Beste reistijd Thailand

Beste reistijd Thailand

Wanneer kan ik het best naar Thailand gaan? De beste reistijd Thailand is voornamelijk afhankelijk van het klimaat in Thailand. Het land kent, zoals vele andere Aziatische landen, een tropisch klimaat. Dit betekent dat Thailand het hele jaar door warm is maar ook vochtig. De gemiddelde temperatuur is heerlijk met ongeveer 30 graden Celsius. Van het noorden tot het zuiden zitten een aantal verschillen in het klimaat en daardoor ook in de beste reistijd. Aangezien je in het zuiden aan het strand vooral zon wilt hebben en je het in Bangkok juist niet al te warm wilt hebben, kun je het best globaal plannen wanneer je waarheen gaat. Tips over de beste reistijd Thailand hebben we dan ook per regio beschreven.

Noord ThailandIn het noorden van Thailand kan het overdag ontzettend heet worden, maar in de avond lekker afkoelen. In maart en april is het hier zeker warm, met temperaturen die regelmatig richting de 40 graden Celsius gaan. In november en december kan in het de avond wat kouder worden, zeker als je wat hoger zit zoals in Pai. Een vest is dan geen overbodige luxe.

Midden ThailandDeze regio heeft een behoorlijk voorspelbaar klimaat. De temperatuur blijft stabiel iets boven de 30 graden Celsius en ook de regen is goed te voorspellen. Tijdens de regentijd, die valt in de Nederlandse zomer maanden, valt natuurlijk de meeste regen. Echter is dit vaak alleen een flinke tropische bui aan het eind van de middag. Na een uur is deze ook weer over. Als je in een stad als Ayutthaya bezienswaardigheden gaat bekijken, kun je dit het best aan het begin van de dag doen.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Zuidwest ThailandTussen het zuidwesten en het zuidoosten van Thailand zitten nog grote verschillen. In het zuidwesten zijn de seizoenen wat heftiger dan in het oosten. Het droge seizoen is hier ook echt droog, terwijl het in de zomer ook een aantal maanden flink kan regenen. In de Nederlandse wintermaanden is het klimaat hier het lekkerst, vandaar dat een badplaats als Phuket zo populair is in de winter.

Zuidoost ThailandIn het zuidoosten van het land, waar Koh Samui plus omgeving onder vallen, is het regenseizoen wat later afgelopen en begint het ook later in het jaar weer met regenen. Zo is november juist de maand met de meeste regen en ook in december regent het nog vaak. In de maanden daarna is het hier beter!

Beste reistijd Thailand

Zoals je hierboven kunt lezen verschilt het weer erg per regio in Thailand. De maanden van november tot en met maart zijn de beste vijf maanden om Thailand te bezoeken. In deze periode is het zowel in het noorden als in het zuiden over het algemeen prima weer.

Reisgids Thailand

Lees verder

Wees sociaal