Hikkaduwa

Hikkaduwa

Hikkaduwa was een van de eerste bestemmingen in Sri Lanka die populair werd onder buitenlandse toeristen. Toen de hippies in de jaren 70 Azië begonnen te verkennen, kwamen zij in het toen nog rustige kustplaatsje terecht. Ze werden verliefd op het prachtige strand en de nog mooiere zonsondergang. Helaas is veel van dit moois verdwenen. Oké de bijzonder mooie zonsondergang is er nog altijd, maar het toegenomen toerisme heeft het dorpje weinig goeds gedaan. Het strand is grotendeels volgebouwd met toeristische voorzieningen en een drukke weg midden door het dorp doet de sfeer ook geen goed.

Het strand

Het strand van Hikkaduwa is dus niet meer zo mooi als het ooit was, maar het is nog steeds een mooi strand. Vooral de zonsondergang die je vanaf dit strand kunt bewonderen is geweldig. Ondanks de niet altijd relaxte sfeer in het dorp, blijft het een leuk strand om op te verblijven. Vooral het rustigere stuk strand, ten hoogte van het treinstation Thiranagama, is mooi.


Hikkaduwa


Surfen

Hikkaduwa is een van de populairste bestemmingen in Sri Lanka om te surfen. De golven – die van november tot april het best zijn – zijn zowel geschikt voor beginners als diegene met meer ervaring. Het goede nachtleven, gecombineerd met de goede bereikbaarheid van Hikkaduwa maakt het wel tot een veel bezochte bestemming onder surfers.

Schildpadden opvang

Schildpadden kom je genoeg tegen rondom de kust van Sri Lanka, maar hier wordt helaas niet door iedereen even goed mee omgegaan. In de schildpadden opvangcentrum in Hikkaduwa worden schildpadden met een slechte gezondheid opgevangen en verzorgd. Dat is althans het verhaal wat verteld wordt. Gezien de kleine bakken waarin de schildpadden leven hebben wij onze twijfels over hoe goed dit nou is voor de schildpadden.


Hikkaduwa


Het binnenland

Als je genoeg tijd rond het strand hebt doorgebracht kun je een uitstapje maken naar het binnenland van Sri Lanka. Zo is de tempel Gangarama Maha Vihara leuk om even te bekijken, maar het is zeker geen hoogtepunt in Sri Lanka. Ook leuk is een tochtje over het plaatselijke meer, zeker als je vogels wilt spotten.

Tsunami

Sri Lanka heeft na Indonesië het meeste geleden onder de verwoestende tsunami van eind 2004. De hele oost- en zuidkust van het eiland werden geraakt door de meters hoge golven. Ook Hikkaduwa werd grotendeels verwoest. Iets buiten de kustplaats vind je het Tsunami Photo Museum. In dit kleine museum vind je honderden foto’s en achtergrondinformatie over deze natuurramp. Breng hier zeker een bezoek aan tijdens je verblijf in Hikkaduwa. Iets verderop is een monument voor de slachtoffers gebouwd, in de vorm van een metershoog Boeddhabeeld.


Hikkaduwa


Snorkelen

Huur een snorkel en loop vanaf het water in. Al gauw zie je een mooie onderwaterwereld verschijnen. Je spot verschillende kleurrijke vissen en met wat mazzel en goed zoeken kun je ook schildpadden zien zwemmen. De beste snorkelspots liggen in het oosten van Hikkaduwa.

Eten en drinken

Hikkaduwa beschikt over een groot aantal goede restaurants. Er zijn veel luxere restaurants te vinden, waar je lekker eten maar ook wat meer betaalt. Voor reizigers die wat meer op hun budget willen letten zijn er gelukkig ook genoeg opties. Hikkaduwa is een van de betere bestemmingen in Sri Lanka om uit te gaan. Het leukste feestje is elke avond in een andere tent, allemaal gelegen op het strand. Loop naar het strand toe en je zult snel zien waar je die avond moet zijn. Doe je slippers uit en dans op het fijne strand, met de geluiden van de zee op de achtergrond.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Hikkaduwa:

Naam Eten Aanbod Prijs
Salty Swamis Heerlijk, hip eten en drinken in een sfeervol restaurant €€
Hello Burger Uitstekende burgers voor een goede prijs
No.1 Roti Restaurant Hikkaduwa Goedkope en hele lekkere roti
Bookworm Library Restaurant Lekker en betaalbaar Sri Lankaans eten
Sorry Mom Leuk geserveerde, lekkere vis snacks

Overnachten in Hikkaduwa

Er zijn genoeg leuke guest houses, hostels en andere accommodaties te vinden in Hikkaduwa. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Hikkaduwa vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit zowel Colombo als Galle de trein nemen naar Hikkaduwa, maar deze zitten vaak erg vol. Wij raden de bus aan.

Er gaan veel bussen vanuit de hoofdstad Colombo, die doen er ruim twee uur over. Vanuit het nabij gelegen Galle is het slechts een halfuurtje.

Ons oordeel
7/10

Hikkaduwa is voor surfers en strandliefhebbers een prima bestemming. De sfeer is echter minder dan in andere kustplaatsen in de regio en de stranden zijn veel drukker. Badplaatsen als Mirissa en Unawatuna vinden we daarom leukere alternatieven in Sri Lanka.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.