Safari in Udawalawe National Park

Safari in Udawalawe National Park

Sri Lanka is een klein maar bijzonder divers eiland. Je vindt er een gigantisch oppervlak aan theevelden, schitterende stranden, eeuwenoude tempels en veel wilde dieren. Denk bij deze dieren aan olifanten, krokodillen, apen, luipaarden en een grote variëteit in vogels. Deze en andere dieren spot je het beste in een van de nationale parken. Tijdens een safari ga je opzoek naar deze dieren die hier gelukkig nog in het wild leven. Er zijn meerdere nationale parken in Sri Lanka, maar het Udawalawe National Park is onze favoriet.

Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park ligt in het zuiden van Sri Lanka. Het park is goed bereikbaar vanuit leuke bestemmingen aan de zuidkust zoals Mirissa en Tangalle en vanuit dorpen in de hill country zoals Ella en Haputale. In Udawalawe leven onder andere honderden olifanten en buffels, vele krokodillen, bijzondere vogels en apen. Er leven ook een aantal luipaarden in het park, maar de kans dat je er een ziet is heel klein. Het spotten van de olifanten en krokodillen is de belangrijkste trekpleister van het nationale park. Je hebt een goede kans om tientallen olifanten te zien en een aantal krokodillen. De kans dat je minimaal één wilde olifant ziet is heel groot. Echte zekerheid heb je natuurlijk nooit, het blijven wilde dieren. Een groot voordeel van het Udawalawe National Park is dat het er relatief rustig is. Je bent zeker niet de enige jeep in het park, maar heel veel andere zijn er ook niet. Je staat nergens in de file en je zicht wordt niet belemmerd door andere jeeps die in de weg staan. Bovendien is dit park ook goedkoper dan andere nationale parken in Sri Lanka. De kosten voor de entree van het Udawalawe National Park zijn ongeveer €14. Daarnaast moet je ook een jeep huren. De kosten van een jeep staan vast, maar je kunt deze kosten delen met de andere mensen in de jeep. Er kunnen maximaal zes personen in een jeep.


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park


Alternatieven

Het Yala National Park is het bekendste nationale park van Sri Lanka. In dit park vind je ook de grootste diversiteit aan dieren. Hier leven bijvoorbeeld aanzienlijk meer luipaarden. De kans dat je een luipaard ziet blijft vrij klein en als je al een luipaard ziet is het zeer waarschijnlijk ook nog eens van een grote afstand. Toch is deze diversiteit wel een voordeel ten opzichte van het Udawalawe National Park. Een groot nadeel echter is de drukte. Er komen veel meer toeristen op af. Je staat daardoor geregeld in de file en bent met veel andere jeeps de dieren aan het bekijken. De ervaring voelt daarom minder authentiek aan. Bovendien is de toegangsprijs van ongeveer €23 ook hoger dan voor het Udawalawe park. Al met al is het Yala National Park ook absoluut een leuke ervaring, het is echter dus niet onze favoriet. Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka en is ook prima bereikbaar vanuit Ella of Tangalle.

Als je tussen de maanden mei en september in Sri Lanka bent is een bezoek aan Minneriya National Park ook een goede optie. Tijdens deze maanden komen honderden olifanten hier samen. Deze unieke samenkomst heeft het park de bijnaam ‘The Gathering’ gegeven. Het spotten van deze grote hoeveelheid olifanten is de belangrijkste reden om het park te bezoeken, voor het bekijken van andere dieren zijn de eerder genoemde parken beter geschikt. Het Minneriya National Park ligt in de buurt van Sigiriya en Polonnaruwa. De kosten van dit park liggen even hoog als voor het Udawalawe National Park.


Udawalawe National Park


Reisgids Sri Lanka

Tips

De dieren staan vroeg op om te ontbijten. Later op de dag, als het warmer wordt, zoeken ze verkoeling in de schaduw. De kans dat je de dieren dan van dichtbij kunt zien is dan aanzienlijk kleiner. Zorg dat je er dus zo vroeg mogelijk bent. Het park gaat om 6 uur in de ochtend open. Vroeg opstaan dus, maar het is absoluut de moeite waard. Als bonus kun je dan ook genieten van een mooie zonsopkomst in het park.

Sri Lanka heeft een uitstekend busnetwerk en ook Udawalawe is goed bereikbaar. Je kunt de bus naar het National Park vanuit de gehele regio pakken, eventueel met enkele overstappen. Busritten kosten bijna nauwelijks geld, je bent er waarschijnlijk voor een euro of twee. Een privé auto nemen is ook een goede optie. Uiteraard wat duurder, maar wel zo makkelijk. Zo kun je in het leuke Ella om 4:30 wegrijden en rond 6 uur aankomen in het park. Na de safari reis je door naar een andere bestemming. Het dorp Udawalawe zelf is namelijk niet echt interessant om in te verblijven. Deze optie met de auto is ook mogelijk vanuit onder andere Mirissa, Tangalle en Haputale.


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park


Udawalawe National Park