Eten in Sri Lanka

Eten in Sri Lanka

Het eiland Sri Lanka ligt vlak onder het enorme India. Het is dus niet verrassend dat het eiland qua eetcultuur veel Indiase invloeden kent. Rijst en curry is met stip op nummer één de populairste maaltijd in het land. Dat betekent niet dat er altijd hetzelfde gegeten wordt; de variatie zit ‘m in de curry – die op talloze manieren gegeten kan worden.

Lekkerste Sri Lankaanse gerechten

Dhal curry is een van de bekendste gerechten uit Sri Lanka. De curry heeft als basis rode linzen en is aangevuld met onder andere gember en diverse kruiden. Het gerecht wordt zowel als ontbijt, lunch als avondeten genuttigd. Een van de vaak voorkomende bijgerechten is Sambol (niet te verwarren met sambal!). Het bijgerecht is gemaakt van geraspte kokos met onder meer limoen, ui en knoflook en geldt als een frisse afwisseling tussen de vaak pittige curry’s. Ook Stringhoppers zie je veel terug. De kleine, dunne pannenkoekjes gemaakt van rijstnoedels, kun je met van alles vullen. Ook proberen: vegetarische roti. Sowieso goed nieuws voor de vegetariërs; eten zonder vlees is in het land heel normaal – dus er is genoeg keuze.

Dit zijn de bekendste Sri Lankaanse gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Dhal Curry Curry van linzen, ui, gember en verschillende kruiden.
Hopper Dunnen pannenkoekjes, vaak geserveerd met een ei.
Kottu Versneden roti, gemend met groenten, kaas of een ander ingrediënt.
Pani Pol Een zoete kokospannenkoek.
Pol Roti Roti met kokos.
Rice & Curry Rijst met een aantal schaaltjes met curry, vlees of vis en groenten.
Sambol Een fris bijgerecht met kokos, limoen, rode uit en kruiden.
Samosa Deze driehoekige snack is vaak gevuld met aardappelen, groenten en de nodige pepers.
Sringhoppers Een bolletje noedels, vaak geserveerd bij het ontbijt.


Pol Roti, een populair onderdeel van het ontbijt


De kosten

Maaltijd in Sri Lanka zijn relatief goedkoop. Bij lokale eettentjes ben je tussen de €0,50 en €2 kwijt voor een maaltijd, bij westerse restaurants en op toeristische hotspots ben je een stuk duurder uit, een goed bord eten kan daar zo tussen €5 en €10 kosten. Water kan je in het land beter niet uit de kraan drinken; een fles van anderhalve liter kost circa €0,50.

Uit eten in Sri Lanka

In toeristenplaatsen zoals Mirissa en Unawatuna kun je heerlijk uit eten. Daar zijn naast de traditionele Sri Lankaanse eettentjes ook westerse restaurants te vinden. Buiten de steden en toeristische gebieden zijn er minder restaurants. Ook locals eten vaak thuis, waardoor je bijvoorbeeld vaker in je hostel of homestay zult eten. Wel zijn er overal kleine eettentjes, waar je altijd wel een curry kunt scoren.

Streetfood

In Sri Lanka is genoeg streetfood te krijgen. Haal bij voorkeur iets bij een tentje waar het eten vers wordt klaargemaakt. Let er ook op dat de hygiëne verschilt van westerse landen. Je kunt in het land heerlijk eten, maar het zou kunnen dat je maag later protesteert. Hoeft niet – maar kan wel.Drinken

Inwoners van Sri Lanka drinken graag thee. Voornamelijk op de Britse manier; met veel melk en suiker. Thee is dan ook op elke straathoek te krijgen. Fruitdranken zijn ook populair in het land, waar een overvloed aan fruit is, zoals banaan, mango, ananas en papaja’s. Voor de liefhebber is er ook veel verse kokosnoot beschikbaar, vaak tegen een lage prijs. Arrack (een soort whisky) is de nationale volksdrank, westerse alcoholische versnaperingen als bier en mixdrankjes zijn in het land relatief duur.

Kookcursussen

Je eigen overheerlijke curry’s leren maken? Dat kan! Een kookcursus volg je bijvoorbeeld in hoofdstad Colombo of het iets kleinere Kandy en is vaak inclusief een bezoek aan een lokale markt. Maar ook in Ella, dé backpackersplek van Sri Lanka, zijn er een aantal opties. Op Cookly vind je een aantal van de leukste kookcursussen van Sri Lanka en kun je gelijk een plek reserveren.

Lees verder over Sri Lanka