Vervoer Sri Lanka

Vervoer Sri Lanka

Vervoer binnen Sri Lanka is meer dan prima. Er is een groot netwerk van bussen, die regelmatig rijden. Ook de trein nemen is een goede mogelijkheid. Beide zijn opties zijn ontzettend goedkoop. In de lokale bus kost een ritje van een paar uur je ongeveer een euro. Zelfs in vergelijking met andere landen in Azië is het vervoer dus goedkoop. De wegen in Sri Lanka zijn ook verrassend goed. Het enige nadeel aan het vervoer in Sri Lanka is dat de bussen en trein snel vol raken. In bussen moet je vaak vechten om een plekje en kaartjes voor de trein zijn vaak uitverkocht.

Bus

Met de bus reis je het makkelijkst door Sri Lanka. Het bussennetwerk is gigantisch. In de hoofdstraat van elke bestemming zie je elke minuut wel een bus voorbij rijden. Deze lokale bussen – van de Central Transport Board – hebben geen airconditioning, toilet of andere voorzieningen. Op de tv na, waarop keiharde muziek of een Bollywood film wordt afgespeeld. Op enkele trajecten na zijn de afstanden echter kort. In tegenstelling tot veel andere landen in Azië hoef je in Sri Lanka geen lange ritten in de nachtbus te maken. Maak daarom vooral gebruik van deze lokale bussen. De nieuwsgierige, vriendelijke en behulpzame locals in deze bussen is juist een van de redenen dat Sri Lanka zo leuk is. Deze busritten zijn bovendien ook spotgoedkoop. Voor de busrit van Negombo naar Anuradhapura van 6 uur – waarschijnlijk de langste busrit die je in Sri Lanka maakt – betaal je nog geen twee euro. Daarnaast is de lokale muziek eigenlijk best leuk.

Kaartjes kopen: Als je de lokale bus neemt kun je gewoon in de bus zelf een kaartje kopen. Als je liever een toeristenbus neemt kun je online op 12Go.Asia een kaartje aanschaffen.

Koop een kaartje

Sri Lanka Vervoer


Trein vervoer Sri Lanka

De trein nemen is ook een goede optie. Het treinnetwerk is vooral uitgebreid rondom Colombo en Kandy. Op sommige routes zijn de treinen al snel vol. Arriveer daarom minimaal een uur van tevoren op het station om een kaartje te bemachtigen, of reserveer online een kaartje.

Er zijn een aantal prachtige treinritten die je kunt maken in Sri Lanka. Deze zijn eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich zelf. Vooral de rit tussen Kandy en Ella is ontzettend mooi. Deze behoort zelfs tot de mooiere ter wereld. De treinrit duurt liefst zeven uur, maar de schitterende omgeving maakt alles goed. Eventueel kun je bij Hatton – voor Adam’s Peak -, Nanu Oya – voor Nuwara Eliya – of Haputale een tussenstop maken.

Kaartjes kopen: Op het treinstation of online via 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Sri Lanka Vervoer


Privéauto

Gebruik maken van een privéchauffeur in een auto is absoluut flashpacken en niet low budget backpacken. In Sri Lanka is het echter wel betaalbaar. Veel toeristen maken gebruik van dergelijke services. Nu raden we niet aan om dit voor je hele reis te doen, maar voor sommige trajecten kan het zeker een goede optie zijn. Bijvoorbeeld als je heel vroeg in een National Park wilt zijn voor een safari.

Fietsen huren

Een fiets huren is makkelijk te doen in Sri Lanka. Vooral rondom toeristische attracties, gelegen buiten de grote steden, is dit leuk. Vaak kun je bij de grotere guest houses of hostels een fiets huren en anders weten zij wel waar je terechtkunt.


Vervoer Sri Lanka


Zelf met de tuktuk rondreizen

Een hele bijzondere manier om je in Sri Lanka te verplaatsen is met een gehuurde tuktuk. Bij aankomst in Sri Lanka huur je deze tuktuk en je reist vervolgens hier op eigen houtje over het veelzijdige eiland. Dit is helemaal niet zo duur en geeft je geweldig veel vrijheid. Zie ook ons artikel over zelf rondreizen met een tuktuk in Sri Lanka.


Vervoer Sri Lanka


Binnenlandse vluchten

Er gaan nog maar heel sporadisch binnenlandse vluchten in Sri Lanka. Als backpacker zul je hier waarschijnlijk geen gebruik van maken. Met het groeiende toerisme kan het zomaar zijn dat hier in de komende jaren wel verandering in komt. Kijk daarom onze pagina over vliegtickets Sri Lanka voor meer tips hierover.

Populaire afstanden in Sri Lanka

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Sri Lanka.

Afstand Vervoermiddel Duur
Negombo naar Anuradhapura 5 uur
Kandy naar Ella 6 uur
Dambulla naar Kandy 2 uur
Ella naar Mirissa 4 uur
Mirissa naar Unawatuna 0,75 uur
Anuradhapura naar Dambulla 2 uur
Unawatuna naar Hikkaduwa 1 uur
Colombo naar Kandy 3 uur
Anuradhapura naar Trincomalee 3,5 uur
Hikkaduwa naar Colombo 2 uur

Reisgids Sri Lanka