Pidurangala Rock; het leukere broertje van Sigiriya

Pidurangala Rock; het leukere broertje van Sigiriya

Een van de hoogtepunten van Sri Lanka is het bewonderen van de leeuwenrots; Sigiriya. Deze uniek gevormde rots is gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka, waar Anuradhapura, Polonnaruwa en Dambulla ook onderdeel van maken. Je kunt de leeuwenrots beklimmen, iets wat de meeste toeristen hier doen. De nabijgelegen Pidurangala rots is wat ons betreft echter een betere keuze!

Waarom Pidurangala?

De belangrijkste reden om voor Pidurangala te kiezen is de – belachelijk – hoge toegangsprijs voor Sigiriya; $30 per persoon. Er zijn wel meer hoge toegangsprijzen voor attracties in Sri Lanka, maar dit spant wel de kroon. Voor het beklimmen van Pidurangala betaal je slechts 500 roepies, ongerekend iets meer dan €3.


Pidurangala 1

Pidurangala 2

Het uitzicht op Sigiriya vanaf de top van Pidurangala


Vanaf de top van Sigiriya heb je weliswaar een heel fraai uitzicht over de omgeving, maar dat heb je van de top Pidurangala ook. Bovendien zie je vanaf hier ook daadwerkelijk de leeuwenrots en daar draait het uiteindelijk toch om.

De toch naar boven op Pidurangala is bovendien veel rustiger. Op Sigiriya loop je meestal stapvoets omhoog op de trappen, tussen de andere toeristen. Terwijl je op Pidurangala (bijna) alleen op de top bent. Een authentiekere ervaring dus!

Wat mis je?

De leeuwenrots dankt haar naam aan de twee leeuwenpoten aan de voorkant van de rots. Deze zijn wel mooi om te zien en dit mis je dus wel. Ook zijn er fraaie muurschilderingen te zien. Dit verantwoord voor ons echter niet het grote verschil in de prijs.


Sigiriya 1

De leeuwenrots van beneden


Hoe kom je er?

Pidurangala ligt op hetzelfde complex als Sigiriya. Rij of loop voorbij de leeuwenrots tot je bij Pidurangala uitkomt. Het complex is uiteraard makkelijk te bereiken vanuit het dorp Sigiriya, maar vanuit Dambulla ben je er ook in minder dan een uur met de tuktuk of bus.

Eenmaal ter plekke kan je een gids huren voor enkele euro’s om je naar boven te leiden. Hoewel op het bovenste stuk van een goed pad niet echt sprake meer is, kan je de tocht prima zonder gids afleggen. Als je zonsopkomst of zonsondergang bovenop de rots wilt zien is een gids wel handig. Na ongeveer twintig minuten klimmen ben je boven en kan je genieten van het uitzicht.