Eten in Zuid-Korea

Eten in Zuid-Korea

Liefhebbers van gezonde maaltijden kunnen in Zuid-Korea hun hart ophalen; het eten in het land staat bekend om haar rijkheid aan groenten en het relatief lage gehalte aan calorieën. Rijst, soep en ‘Kimchi’ – het nationale gerecht – zijn in de Zuid-Koreaanse keuken onmisbaar en de basisingrediënten van elke maaltijd.

Lekkerste Zuid-Koreaanse gerechten

Het bekendste gerecht in Zuid-Korea is Kimchi. Dit is een bijgerecht dat dagelijks wordt gegeten en bestaat uit gefermenteerde (Chinese) kool met groenten en knoflook. Het bijgerecht is zelfs zó populair, dat sommige Koreaanse huishoudens een speciale koelkast hebben om de Kimchi onder precies de juiste omstandigheden te kunnen bewaren buiten het seizoen. Het gerecht is overigens supergezond en bevat veel vezels en vitamines. Beondegi (gekookte pop van een zijderups) is een populaire en ietwat gekke snack, Danmuji en Kkakdugi zijn twee van de vele populaire bijgerechten. Daarnaast zijn Koreanen dól op barbecue.

Dit zijn de bekendste Zuid-Koreaanse gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Beondegi Gekookte poppen van een zijdevlinder, een populaire snack in Zuid-Korea.
Bibimbap Rijst, met groenten, vlees, ei en gochujang.
Bindae-tteok Een pannenkoek van mungbonen.
Bulgogi Rundvlees gemarineerd in onder andere sojasaus en sesamolie, heerlijk met een Koreaanse bbq.
Danmuji Gekonfijt daikon-radijs.
Galbi Gemarineerde spareribs.
Gimbap De Koreaanse versie van sushi.
Gochujang Een gefermenteerde chilipasta, wat in veel gerechten wordt gebruikt.
Kimchi Gefermenteerde kool met gochujang, een populair bijgerecht.
Kkadugi Een pittig bijgerecht, dat lijkt op het populaire kimchi.

Bibimbap


De kosten

Eten in Zuid-Korea is zeker niet zo goedkoop als in landen in Zuidoost-Azië, maar de kosten kunnen wel enorm verschillen. Als je het lokale eten op straat nuttigt, eet je verreweg het goedkoopst. Tussen de €1 en €4 kun je al klaar zijn. In restaurants ben je al snel €15 of meer kwijt – het is maar hoe gek je het zelf maakt.

Uit eten in Zuid-Korea

Doordat de barbecue in Zuid-Korea razend populair is, vind je in het land veel barbecue-restaurants. Deze restaurants staan vol met ronde tafels met een gat in het midden, met een rooster met kolen. Daarop kun je je eigen vlees bereiden. Een soort gourmetten dus, maar dan anders. Naast het vlees ontvang je in dit soort restaurants ook tal van kleine bijgerechten (banchan). Ook andere restaurants hebben vaak één specialiteit. Dat kan bijvoorbeeld ook hotpot of vis zijn. Eten is Zuid-Korea echt een sociale aangelegenheid, vaak serveren restaurants daarom menu’s voor meerdere personen. Lang niet alle restaurants hebben dan ook losse gerechten voor één persoon. Let daarop als je alleen reist.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Streetfood

In Zuid-Korea is eten werkelijk óveral te vinden, dus je hoeft nooit met honger thuis te komen. Op straat haal je bijvoorbeeld gekke, bekende snacks als Beondegi of bijvoorbeeld vlees van de barbecue. Streetfood is er relatief veilig, al blijven de vaak bijzondere delicatessen heel anders dan onze westerse eetgewoonten, dus houd daar rekening mee.


Kimchi


Drinken

Net als in veel Aziatische landen zijn Koreanen gek op thee. Groene thee is er populair, maar ook traditionele thee wordt steeds meer gedronken. Wat betreft alcoholische dranken is Soju een populaire – een soort Koreaanse variant van vodka. De alcoholische drank is relatief goedkoop, in tegenstelling tot de meeste alcohol. Het wordt afgeraden om in Zuid-Korea uit de kraan te drinken, omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken.

Kookcursussen

Je eigen Kimchi en andere bijzondere (bij)gerechtjes leren maken? Koreaans leren koken is een hele belevenis. Kookcursussen volg je bijvoorbeeld in de hoofdstad Seoel, die bekend staat om haar rijke streetfood-cultuur. Op Cookly kun je de leukste kookcursussen zien en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over Zuid-Korea