Het kleurrijke Holifeest in India

Het kleurrijke Holifeest in India

Misschien ben je al eens beneveld of ingesmeerd met felgekleurd poeder op een festival of tijdens een run. Veel vrolijke festivals lieten zich inspireren door het kleurrijke, hindoestaanse feest Holi. Heel leuk, maar voor het origineel moet je in Noord-India zijn.

Het hindoestaanse festival is de viering van de overwinning van het kwade, de winter, wat natuurlijk samenvalt met het begin van het voorjaar.

Holi

Tijdens Holi kleuren de straten. Iedereen op straat gooit met gekleurd poeder (gulal) en water om de start van de lente te vieren. Ga je de straat op, dan ontkom je er niet aan nat en gekleurd worden. Gulal is bij in winkels en bij kraampjes te koop. Smeer je het gekleurde poeder op een persoon, dan is dit een teken van liefde of vriendschap. Het gooien en strooien met poeder is heel gewoon. Je kunt het nog groter aanpakken door met een met water en poeder gevuld waterpistool op pad te gaan. Behalve met poeder gooien, kun je ook dansen op de muziek van de dholak, een trommel die bespeeld wordt tijdens festiviteiten zoals Holi.

Holika Dahan

Op de avond voor Holi wordt Holika Dahan gevierd. Met grote kampvuren symboliseren hindoestanen het verbranen van het kwaad. Het is heel normaal dat deze kampvuren midden op straat en op kruispunten branden.

Waar is dat feestje?

Holi wordt niet overal in India op dezelfde manier gevierd. Deelstaten en steden geven een eigen draai aan het feest.

Delhi

In de Indiase hoofdstad Delhi is het Holi Cow festival erg leuk om te bezoeken. Op dit festival kom je backpackers en locals tegen. Veel dansen is de norm en het is er ontzettend kleurrijk.

Uttar Pradesh

Het traditionele Holi vier je in Vrindavan en Mathura, vier uur reizen vanaf Delhi. De hindoestaanse god Krishna kwam ter wereld in Mathura en groeide op in Vrindavan. De Banke Bihari tempel in Vrindavan is de hele week voor Holi al drukbezocht voor ceremonies en vieringen. Tijdens Holi is Vishram Ghat in Mathura in de ochtend de populairste plek en later de Dwarkadheesh tempel (ook in Mathura).


Holi 1


Rajasthan

In deelstaat Rajasthan is hoofdstad Jaipur een toffe plek om te zijn tijdens Holi. Voorheen vulden de straten van de miljoenenstad zich niet alleen met gekleurd poeder, maar ook met beschilderde olifanten. De mooie dieren liepen mee in parades en er werden schoonheidswedstrijden voor ze georganiseerd. Sinds 2012 zijn er geen gedecoreerde olifanten meer te zien in Jaipur tijdens Holi. Dierenrechtenorganisaties zijn hierop tegen en weten dit succesvol tegen te houden. Mocht je iets lezen over de olifanten in een oude reisgids, dan kun je je verwachtingen bijstellen. Nog steeds is Jaipur een feestelijke en sfeervolle stad tijdens Holi.

In Udaipur is de viering van Holika Dahan (de avond voor Holi) erg fancy. Je kunt bij de koninklijke familie aansluiten terwijl grote vuren branden. Een optocht met versierde paarden en de koninklijke band trekt van de koninklijke residentie naar het stadspaleis. Op de dag van Holi is de stad, net als andere Noord-Indiase steden, bezaaid met gekleurd poeder.

Punjab

Het hindoestaanse Holi wordt ook in Punjab gevierd, waar vooral het sikhisme groot is. Niet overal in de provincie wordt met kleuren gegooid, in Amritsar bijvoorbeeld wel. De invloed van sikhs op Holi in Punjab zie je terug in activiteiten waarmee ze het feest uitbreiden, zoals worstelwedstrijden, acrobatische opvoeringen door militairen, zwaardgevechten en bezigheden zoals tulbandknopen.


Holi 3


Ergens anders

Andere leuke steden om je uit te leven tijdens Holi zijn metropool Mumbai, Agra (met het bijzondere zicht op de Tai Mahal) en het heilige Varanasi.

Ben je tijdens Holi niet in Uttar Pradesh, Rajasthan, West Bengal, Punjab, Mumbai of Delhi, dan hoef je niet te treuren. Holi wordt in het zuiden van India weliswaar minder (uitbundig en publiekelijk) gevierd, maar Hampi is een uitzondering. Daar vliegt het poeder je om de oren en je kunt lekker dansen. Later op de dag gaan veel mensen naar de rivier om zich te wassen.

Ook in Nepal wordt Holi gevierd. Daar heet het welkom aan de lente Fagu. De manier waarop Nepalezen Holi vieren lijkt een mix van Holi in India en Songkran in Thailand.


Holi 4


Let op

Ondanks douches en scrubbeurten blijf je natuurlijke, gekleurde poeders nog een aantal dagen op je huid zien. De synthetische versie verdwijnt na ongeveer twee weken. Je kunt gulal-verkopers naar de natuurlijke variant vragen. Deze is vaak duurder dan het chemische poeder, maar is wel beter voor het milieu. Wees er bewust van dat je niet weet welk poeder anderen gebruiken.

Het water in de meeste waterpistolen, is kraanwater. Zorg dat dit niet in je mond terechtkomt. Je wordt er ziek van.

Tijdens Holi is het drinken van alcohol en cannabis lassi (bhang) populairder dan gewoonlijk. Onder invloed zijn mensen handtastelijker en er zijn gevallen van aanranding bekend. De overheid adviseert vrouwen niet alleen de straat op te gaan tijdens Holi.


Holi 2


Elk jaar weer

Elk jaar is er een andere datum gereserveerd voor Holi. Het is altijd het einde van de winter en meestal de dag na de volle maan in maart. In West Bengal en Odisha wordt het festival een dag eerder gevierd dan in de rest van het land. Op sommige plekken wordt Holika Dahan Chhoti Holi of Jalanewali Holi genoemd. Ook Holi krijgt weleens een andere naam; Dhulandi en Dhulendi.

In 2021 wordt Holi gevierd op 28 maart.