Kookcursussen in Azië

Kookcursussen in Azië

Backpacken in Azië betekent elke dag lekker eten, voor veel mensen tenminste. Na veel curry’s, noedels en soepen ben je vast benieuwd naar de geheimen van de Thaise, Vietnamese of Japanse keuken. Bovendien kun je met die kennis het kunstje thuis nog eens doen én je familie verbluffen met je kookkunsten. Natuurlijk is er geen betere plek om die culinaire kennis bij te spijkeren dan Azië.

Naast kennis over de nationale keuken opdoen, is gezelligheid heel belangrijk tijdens een kookcursus. Voorkennis over koken is overigens niet nodig. De landen met het grootste aanbod in kookcursussen zijn Thailand, Vietnam en Indonesië.

Een kijkje in de keuken

Een kookcursus duurt meestal een dag. Voordat je aan de slag gaat, mag je van de meeste hosts mee naar de markt. In veel Aziatische landen zie je op de markt veel vlees, soms met de neus er nog aan. Aan rijst is er geen tekort en groenten zijn in allerlei vormen en in grote getale aanwezig. De meeste producten zijn niet oud en hebben geen ander land van herkomst dan de plek waar jij op dat moment bent.

In Azië wordt veel gekookt met pure ingrediënten. Pakjes en zakjes komen er niet aan te pas. Curry wordt gemaakt door kruiden fijn te malen met een vijzel. Dat is ook wat je gaat doen tijdens een kookcursus in Thailand bijvoorbeeld. Je snijdt de verschillende groenten en leert de kruiden, die in elke Aziatische keuken erg belangrijk zijn, kennen. Achter een klein fornuis kook, bak, frituur of stoom je de ingrediënten. Is iedereen klaar, dan ga je gezellig samen aan tafel. Misschien mag je de creaties van de anderen ook proeven.

Thailand

Ga je voor pad thai, een curry of kipkokossoep? Na een dag kun je jouw Thaise favoriet zelf bereiden. De stad waar je bijna niet onder een kookcursus uitkomt, is Chiang Mai. Sammy’s organic cooking school is een aanrader. Sammy neemt je mee naar de markt, heeft een tuin vol biologische groenten, laat je na het koken uitrusten in een hangmat en geeft je een boekje met de recepten mee. Het programma van veel kookcursussen in Chiang Mai is vergelijkbaar met dat van Sammy. Ook in Bangkok, Phuket, Krabi en op Koh Samui kun je een kookcursus volgen.


Vietnam

Evenwicht staat centraal in de Vietnamese keuken, daarom zijn verse groenten belangrijk. In het noorden van Vietnam worden veel soepen en stoofpotjes gegeten, omdat het kwik daar niet zo hard stijgt als in het zuiden. De gerechten zijn daar ook milder gekruid. Op de menukaart in Zuid-Vietnam kom je vaker curry’s en zoetzure gerechten tegen. In het charmante Hoi An leer je hoe je de lekkerste Pho maakt en welke ingrediënten er in spring rolls gaan. Doe je Hoi An niet aan, dan zijn vind je prima alternatieven in Hanoi en Ho Chi Minh City.


Indonesië

Als je dol bent op de Indonesische keuken en daar thuis ook nog van wilt genieten, dan moet je op Bali zijn. Het eiland heeft een groot aanbod van kookcursussen. De meeste kookscholen leren je typische Balinese gerechten te bereiden, zoals gado gado, soto ayam, daging sapi en bakso. Ga je niet naar Bali en wil je wel de culinaire hoogstandjes van de Indonesische keuken onder de knie krijgen, zoek dan in Jakarta of op Lombok. Ook daar kun je het leren.


India

Waar de karakteristieke smaken, geuren en kleuren van de Indiase keuken vandaan komen, dat blijft grotendeels geheim. In India vind je niet veel kookcursussen. Ga je naar het noorden van India, dan is de kans het grootst dat je zelf naan, chicken tikka masala of palek paneer leert bereiden. In Udaipur vind je de meeste kooklessen. Kom je daar niet, dan is het het best rond te vragen in Jaipur of Delhi. In het zuiden, kun je kokkerellen in Goa.


Japan

Ondanks de wereldwijde populariteit van de Japanse keuken, zijn er in Japan weinig plekken waar je als hobbykok zelf de handen uit de mouwen kunt steken. Ga naar Tokyo of Kyoto om zelf sushi of ramen (maaltijdsoep met noedels) te maken. Wil je een echte sushi-chef worden, dan kun je nog een tijdje in Japan blijven, dat duurt namelijk jaren.


In andere Aziatische landen

In overige Aziatische landen is het moeilijk om een kookcursus te vinden. Als je verzot bent op een van deze keukens, dan kun je het best naar de volgende steden gaan. Tripadvisor geeft je meer informatie over de exacte locatie en de kwaliteit.

Maleisië: in Kuala Lumpur, Penang en op Langkawi leer je Maleisisch koken.

Over Chinese, zoete, zure, zoetzure, pittige gerechten leer je meer in Hong Hong, Beijing of Shanghai. Let goed op wanneer je een kookcursus in China zoekt; veel kookscholen bieden lessen aan waarin je Europese gerechten leert bereiden. Dat is waarschijnlijk niet wat je zoekt.

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu kun je leren koken.

In Myanmar kun je in Yangon en Bagan terecht voor kooklessen.

Ook in Singapore zijn kookcursussen vrij nieuw, maar ze zijn er.

Laos: Luang Prabang telt een paar kookcursussen.

Cambodja: in Siem Reap en Battambang zijn meerdere kookcursussen.