Jaffna

Jaffna

In het uiterste noorden van Sri Lanka ligt Jaffna. Deze kustplaats is pas sinds enkele jaren weer open voor toeristen. De burgeroorlog in Sri Lanka – die pas in 2009 is afgelopen – was het heftigst in het noorden van het land. Toeristen mochten daarom deze regio niet in. Nog altijd wordt het noorden van Sri Lanka aanzienlijk minder bezocht dan het zuiden. Zonde, want het is een ontzettend leuke en authentieke regio. Jaffna is de bekendste stad in dit gedeelte van het land.

Zien en doen

Er zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden in Jaffna, zoals het Nederlandse Jaffna Fort en de Royal Palace. De Nallur Kandaswamy Kovil tempel is één van de belangrijkste hindoeïstische religieuze gebouwen van het land. Toch willen we niet al te lang stil staan bij de bezienswaardigheden. Veel leuker is het om met de locals te praten en te leren over hun rumoerige geschiedenis en de Tamil cultuur. Nog meer dan bij andere bestemmingen is de vriendelijkheid, gastvrijheid en nieuwsgierigheid van de locals het hoogtepunt van deze bestemming.

Als je toch wat dingen wilt gaan zien, kun je ook de oude koloniale gebouwen bekijken. Dit kan onder andere goed op Delft eiland, waar je veel Nederlandse geschiedenis tegenkomt. Daarnaast zijn de kleurrijke tempels ook leuk om te bezoeken. Gelovigen voeren binnen de tempels bijzondere rituelen uit. Ook is het aan te raden om een tuktuk met Engels sprekende chauffeur in te huren voor een dag. Hij laat je een groot deel van de bezienswaardigheden zien en kan je een stukje achtergrond informatie geven.


Jaffna


Jaffna


Herstel van de stad

De stad heeft tijdens de oorlog tussen de Tamil Tijgers en de regeringstroepen geleden onder de verwoestende gevechten. Dit is nog altijd terug te zien in het straatbeeld. Compleet vernielde huizen, gebombardeerde kerken en gebouwen vol kogels leggen een stuk geschiedenis bloot. Er wordt nu echter hard gewerkt om de stad en de regio weer te herstellen. De beschadigde panden hebben plaatsgemaakt voor koloniale buitenwijken en knusse straatjes. Er zijn prachtige tempels en kerken gebouwd en de infrastructuur is flink opgelapt. Hoewel de regio ontzettend arm is, is backpacken door Jaffna veilig.

Bezoek de eilanden

Jaffna zelf heeft een paar mooie stranden. Hoewel je hier kunt zwemmen, is de bevolking nog niet gewend aan schaars geklede dames. Het is een leukere onderneming om een van de eilanden rondom Jaffna te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Delft, waar je met de boot in een uur naartoe vaart. Het eilandje is te groot om te voet te ontdekken, dus je huurt er een tuktuk die je in ongeveer twee uur langs de bezienswaardigheden rijdt. Je komt dan langs resten van een Nederlands fort, oude stallen en wilde paarden. Het eiland beschikt over een prachtig strand, maar ook hier is zonnebaden in je bikini not done. Een ander eiland, waar dagelijks vele pelgrims naartoe gaan, is Nainativu. Hier vind verschillende boeddhistische en hindoeïstische tempels. Ook zijn er nog wat kleinere eilandjes die je kunt bezoeken. Ze liggen ten westen van de stad.


Jaffna


Eten en drinken

In Jaffna vind je maar weinig leuke en gezellige restaurants. Je neemt vaak plaats op je plastic krukje, om vervolgens aan een lange tafel te eten onder de meest ongezellige verlichting. Als je meerdere dagen blijft, is de kans groot dat je in hetzelfde restaurant eet. Rondom het station zijn at restaurantjes die goede curies serveren. Het leuke en lekkere restaurant Mango’s is toch bij veel backpackers favoriet.

Overnachten in Jaffna

Resorts of leuke hostels kom je niet tegen in Jaffna. Wel zijn er genoeg leuke guest houses in de stad. De meeste zijn relatief nieuw, want het aantal guest houses is sinds 2009 uiteraard spectaculair gestegen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Als je uit Anuradhapura komt kun je het beste de trein pakken, deze brengt je in drie uur in Jaffna.

Met de bus doe je er vanuit Anuradhapura ongeveer vijf uur over, vanuit Trincomalee ben je zeven uur onderweg en vanuit Colombo zelfs elf uur.

Ons oordeel
7/10

Jaffna is minder toeristisch dan andere gedeeltes van Sri Lanka en de sfeer is hier ook totaal anders. Dit maakt het juist zo leuk, ook de vele tempels die je kunt bekijken maken dit een gave bestemming.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.