Visum Brunei

Visum Brunei

Brunei is een rijk oliestaatje op het eiland Borneo dat naast mooie architectuur in de hoofdstad Bandar Seri Begawan ook mooie natuurreservaten heeft. Als je van plan bent om dit unieke land in Azië te bezoeken, kun je dit artikel raadplegen voor informatie over je visum voor Brunei.

Visum Brunei

Houders van zowel een Nederlands als Belgisch paspoort kunnen maximaal negentig dagen in Brunei blijven. Hier zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft van tevoren geen papierwerk te doen. Je paspoort dient zes maanden na vertrek uit Brunei geldig te zijn.

Hoe krijg je een visum voor Brunei?

Een visum hoeft dus niet vooraf aangevraagd te worden, maar je ontvangt bij aankomst op de internationale luchthaven in Bandar Seri Begawan of bij het oversteken van de grens vanuit Maleisië gratis een stempel waarmee je negentig dagen in Brunei kunt blijven.

Mogelijkheid om te verlengen

Mocht negentig dagen in dit kleine land toch niet genoeg zijn, dan kun je je verblijf verlengen bij een immigratiekantoor in Brunei zelf. Je kunt op deze manier nog negentig dagen aan je verblijf vastplakken. Als je van tevoren al weet dat je langer dan drie maanden wil blijven, kun je het beste een aanvraag doen via de website van de overheid van Brunei. Bij aankomst in Brunei bestaat de kans dat de beambte naar je vertrekticket vraagt.

Overstay

‘Overstaying’ is op z’n zachtst gezegd een heel slecht idee. Waar in veel andere Aziatische landen een geldboete volstaat, pakt Brunei reizigers die illegaal in het land blijven veel harder aan. Volgens de Bruneise overheid wordt iedereen die zonder permissie langer dan negentig dagen binnen de landsgrenzen verblijft gestraft met een gevangenisstraf van minstens drie maanden (maximaal twee jaar) en zelfs drie zweepslagen. Het is kortom beter om op tijd een vertrekticket te regelen.

Grensovergangen

Brunei heeft een internationale luchthaven, waar veel reizigers aankomen. Daarnaast heeft Brunei landsgrenzen met de Maleisische staat Sarawak. Je kunt Brunei binnengaan via de volgende landsgrenzen.

  • Sungai Tujuh (Maleisië) naar Sungei Tujoh (Brunei)
  • Tedungan (Ma) naar Kuala Lurah (Br)
  • Pandaruan (Ma) naar Ujung Jalan (Br)
  • Mengkalap (Ma) naar Labu (Br)

Visa run

Het is mogelijk om Brunei te verlaten en terug te komen voor een nieuw verblijf van negentig dagen. De kans op een ondervraging bij de douane is dan wel aanzienlijk, omdat Brunei acht keer kleiner is dan Nederland en negentig dagen doorgaans ruim voldoende is.

Lees verder over Brunei