Vervoer Indonesie

Vervoer Indonesie

Vergeleken met de meeste anderen die je tijdens het backpacken in Azië tegenkomt is Indonesië gigantisch groot. Door de vele eilanden en uitgestrekte ruimtes heb je vanzelfsprekend ook andere vervoermiddelen nodig. Vervoer in Indonesië is dus niet alleen maar bussen en treinen zoals je ziet in landen als Laos en Vietnam maar je zult ook veel moeten vliegen, natuurlijk al helemaal als je meerdere eilanden wilt bezoeken.

Op Java en op andere grote eilanden zou je wel met de trein en bus kunnen rijden. De wegen zijn niet van de standaard die we in Nederland gewend zijn, maar zijn over het algemeen wel goed. Reken er wel op dat iedereen elkaar op elke mogelijke manier probeert in te halen. Ook kom je de gekste andere voertuigen tegen die blijkbaar allemaal van de geasfalteerde wegen gebruik mogen maken.

Trein

Op Java is de trein zonder twijfel onze favoriete vervoersmiddel. Op het goede treinnetwerk kun je snel en ontzettend goedkoop tussen de verschillende bestemmingen op het eiland reizen. Je hebt de keuzes uit meerdere klassen. Vooraf een kaartje reserveren is zeker aan te raden. Lees meer over het reizen per trein in Indonesië, ook met tips hoe je het beste treinkaartjes kunt reserveren.

Minibusje

Een minibusje, “bemo” in het Indonesisch, is zeker in de grote steden een spotgoedkope manier van vervoer. Het kan echter wel een uitdaging zijn. Hoewel ze op vaste routes rijden zijn deze niet duidelijk en ook de prijzen zijn niet aangegeven. Mocht je Indonesisch spreken of de mazzel hebben dat dat er iemand goed Engels praat kun je voor 20/30 cent enkele kilometers meerijden naar je bestemming. Een ander groot voordeel is dat je letterlijk overal in en uit kunt stappen.

Vervoer Indonesie

Typisch straatbeeld in Indonesië; overal scootertjes en een paar fietstaxi’s.

Privé vervoer

Op zowel Java als de kleinere eilanden is privé vervoer gemakkelijk te regelen. Voor een goedkope prijs heb je een auto of een busje met een chauffeur. De chauffeur is vaak ook een goede gids tijdens je rit, moet je wel de mazzel hebben dat hij Engels spreekt.

Vliegtuig

Vanwege de oppervlakte van Indonesië is het nemen van een binnenlandse vlucht iets waar je bijna niet onderuit kunt komen als je meer dan één eiland wilt zien. Zeker als je bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi wilt verkennen. Gelukkig zijn er genoeg goedkopere binnenlandse vluchten beschikbaar. Op Cheaptickets kun je de goedkoopste (binnenlandse) vluchten vinden.

Reisgids Indonesië

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0