park van Sri Lanka. Het kan hier echter behoorlijk druk worden. Bij de nationale parken in deze regio is dit veel minder het geval. Het Wasgamuwa National Park is een uitstekende keuze. Hier leven veel olifanten, luipaarden, waterbuffels en honderden verschillende vogels. Ook in het Minneriya National Park en in het Kaudulla National Park kun je wilde olifanten spotten. Check ter plekke bij de locals waar de olifanten zich op dat moment bevinden en regel daar je safari!


Polonnaruwa


Polonnaruwa of Anuradhapura?

De plaatsen Polonnaruwa of Anuradhapura worden vaak in één adem genoemd. Dit komt omdat deze koningssteden met hun bezienswaardigheden erg vergelijkbaar zijn: het zijn de twee beste steden om tempels te bekijken in Sri Lanka. Welke het beste is? Die vraag laten we jou beantwoorden. Als cultuurliefhebber kun je in beide steden je hart ophalen. Het grootste verschil is dat Anuradhapura een echte pelgrimsstad is, waardoor de stad duizenden bezoekers per dag krijgt – een stuk meer dan in Polonnaruwa. Uniek natuurlijk, om al deze mensen te zien bidden en hun geloof uit te oefenen. Geen wonder dat er in Anuradhapura meer tempels en stoepa’s te vinden zijn. In Polonnaruwa zijn er meer ruïnes. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft. Kijken we naar de steden zelf, dan doet Polonnaruwa meer dorps aan en is Anuradhapura een wat meer hectische stad.

Eten en drinken

Er zijn meerdere hele goede, lokale restaurants gelegen in Polonnaruwa. Voor prima prijzen krijg je lekkere lokale gerechten. Dit zijn voornamelijk buffetrestaurants, waarvan er een aantal mooi gelegen in de natuur zijn. De internationale keukens zijn nog minder goed vertegenwoordigd in Polonnaruwa. Je komt hier niet voor het uitgaan. Als je een drankje wilt doen kun je het beste bij je accommodatie een biertje doen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Polonnaruwa:

Naam Eten Aanbod Prijs
Jaga Food Heerlijk eten op een prachtige locatie
Priyamali Gedara Een uitgebreid, lekker buffet met Sri Lankaans eten
Gami Gedara Lekker lokaal eten met uitzicht op de rijstvelden
Rajadhani Indian Restaurant Een goed Indiaas restaurant €€

Polonnaruwa


Overnachten in Polonnaruwa

Probeer een kamer te vinden in de Old Town, want dit is verreweg het leukste gebied om in te overnachten. Er zijn een aantal prima guest houses te vinden in de stad. In het nabijgelegen dorpje Giritale heb je ook veel keuze. Dit dorp kun je ook prima als uitvalsbasis gebruiken om de ruïnes en nationale parken te bezoeken. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

De oude koningsstad ligt op de Colombo - Batticaloa spoorlijn en heeft dus met beide steden een prima verbinding. De trein uit Colombo doet er desondanks toch nog een kleine zeven uur over en de trein uit Batticaloa ongeveer twee uur.

Polonnaruwa is goed met de bus te bereiken. Vanuit Anuradhapura is het een rit van drie uur, vanuit de hoofdstad Colombo is het zes uur met de bus, vanuit Dambulla een uurtje en vanuit Kandy is het ongeveer drie uur rijden.

Ons oordeel
7/10

Polonnaruwa is een leuke uitvalsbasis om de mooie tempels en ruïnes te bekijken die in deze omgeving liggen. Op deze manier leer je ook meer over de oude cultuur van Sri Lanka.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.