Beste reistijd Brunei

Beste reistijd Brunei

Borneo is verdeeld onder drie landen en een ervan is het kleine staatje Brunei, dat ongeveer acht keer in Nederland past. Ondanks dat vind je toch diverse bezienswaardigheden, zoals de prachtig vormgegeven Sultan Omar Ali Saifuddien Moskee en het Ulu Temburong National Park waar onder meer veel neusapen leven. Doordat Brunei zo klein is en dicht bij de evenaar ligt, is het klimaat vrij constant. Toch zijn er verschillen wat betreft de seizoenen en hieronder lees je alles over het weer in Brunei.

Regenseizoen / droog seizoen

Hoewel de temperatuur het gehele jaar vrij constant is in Brunei, is er wel degelijk een verschil als het gaat om maandelijkse regenval. De natste periode is de Nederlandse herfst en het begin van de winter, van oktober tot en met januari. Er valt dan per maand ongeveer 30 tot 35 centimeter regen, bijna evenveel als in Nederland in een half jaar. Tijdens februari, maart en onze zomermaanden is het veel droger in Brunei en loop je minder kans om overvallen te worden door een onverwachte tropische bui.

Beste reistijd Brunei

Zoals gezegd beslaat Brunei een klein oppervlak, waardoor het gemakkelijk is om een oordeel te vellen over de beste reistijd naar dit Zuidoost Aziatische land. De temperatuur is constant met een dagelijks gemiddelde van 30 graden, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Als je de meeste regen wil vermijden tijdens je reis, kun je het beste een trip plannen voor het vroege voorjaar of de zomer. Hoewel je in de tropen bent en er altijd een stevige bui kan vallen, is de regenval tijdens deze maanden beduidend lichter.

Klimaat Brunei

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 27 ºC 327 mm
Februari 27 ºC 158 mm
Maart 27 ºC 163 mm
April 28 ºC 192 mm
Mei 28 ºC 225 mm
Juni 28 ºC 209 mm
Juli 27 ºC 202 mm
Augustus 27 ºC 204 mm
September 28 ºC 252 mm
Oktober 27 ºC 301 mm
November 27 ºC 341 mm
December 27 ºC 345 mm

Hoogseizoen / laagseizoen

Het hoogseizoen in Brunei is juni tot september, terwijl tijdens onze wintermaanden minder mensen naar deze kleine staat reizen.

Reizen in het regenseizoen in Brunei

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

  • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
  • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
  • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.