Songkran; gelukkig nieuwjaar!

Songkran; gelukkig nieuwjaar!

In onder andere Thailand, Cambodja en Laos wordt de boeddhistische jaarwisseling in april gevierd. In Nederland ga je één nacht los. Voor Songkran, zoals het feest in Thailand en Laos genoemd wordt, mag je minstens drie dagen markeren in je agenda.

April

De festiviteiten in Bangkok vinden jaarlijks plaats op 13, 14 en 15 april. Andere gebieden kunnen afwijken van deze data, maar op deze data wordt Songkran op de meeste plekken gevierd. In de praktijk duurt het feest in grote steden nog langer. Van oudsher werd de datum van de jaarwisseling berekend met behulp van de zonnekalender. De eerste volle maan in april betekent een nieuw jaar. Daarbij is het in april tijd om te oogsten. Na hard werken en voor het regenseizoen is de jaarwisseling een moment van ontspanning. Door de oogst is er veel te eten. April is tevens de warmste maand van het jaar.



Droog blijven is praktisch onmogelijk.


Familie

Families komen samen. Kinderen die verder weg wonen zoeken hun ouders op om samen Songkran te vieren. De eerste dag van Songkran is in Thailand nationale ouderendag. Op deze dag voeren de Thai een ritueel uit dat Rod Nam Dum Hua heet. Als gebaar van onderdanigheid en als verzoek voor een zegen gieten jonge mensen geurig water in de handpalmen van de ouderen.

Dag twee is Thailand’s nationale familiedag. Vroeg in de ochtend geven de Thai aalmoezen aan monniken. Een andere belangrijke activiteit op deze dag is het baden van Boeddhabeelden. In tempels en thuis laten families water over de heilige beelden lopen. In andere boeddhistische landen worden soortgelijke rituelen uitgevoerd.

Een frisse start

Het water symboliseert een frisse start. Met water was je de tegenslagen van het afgelopen jaar van je af. De meeste boeddhisten maken hun huis schoon. De traditie is een kom water door te geven aan familie, vrienden en buren. Omdat de meeste mensen vrij zijn tijdens de feestdagen, zijn ze in vakantiestemming en worden ze uitbundiger. Emmers, tuinslangen, pannen en waterpistolen worden uit de kast getrokken. Alles om elkaar nat te maken.


Korte video impressie


Wat te doen?

Als je meedoet aan dit uitbundige festijn, word je drijfnat. Je kleren raken volledig doorweekt, al ga je maar even naar buiten. Ter voorbereiding kun je het best een waterdichte tas kopen of je spullen in je hostel laten liggen. De straten veranderen namelijk in een aangenaam slagveld vol met water gooiende mensen. Voor je het weet, heb jij je eerst slachtoffer ook gemaakt. Een waterpistool bij je hebben is eerder regel dan uitzondering. Het is een groot feest.

Veel mensen gaan naar tempels. Het is respectvol dit ook te doen. Net als locals kun je monniken aalmoezen geven. In de tempels zie je hoe Boeddhabeelden gewassen worden.

Songkran

“Fuck, ik had mijn super soaker 2000 mee moeten nemen uit Nederland”

Nieuwjaar in Luang Prabang

In Laos zijn veel activiteiten rondom de jaarwisseling vergelijkbaar met die in Thailand. In Luang Prabang, een leuke Laotiaanse stad, is het feest sowieso uitbundig op de eerste dagen van het nieuwe jaar. Parades met mensen die griezelige maskers dragen komen langs om kwade geesten te verjagen. Daarnaast is er een schoonheidswedstrijd waarvoor tieners uit het hele land zich verzamelen in Luang Prabang. Op 15 april kun je bij het nationaal museum een groots optreden met traditionele muziek, dans en kostuums bijwonen.

Chaul Chnam Thmey

In het Cambodjaans heet de jaarwisseling Chaul Chnam Thmey. Veel Cambodjanen dansen, zingen en spelen tijdens de jaarwisseling. Er zijn allerlei spellen die zang en dans centraal stellen en populair zijn tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar. Cambodjanen vieren niet alleen de vakantie, het nieuwe jaar en het oogstseizoen op 13, 14 en 15 april, maar ook hun verjaardag. Ja, allemaal. Volgens de traditie wordt tijdens de viering van een nieuw jaar de verjaardag van iedereen gevierd die het afgelopen jaar een jaar ouder geworden is. Dat is iedereen en dat betekent karaoke tot je erbij neervalt.

De beste wensen!