Ladakh

Bijgewerkt op: 23-04-2025


Ladakh is een gebied in het noorden van India. Het ligt in de bergen. Het Himalayagebergte welteverstaan. De sfeer is er heel vredig. Overal waar je kijkt, zie je bergen en mogelijkheden om die te verkennen. In Ladakh wonen voornamelijk Tibetanen. Er staan veel witte stoepa’s en kleurrijke tempels en kloosters in de regio. Leh is veruit de grootste en meest toeristische plaats in Ladakh.

Pangong Tso

Het hoogtepunt van Ladakh is Pangong Tso, een gigantisch meer gelegen op ruim vierduizend meter hoogte. In de zomermaanden komt dit meer het beste tot haar recht. Door de stand van de zon krijgt het meer meerdere keren per dag een andere kleur. In combinatie met de bergen op de achtergrond levert dit schitterende plaatjes op. Ook in de zomer kan het hier behoorlijk koud worden, dus neem warme kleding mee. In de wintermaanden is meer volledig bevroren.

Je bereikt Pagong Tso na een lange, maar schitterende rit vanuit Leh. Dwars door de bergen zie je vele schitterende landschappen aan je voorbij gaan. Je gaat onder meer over de Changla Pass, een schitterende route.


Ladakh

Bezienswaardigheden in Leh

De markten en winkeltjes maken Leh een walhalla voor souvenir zoekers. Daarnaast zijn er meerdere leuke bezienswaardigheden in en rondom de stad gelegen.

Leh Palace

Dit oude koninklijke paleis torent uit boven de stad Leh en is een mooi voorbeeld van Tibetaanse architectuur. Gebouwd in de 17e eeuw, doet het denken aan het beroemde Potala-paleis in Lhasa, maar dan een stuk soberder. Veel kamers zijn leeg of deels vervallen, maar dat draagt juist bij aan de sfeer. Je kunt er ronddwalen, foto’s maken van de oude muren en trappen, en genieten van het uitzicht over Leh en de omliggende bergen. Verwacht geen uitgebreide museumcollecties, maar eerder een ruig monument vol geschiedenis.

Shanti Stupa

Deze spierwitte stoepa werd in 1991 gebouwd door Japanse boeddhisten als symbool van vrede. Je bereikt ‘m via een stevige trap of met een taxi die je deels omhoog brengt. Vooral rond zonsondergang is dit een populaire plek vanwege het uitzicht over Leh dat dan in goud en oranje licht baadt. Binnenin zijn er reliëfs die het leven van Boeddha uitbeelden. Het is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een plek waar lokale mensen nog steeds komen mediteren.

Thiksey Monastery

Op twintig kilometer van Leh ligt het Thiksey Monastery. Dit klooster ligt op een heuvel en is gebouwd in de typische Tibetaanse boeddhistische stijl. Een schitterend complex, wat je zeker gezien moet hebben als je in Leh bent.

Outdoor sporten

Om de bergen van dichterbij te bekijken kun je het best iets sportiefs ondernemen. In Leh zijn de mogelijkheden eindeloos. Lopend, op een mountainbike of klimmend kun je de berg op. Raften en kajakken kan ook. Bij een touroperator kun je een plekje in een homestay reserveren. Handig als je meerdere dagen op pad gaat. In andere gevallen regelt het bureau een tent en een warme slaapzak voor je. In februari kun je je wagen aan een ijstrekking.


Ladakh

Motor of scooter huren

Een scooter is passend als je Leh’s omliggende dorpen wilt verkennen. In elk dorp staat wel een boeddhistisch klooster of een mooi paleis. Een scooter is minder handig als je de bergen op wilt gaan. Het voertuig heeft onvoldoende vermogen om dat comfortabel te kunnen doen.

Motors zijn ideaal in de bergen, maar let wel op. Als je valt, kan het je fataal worden. De afgrond is altijd dichtbij. In Leh bieden veel motorrij-instructeurs lessen aan. Met hen oefen je de basis nog eens. ’s Werelds hoogste weg voor gemotoriseerde voertuigen, Khardung La, ligt in Leh. Het uitzicht vanaf deze weg lijkt een droom en het wordt na elke kilometer beter. Rij je vanaf de top door, dan kom je in Nubra valley. De vallei is groen, een ander landschap dan dat van Leh.

Meditatie en yoga

Leh heeft een aantal yogacentra. De yogi leert je de basics of juist oefeningen voor gevorderden. Als je meer wilt leren over meditatie, dan kan dat ook.

Beste tijd om Ladakh te bezoeken

Van mei tot september is Ladakh toegankelijk en relatief comfortabel. De wegen zijn open, er zijn festivals, en de temperaturen zijn mild overdag (15-25°C), maar ’s nachts kan het flink afkoelen. In juni en juli is het het drukst. Mei en september zijn rustiger, maar soms ook wat kouder. In de winter (november tot maart) is Ladakh een compleet andere wereld: veel kloosters zijn gesloten, dorpen zijn afgesneden van de buitenwereld, en het kan -20°C worden. Alleen voor de hardcore reizigers.


Ladakh

Vervoer binnen Ladakh

In Leh zelf kun je veel te voet doen, maar voor trips buiten de stad ben je aangewezen op gedeelde taxi’s, privé-jeeps of georganiseerde tours. Openbaar vervoer is minimaal — af en toe rijdt er een bus naar een klooster of dorp, maar reken daar niet op. Gedeelde taxi’s zijn relatief goedkoop en worden vaak geregeld via guest houses. Wie meer vrijheid wil kan een motor huren, maar dat vereist ervaring: de wegen zijn smal, onverhard en de bergpassen kunnen verraderlijk zijn. Vergeet niet: hoogte en motoren zijn geen makkelijke combi.

Eten en drinken

De lokale keuken is stevig en verwarmend — denk aan thukpa (noedelsoep), momo’s (gestoomde dumplings) en tsampa (geroosterde gerstmeel). In Leh vind je restaurants die alles serveren van Israëlisch tot Koreaans eten, inclusief vegan opties. De Ladakhi butter tea is een must-try, al vinden veel reizigers de smaak wennen. Qua uitgaan is het rustig; Leh kent een paar bars en cafés waar je andere backpackers ontmoet, maar verwacht geen wilde feesten. Een biertje bij zonsondergang of een livemuziekavond is hier vaak al genoeg.

Overnachten in Ladakh

Changspa en Fort Road in Leh zijn dé wijken voor backpackers. Je vindt er alles van simpele guesthouses tot hippe hostels. Luxe en schoon of smerig en goedkoop. Het is er allemaal. In de dorpen rondom Leh kun je terecht in homestays, waar je slaapt bij een familie thuis — super sfeervol én een mooie manier om meer te leren over de cultuur. Buiten Leh (zoals in Nubra of Pangong) zijn de opties vaak basic: tentenkampen, simpele hutten of dorpsaccommodaties. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

De snelste manier om van Delhi naar Leh te gaan, is vliegen. Toch is dit niet voor iedereen een goed idee. Als je vliegt, dan acclimatiseer je tussendoor niet. Veel mensen hebben last van hoogteziekte, omdat er op hoogte minder zuurstof in de lucht zit. Je bespaart een aantal dagen door te vliegen, maar het zou kunnen dat je een paar dagen ziek bent van het hoogteverschil. Van Leh naar Delhi heb je niet met dit probleem te maken.

Je kunt Ladakh vanuit twee plaatsen bereiken, dit zijn Manali en Srinagar. Op de route vanaf Manali ligt Keylong, waar de local bussen stoppen voor een overnachting. In een keer doorrijden zou te lang duren. Het duurt dus twee dagen om van Manali naar Leh te reizen. De weg vanaf Srinagar is beter. De afstand tussen Leh en Srinagar leg je af in een nacht (jeep) of met een overnachtingsstop in Kargil (local bus), een plek die niet iedereen prettig vindt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.