Chinatown

Chinatown

Een wijk die elke grote stad ter wereld heeft en in Singapore ook niet kan ontbreken is natuurlijk Chinatown. Zeker omdat het grootste deel van de bevolking (bijna 80%) van origine Chinees is. Chinatown bestaat uit traditionele huisjes, Chinese tempels, winkelstraten vol souvenirs, lekker eten en je hebt letterlijk overal rode lampionnen hangen. Deze wijk is uniek en een plek die je zeker niet kan missen tijdens je bezoek aan Singapore!

Bezienswaardigheden

Het boegbeeld van Chinatown is de Buddha Tooth Relic Tempel. Het fascinerende gebouw is vier verdiepingen hoog en bestaat uit een tempel en museum. De tempel is geopend in 2008 en vernoemd naar de linker snijtand van Boeddha. Op de vierde verdieping van het gebouw is deze snijtand ook tentoongesteld in een twee meter hoge gouden stoepa. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk (soort toren) dat de relieken van Boeddha bevat. Op de derde verdieping van het gebouw vind je een tentoonstelling, waar je van alles kunt lezen en zien over het boeddhisme in Singapore en andere Aziatische landen. Op het dak vind je een dakterras met tuin. In deze tuin vind je kleine beelden van wel 10.000 Boeddha’s. Veel Singaporese families betalen voor een beeldje op het dak van de tempel. Dit zal namelijk zorgen voor geluk.

Het belangrijkste van dit immense gebouw bevindt zich op de begane grond, namelijk de tempel. Deze bestaat uit een grote ruimte, waar dagelijks diensten worden gehouden. Probeer tijdens een dienst de tempel te bezoeken. Dit is erg indrukwekkend, omdat er dan gebeden en gezongen wordt in het Chinees. Let op: je kunt alleen op de overige verdiepingen komen met de lift. Deze bevindt zich een beetje verstopt, maar is aan de rechterkant voordat je de grote zaal binnen komt.Als je iets te weten wilt komen over de geschiedenis van Chinatown en de invloed die de Chinese cultuur heeft gehad op het moderne Singapore is het Chinatown Heritage Center de plek om te bezoeken. Dit is een klein museum waar je een kijkje kunt nemen in de levens van Chinese migranten toen ze net naar Singapore kwamen. Het museum is ingericht zoals men vroeger leefde. Elk object vertelt zijn eigen verhaal en geeft je echt een kijkje in het leven van de mensen die Singapore hielpen uitgroeien tot de moderne stad die het nu is.

Iets anders dat je niet kunt missen tijdens je bezoek aan Chinatown is de Sri Mariamman Tempel. Het is een Hindoeïstische tempel die te herkennen is aan zijn opvallende ingang. De tempel werd gebouwd in 1827, maar is sindsdien wel een aantal keer gerenoveerd. In 1973 werd de tempel verklaard tot een nationaal monument.

Tot slot is eigenlijk heel Chinatown een bezienswaardigheid op zich. De wijk bestaat uit een grote street market, waar je goedkope souvenirs, ansichtkaarten, kleding en beauty producten kunt kopen. Ook als je niet op zoek bent naar souvenirs, is het hartstikke leuk om door de straten te slenteren en de sfeer te proeven.

Eten

Chinatown is een geweldige wijk als je houdt van lekker eten. In Chinatown bevindt zich het goedkoopste Michelinsterren restaurant ter wereld, namelijk Mr Chan Hawker aan Smith Street. Deze man begon ooit met een kraampje in een Hawker Center, maar moest uitgroeien tot een restaurant omdat hij te populair werd. Het enige dat je in dit restaurant kunt bestellen is Soya Sauce Chicken met rijst of noedels voor maar 2 Dollar. Schrik niet van de rij die soms voor het restaurant staat. De rij gaat vaak erg snel en de kip is zo mals dat het zeker het wachten waard is.

Ook zijn er nog twee erg goede foodcourts in deze wijk, namelijk de Chinatown foodcourt vlakbij de metro uitgang en de Chinatown food street in de buurt van de Boeddha Tooth Relic tempel.Tips

Op het moment dat je de metro uit komt en meteen richting de Buddha Tooth Relic Tempel loopt, kom je door de meest toeristische straten van Chinatown. Dit is natuurlijk erg leuk als je op zoek bent naar souvenirs, maar niet authentiek. Loop daarom eens de andere kant op, weg van het drukke gedeelte van Chinatown. Hier is minder te zien, maar des te meer kijk je je ogen uit in de winkeltjes die je tegen komt. Het is vooral geweldig om bij apothekers naar binnen te kijken. Deze winkels staan vol met allerlei verschillende ingrediënten en specerijen, waarmee de apotheker zelf een soep kan trekken die werkt als medicijn.

Daarnaast is januari de leukste maand om Chinatown te bezoeken. De voorbereidingen voor Chinese New Year zijn dan in volle gang, waardoor de straten versierd worden en er extra veel marktkraampjes te vinden zijn. Tijdens Chinese New Year kun je echter beter wegblijven, omdat het dan zo druk op straat is, dat je letterlijk over de hoofden zou kunnen lopen.