Mirissa

Mirissa

Aan de zuidkust van Sri Lanka vind je veel bekende stranden en badplaatsen. Mirissa is hier één van. Waar bekende badplaats Unawatuna al redelijk ontwikkeld en toeristisch is, valt dit in Mirissa nog mee. De sfeer is hier heel relaxed. Verder kom je hier voor het mooie strand en leuke activiteiten zoals surfen en walvissen spotten.

Over Mirissa

Mirissa trekt veel backpackers aan. Er is een groot aanbod aan hostels en (simpele) guest houses, dat over het algemeen deze jongere doelgroep aantrekt. Geen wonder dus, dat in het hoofdseizoen je tot laat in de avond mooie feestjes kunt vieren op het strand. Het toerisme neemt hierdoor de laatste jaren toe. Inmiddels zijn er op het strand de nodige (leuke!) restaurants te vinden en is het aanbod accommodaties groot. Toch blijft de sfeer hier nog erg relaxed en gezellig, wat het voor ons een van de leukste bestemmingen in Sri Lanka maakt. Bovendien is de ligging in het zuiden mooi centraal, waardoor je gemakkelijk uitstapjes kunt maken naar andere (strand)bestemmingen.


Mirissa


Walvissen spotten

De enige echte activiteit die je kunt ondernemen in de buurt van Mirissa is een boottocht om walvissen te kijken. Deze regio is een van de beste ter wereld om wilde walvissen te bekijken. Het is heel indrukwekkend om deze gigantische dieren te zien zwemmen. Er gaan iedere dag genoeg boten het water op. Toch kleven er nadelen aan de excursie. De populariteit van de tochten zorgt ervoor dat bijna iedereen met een boot de excursie aanbiedt. Met sommige aanbieders van de tour is helemaal niks mis: ze gaan verantwoord om met de walvissen, verzorgen je goed aan boord en bezorgen je een leuke ochtend. Helaas zijn er ook bedrijven die minder respect voor de dieren hebben. Deze boten jagen de walvissen op, wat uiteraard niet goed is voor deze enorme zoogdieren. Of je nog aan deze toeristische activiteit wilt bijdragen is aan jou. Besluit je het wel te doen, lees dan alsjeblieft eerst goed de reviews door van het bedrijf waarmee je wilt gaan.

Surfen

Mirissa is een heerlijke bestemming om wat langer te blijven hangen en dagelijks wat golven te pakken. De relaxte sfeer, het rustige strand, het mooie water en de goede golven maken dit een hele leuke surfbestemming. Zowel beginners als de meer ervaren surfers kunnen hiur goed terecht! Dit geldt ook voor het nabijgelegen Weligama, wat ook een waar surf-walhalla is. Met de tuktuk ben je vanuit Mirissa binnen een minuut of tien in Weligama. Ook hier worden verschillende surflessen aangeboden. Ben jij meer van het bodyboarden? Dat kun je ook doen op Mirissa Beach. De golven zijn hier namelijk heel geschikt voor.


Mirissa


Verder te doen

In Mirissa kun je heerlijk niksen en relaxen, maar je kunt er ook nog een aantal dingen ondernemen. Zo kun je gemakkelijk een uitstapje maken naar andere bestemmingen gelegen aan de zuidkust van Sri Lanka. Bezoek bijvoorbeeld Fort Galle, wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Galle is een gemoedelijk stadje met winkels, restaurantjes en leuke bezienswaardigheden. Er gaan dagelijks bussen vanaf Mirissa richting Galle, maar je kunt natuurlijk ook een scooter huren. Ga na je uitstapje op de terugweg nog langs Wijaya Beach in Unawatuna, om een mooie zonsondergang mee te pakken. Een ander leuk strand in Mirissa zelf is Secret Beach. Hoewel het strand niet erg geheim meer is, is het wel een mooi strand omgeven door palmbomen en rotsen. Meer palmbomen vind je op ongeveer anderhalf kilometer vanaf het centrum van Mirissa, op een héél fotogeniek plekje. Scoor een prachtige foto op een heuvel vol met palmbomen, met op de achtergrond mooi blauw water. Je vindt de exacte locatie als je zoekt op ‘Palm tree spot Mirissa’.

Vervoer in Mirissa

Mirissa is een kleine kustplaats. Je kunt vanaf de meeste accommodaties binnen enkele minuten naar het strand en alle restaurants lopen. Op de drukke weg die door het dorp loopt kun je een bus of een tuktuk nemen naar andere bestemmingen in de regio.


Mirissa


Eten en drinken

Er zijn genoeg leuke restaurants gelegen in Mirissa. Zo kun je in een van de restaurants op het strand terecht. Je eet op het strand aan tafels, waarbij je met je voeten in het zand geniet van het lekkere eten en de zee die suist op de achtergrond. Probeer hier zeker de verse vis. Op een paar honderd meter van het strand zijn ook een aantal goede restaurants te vinden. Na het eten kun je terecht in een van de bars aan het strand. Op woensdag en vrijdag is er een feest in de Tiki Cliff Bar in Weligama, een rit van een kwartier met de tuktuk. Deze feesten worden altijd goed bezocht door backpackers en zijn erg gezellig.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Mirissa:

Naam Eten Aanbod Prijs
Dewmini Roti Shop Heerlijke roti en kottu voor een goede prijs
Shady Lane Mirissa Een hippe, westerse tent met lekker ontbijt of lunch €€
Dhana’s Curry Pot Een goedkoop buffetrestaurant met goede curry’s
O Mirissa Cafe & Bistro Een sfeervol restaurant met Italiaans en lokaal eten €€
Zephyr Restaurant & Bar Lekkere vis in een luxer restaurant op het strand €€

Overnachten in Mirissa

Er zijn de afgelopen jaren veel accommodaties bijgekomen in Mirissa. Vooral aan het aanbod in guest houses is nu goed te noemen. Tevens zijn er een aantal leuke hostels in de badplaats waar je terechtkunt. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Mirissa vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Vanuit het noorden zijn het kleine afstanden naar Mirissa. Rechtstreeks vanuit Colombo ben je nog wel een paar uur onderweg, maar vanuit andere bestemmingen zoals Galle en Unawatuna ben je er zo. Als je vanuit het oosten komt kun je eerst de bus makken naar Matara, om vanuit daar de bus of tuktuk te pakken naar Mirissa. Vanuit Tangalle ben je op deze manier nog geen uur onderweg.

Ons oordeel
8/10

Mirissa is een van de leukere bestemmingen in Sri Lanka. Het strand is mooi, de verhouding tussen het aantal toeristen en de leuke eettenten is goed en de sfeer is er erg relaxt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.