Het leuke van backpacken is dat je zonder veel plannen op reis gaat en ter plekke je reis afstemt. In China kan dit ook, maar je moet van te voren wel een paar dingen regelen en weten om je reis prettiger te maken. Wij zetten de belangrijkste dingen hieronder op een rij:
De regering van China vind het nodig om een aantal websites te blokkeren. Zo zijn bijna alle – westerse – social media’s geblokkeerd, waaronder Facebook, Twitter en Instagram. Ook zijn alle diensten van Google geblokkeerd. Gelukkig zijn deze blokkades vrij gemakkelijk te omzeilen. Gebruik hiervoor een VPN. Met een VPN app kan je een server in een andere locatie op de wereld kiezen, waardoor de websites niet geblokkeerd worden. Wij hebben goede ervaringen met ExpressVPN, maar er zijn heel veel alternatieven.
Voor China raden we aan om voor aankomst op je bestemming al een overnachting te boeken. Ter plekke de grote Chinese steden rondlopen op zoek naar een hostel is niet aan te raden. Als je eenmaal een overnachting hebt geboekt is het wel zo handig om ook het Chinese adres van de accommodatie op te slaan. Veel Chinezen kunnen het alfabet namelijk niet of nauwelijks lezen, waardoor je weinig aan het adres of naam van je accommodatie hebt. Op de website van de accommodatie is bijna altijd ook het adres in Chinese karakters terug te vinden, sla dit dus op. Dit komt goed van pas als je een taxi neemt of ergens de weg moet vragen.
Uit eten gaan in China kan best een uitdaging zijn. Lang niet elk restaurant beschikt namelijk over een Engelse menukaart. Vaak moet je het doen met weinig zeggende plaatjes van het gerecht. Leer daarom de Chinese vertaling van een aantal belangrijke ingrediënten uit je hoofd, dit zal je erg helpen. Hier vind je een handige lijst.
Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.
Je kunt een visa-on-arrival krijgen voor maximaal 72 uur, als je het land binnenkomt in een van de 15 steden waarvoor deze regeling geldt. Dit is onder andere het geval voor Beijing, Shanghai, Chengdu, Xi’an en Kunming. Als je langer wilt blijven moet je wel een visum van tevoren aanvragen. Dit kost wat meer moeite dan voor andere landen in Azië, zeker als je langer dan 30 dagen wilt blijven of een multiple entry visum wilt. Lees onze pagina over een visum voor China voor meer tips hierover.
Vliegtickets naar China boek je uiteraard voor je vertrek. Het kan ook handig zijn om je treinkaartjes van te voren te kopen. Je hebt vaste zitplaatsen in de treinen in China, als je een kaartje koopt staat daarop je wagon en je stoelnummer. Vaste zitplaatsen betekent dat treinen ook uitverkocht kunnen zijn. Zeker in de drukke periodes – tijdens de Golden Week in oktober bijvoorbeeld – is het daarom verstandig alvast een treinkaartje te kopen als je zeker weet wanneer je wilt reizen. Online kan je dit het beste doen via Ctrip. Download ook zeker de Ctrip app, die komt geregeld goed van pas als je door China reist.
Helaas moet je in China voor bijna elke bezienswaardigheid en nationaal park entreegeld betalen. Dit is in wel meer landen zo, maar in China liggen de bedragen veel hoger. Studenten krijgen hier echter flinke korting op. Soms geldt dit alleen voor Chinese studenten, maar meestal ook voor buitenlandse studenten. Neem dus je studentenkaart mee om hier van te profiteren. Overigens is het ons ook een paar keer gelukt met een Nederlandse zorgpas, door te bluffen dat ‘zorgpas’ in het Nederlands student betekent, maar je slagingskans ligt hiermee een stuk lager.
Als je de lokale taal niet spreekt zijn handgebaren vaak een belangrijk onderdeel van je communicatie. Nummers zijn daarin een van de meest gebruikte handgebaren. In Nederland – en het grootste gedeelte van de rest van de wereld – is dit best makkelijk, maar in China gebruiken ze andere handgebaren. Tot de 5 is het best makkelijk, daarna wordt het wat lastiger. Vooral het handgebaar voor 10 zul je vaak gebruiken.
De op-één-na grootste zittende Boeddha in de buitenlucht is te vinden…
ChinaBen je van plan om binnenkort naar China te gaan? Vergeet…
ChinaIn het midden van China ligt in de provincie Sichuan het…
China