Haputale

Haputale

Het dorp Haputale is een van de leuke bestemmingen in de ‘Hill Country’, de bergenregio in het midden van Sri Lanka. Haputale is de zuidelijkste interessante bestemming in deze regio. Het dorp is tevens een stop in de beroemde treinreis tussen Kandy en Ella. Als deze treinreis van zeven uur je te lang duurt kun je dus bij Haputale uitstappen, de regio verkennen en de volgende dag de trein weer pakken. Rondom dit dorp met zo’n 5,000 inwoners vind je vooral veel theevelden en prachtige uitkijkpunten. Het is daardoor een bijzonder leuke bestemming om te wandelen en te genieten van de mooie natuur, veel meer is er hier niet te doen.

Lipton’s Seat

Het hoogtepunt van Haputale is Lipton’s Seat. Dit uitkijkpunt over de theeplantages werd vroeger door Thomas Lipton – inderdaad de oprichter van het bekende theemerk – gebruikt om de vorderingen in de gaten te houden. Tegenwoordig is het een populaire attractie onder toeristen. Je hebt vanaf hier namelijk een schitterend uitzicht over deze mooie regio, het is misschien wel het mooiste uitkijkpunt van Hill Country. Met zonsopkomst is het hier nog mooier. Neem dus al vroeg een tuktuk en loop door het donker een stukje omhoog voor een bijzondere ervaring.


Haputale


Haputale


Horton Plains National Park

Het Horton Plains National Park behoort tot de mooiere nationale parken van Sri Lanka. Het is vooral een leuke plek voor mooie wandelingen door de natuur. Onderweg zie je verschillende wilde dieren en watervallen. Je loopt ook langs meerdere uitkijkpunten. ‘World’s End’ is het bekendste uitkijkpunt van het park. Dit is een berg met een bijzonder abrupt einde, met een klif van 1200 meter hoog. Niet geschikt voor diegene met hoogtevrees. Ondanks de redelijk geïsoleerde ligging van Horton Plains National Park is het er toch altijd druk. Dit neemt wel wat weg van het gevoel van een mooie en rustige wandeling door de natuur. Dit park is overigens ook goed te bezoeken vanuit Nuwara Eliya.

Theefabriek

De regio staat bekend om haar heerlijke thee. De theefabrieken profiteren maar al te graag in de interesse van de toeristen in deze warme drank. De Danvatenne The Factory is de bekendste en leukste van Haputale. Als je echter ook naar Ella gaat kun je beter daar een theefabriek bezoeken, de Halpewatte Thea Factory is leuker.


Haputale


Haputale


Eten en drinken

Er zijn weinig restaurants te vinden in Haputale. Er zijn een paar tenten waar je redelijk goed kunt eten, maar als je guest house ook een diner optie aanbiedt is dit waarschijnlijk een betere keuze. In de avond is er verder niet gek veel te doen. Zeker in vergelijking met het drukker bezochte Ella is hier in de avond weinig te beleven.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Haputale:

Naam Eten Aanbod Prijs
Sunrise Restaurant Een goed, lokaal restaurant. Onze favoriet in Haputale
Lettuce & Cabbage Een gezellig restaurant met een gevarieerde keuken
Risara Restaurant Een prima alternatief voor de bovenstaande restaurants

Overnachten in Haputale

Er is een prima en divers aanbod van accommodaties in Haputale. Er zijn luxe hotels te vinden, maar ook goed betaalbare, leuke guest houses. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Verreweg de leukste optie om Haputale te bereiken is per trein. Deze rit hoort dus bij de mooiste ter wereld. Vanuit Kandy doet de trein er ongeveer zes uur over en als je de andere kant op gaat vanuit Ella ben je er in een uur.

Als je rechtstreeks vanuit een kustplaats in het zuiden naar Haputale wilt kun je het beste de bus pakken. Dan mis je dus helaas wel de mooie treinrit naar het dorp toe.

Ons oordeel
7/10

Als je genoeg tijd hebt is Haputale een leuke tussenstop in de Hill Country. Vooral als je mooie wandelingen wilt maken kun je hier goed terecht. Het gebrek aan leuke restaurants en bars is wel jammer.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.