Trincomalee

Trincomalee

In het noordoosten van Sri Lanka ligt de havenstad Trincomalee. De stad is gelegen op een schiereiland en dankzij deze locatie is het een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Dit heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad gehad. De haven was namelijk van strategisch belang voor Europese landen. Er is daardoor vaak gevochten over Trincomalee, ook Nederland heeft de stad een tijd lang bezet. Tegenwoordig is de havenstad vooral een leuke stop op weg naar de prachtige stranden aan de noordoost kust van Sri Lanka. De stad zelf heb je binnen een dag wel gezien.

Bezienswaardigheden in Trincomalee

Fort Frederick is de leukste bezienswaardigheid van Trincomalee. Dit fort werd in de 17e eeuw gebouwd door de Portugezen. Zestien jaar later wist Nederland het fort te veroveren. De schade die het fort daarbij opliep was enorm, de Nederlanders moesten het fort compleet herbouwen. De Nederlandse invloeden zijn dus goed terug te zien in het fort. Dat – ondanks het gebruik door de Sri Lankaanse marine – te bezichtigen is. Vlakbij Fort Frederick ligt de Hindoe tempel Koneswaram, leuk om ook even te bekijken.


Trincomalee


Trincomalee


Stranden rondom Trincomalee

De stranden in de omgeving de leukste reden om deze regio te bezoeken. Nilaveli wordt gezien als een van de mooiste stranden van Sri Lanka. Het strand is groot, het is er rustig en je kunt er goed duiken en snorkelen. Ook Uppuveli, gelegen zes kilometer vanaf Trincomalee, is wat kleiner en drukker maar ook een bijzonder leuk strand. Rondom dit strand zijn ook een aantal leuke guesthouses en hostels voor backpackers te vinden.

Pigeon Island National Park

Vanaf Trincomalee kun je een tour boeken naar Pigeon Island National Park. Dit eiland ligt een kilometer van de kust af en is een mooie plek om te snorkelen. Met een beetje geluk zie je in het rif rondom dit eiland haaien en schildpadden. Helaas is deze plek bij veel mensen bekend en kan het in het hoogseizoen wat druk worden. In het laagseizoen zijn de golven erg hoog, waardoor het niet altijd mogelijk is om het eiland te bezoeken.


Trincomalee


Eten en drinken

Er zijn genoeg leuke restaurants in en rondom Trincomalee te vinden. Het is een goede bestemming om lekkere, verse vis te eten. In de avond kun je terecht in een van de leuke bars, die met name op de stranden gelegen zijn. Van nachtclubs of iets dergelijks is in Trincomalee geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Trincomalee:

Naam Eten Aanbod Prijs
Be Cool Juice Bar Heerlijke sapjes en ontbijten en ook verse vis gerechten
Cafe’ on the 18th Goede koffie, ontbijt en lunch en een vriendelijke eigenaar €€
Gomesz’s Pasta Hut Ontzettend lekkere pasta, top als je westers wilt eten
Restaurant Tuna Verse vis in een klein, lokaal restaurant

Overnachten in Trincomalee

In Trincomalee zelf vind je een aantal guest houses. Leuker is echter om een accommodatie in de buurt van de stranden te vinden. Niks leukers om vanuit je kamer binnen enkele minuten op een prachtig strand te zijn. In onze Reisgids Sri Lanka staan de leukste hostels van Trincomalee vermeld.

Reisgids Sri Lanka

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit Colombo de trein nemen naar Trincomalee. Er gaan nachttreinen en dagtreinen, beide doen er ongeveer negen uur over.

Vanuit Anuradhapura gaan dagelijks drie bussen, die er ongeveer vier uur over doen. Vanuit Colombo gaan meer bussen, maar deze doen er wel ruim zes uur over. De rit vanuit Kandy duurt ongeveer vijf uur.

Ons oordeel
7/10

De stranden en Pigeon Island zijn ontzettend mooi hier. Verder valt er in Trincomalee niet veel te beleven, de badplaatsen aan de zuidkust zijn wat levendiger.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.