Van Bromo naar Ijen

Van Bromo naar Ijen

Mount Bromo en Kawah Ijen zijn beide bijzondere natuurfenomenen op het Indonesische eiland Java. Deze vulkanen zijn voor veel reizigers de hoogtepunten van hun reis door Indonesië. Wil je deze bezienswaardigheden direct na elkaar bezoeken? Lees in dit artikel hoe je Ijen het beste kunt bereiken.

Zo reis je van Bromo naar Ijen:

1) Minibus, trein en taxi

De goedkoopste manier om Bromo te verlaten is per minibus naar Probolinggo, een stad die 40 kilometer noordelijker ligt. Je betaalt omgerekend 2,50 euro voor de rit van Cemorolawang naar Probolinggo.

Vanaf Probolinggo reis je verder met de trein naar Karangasem, het station dat niet ver bij de voet van Kawah Ijen vandaan ligt. Je kunt kiezen uit verschillende dagelijkse treinen, maar voor de Probowangi trein van 6:44 uur en de Sri Tanjung van 16:20 uur kun je de goedkoopste kaartjes krijgen (respectievelijk 2 euro en 5,75 euro).

Eenmaal aangekomen in Karangasem vervolg je je weg per taxi naar het basiskamp van Ijen, een rit van ongeveer 45 minuten. De ritprijs bedraagt 10 tot 15 euro.

Kaartje kopen: In een Indomaret of Alfa Mart kun je je treinticket reserveren. Het andere vervoer regel je gemakkelijk ter plaatse.


2) Taxi en trein

Als je met meerdere personen reist, kun je voor de eerste etappe van je reis ook de taxi nemen naar het treinstation en vanaf daar je weg vervolgen naar Ijen. Je betaalt ongeveer 15 euro voor een taxi. Als alternatief kun je ook voor het treinstation Klakah kiezen. Dezelfde treinen naar Karangasem stoppen hier, alleen 40 minuten later dan in Probolinggo. De treintickets kosten hetzelfde.

Kaartje kopen: Voor treinkaartjes kun je terecht in de supermarkt of het station. Gebruik de Grab taxi applicatie om een rit te boeken.


Meer over deze bestemmingen:

Wees sociaal