Oplichtingspraktijken in Azie

Oplichtingspraktijken in Azie

Als je ooit in Azië bent geweest is de kans groot dat je wel eens (bewust of onbewust) bent opgelicht. Of je nu te veel hebt betaald voor een taxirit of door een bedelaar bent overgehaald een veel te dure zak rijst te kopen voor haar kinderen, de gevolgen voor je portemonnee en je humeur zijn vervelend. Dit kan je grotendeels voorkomen. Hoe? BackpackenInAzie.nl to the rescue! Lees nu over de meest voorkomende oplichtingspraktijken in Azië en ga paraat op avontuur.

De (kleine) bedelaar

Deze oplichter, vaak een kind of een vrouw met een baby, weet beter dan je om geld te vragen. Zij overtuigt je om mee te lopen naar een winkel en babypoeder of een zak rijst voor ze te kopen voor een veel te hoge, vooraf met de verkoper afgesproken, prijs. Zodra je vertrekt brengen zij de goederen terug naar de winkel en delen zij het geld met de verkoper. Dit komt veel in Cambodja voor, met name in Siem Reap. De kinderen zijn goed getraind. Hier nee tegen zeggen is ontzettend moeilijk, maar bedenk dat deze kinderen ook gebruikt worden om geld te verdienen. Als je ze wat eten probeert te geven dat je bij je hebt wijzen ze dit bovendien vaak gewoon keihard af.



Vooral op Khao San Road zijn vele oplichters aanwezig


De nep-douanier

Deze vind je vooral veel als je per bus van Thailand naar Cambodja reist. Voordat je bij de echte grens bent, moet je opeens je visum regelen bij een klein immigratiekantoor. Hier proberen ze je te overtuigen dat zij je gegevens in moeten vullen, uiteraard tegen een meerprijs. Andere corrupte douaniers willen je $40 laten betalen voor een visum, terwijl de prijs toch echt $20 is. Blijf geduldig nee zeggen en hou stand. Ook tussen de grens van Thailand en Laos kunnen vergelijkbare praktijken voorkomen.

De drugsdealer

Deze oplichters vind je als taxi- of tuktuk chauffeurs onderweg naar een discotheek of een (full moon) feestje. Tijdens deze rit proberen ze je drugs te verkopen. Als je dit accepteert, word je vervolgens ‘toevallig’ staande gehouden door een (neppe) politieagent die je ervan overtuigt een hoge boete te betalen om te voorkomen dat je in de gevangenis terechtkomt. Dit komt onder andere voor op partyeiland Koh Phangan.



Drugs kopen op Koh Phangan is zeker niet “safe as fuck”


Het model

Deze oplichters maken er een daadwerkelijke show van. Verkleed in lokale of religieuze kleding zien ze er schitterend uit en halen ze je over een foto te maken. Spreek van tevoren een bedrag af want voor je het weet betaal je meer dan je lief is voor een vakantiekiekje.

De zakenman

Deze oplichter komt in vele vormen. Soms is het een juwelier met een speciale aanbieding, soms een nieuwe “vriend” die je maakt. Het komt er in ieder geval altijd op neer dat je een geweldige kans hebt om rijk te worden. Helaas is het leven niet zo simpel. Deze oplichtingspraktijk komt veel in India voor, met name in Agra, maar ook in vele andere steden in Azië.

De tuktuk chauffeur

Deze tuktuk chauffeur brengt je voor een hele goede prijs naar je bestemming, mits je wel even bij een paar winkels of fabrieken wilt stoppen. Het doel is dat jij hier – uiteraard voor een “very good price” sieraden of andere luxe producten koopt. Vaak stelt de tuktuk chauffeur dit al voor de rit voor, tijdens de onderhandeling over de prijs. Soms probeert hij ook je onderweg te verleiden door je te overtuigen dat de bezienswaardigheid gesloten is, trap hier niet in. Dit komt vooral veel in Bangkok voor, met name als je op Khao San Road een tuktuk probeert te pakken.



Wij schatten dat 98% van de tuktuk chauffeurs in Bangkok weleens een toerist proberen op te lichten


De ticketverkoper

Deze oplichter verkoopt je goedkope bustickets voor de nachtbus die je van stad tot stad brengt. Uiteindelijk boet je voor het voordeel dat je hieruit haalt. De mogelijkheden zijn namelijk dat dit neppe tickets zijn, of dat de oplichter toegang heeft tot het bagageruim en zo je waardevolle spullen in de nacht eigen maakt. Voorkom dit door bij officiële reisbureaus je kaartjes te kopen, neem het risico niet om enkele euro’s te besparen. Dit trucje is vooral in Laos populair.

De dokter

Deze oplichter doet zich voor als een dokter buiten zijn dienst om die neppe doctorsdocumenten biedt waarmee je de ‘gemaakte kosten’ vervolgens bij je verzekeringsmaatschappij kan terugvragen. De verzekeringsmaatschappijen zijn hiervan op de hoogte. Dit werkt niet.

De vrijwillige hulp

Deze oplichter biedt je (vaak ongevraagd) vriendelijk aan om te helpen. Of je nu een pinautomaat zoekt of een bezienswaardigheid, voordat je hebt kunnen uitspreken wat je zoekt of de hulp kan weigeren, loopt de oplichter al met je mee. Bij aankomst wordt vervolgens een fikse fooi verwacht. Een andere variant hiervan is de schoenenpoetsen, die jou schoenen wel gratis wilt poetsen. Achteraf wordt hier alsnog geld voor gevraagd. Laat je niet bang maken en weiger gewoon te betalen.

De flirter

Deze oplichter komt in de vorm van een aantrekkelijke dame die je in een club versiert. Na wat drankjes voor haar te hebben gekocht kan het twee kanten opgaan. Zo krijg je een zeer hoge rekening van de bar of ga je met de dame ‘mee naar huis’. Dit appartement is echter een boordeel en voordat je het weet sta je in de kamer met een pooier die geld van je eist omdat je gebruik hebt gemaakt van ‘de diensten’, ook al vinden deze diensten nooit plaats. Dit komt met name in het zuiden van Thailand voor, in steden als Pattaya.



Het is sowieso een goed idee om dit soort bars te vermijden


Hoe voorkom ik dat ik opgelicht wordt?

Blijf altijd logisch nadenken en laat je niet overdonderen. Als de scams niet lukken proberen ze je bang te maken, door boos te reageren en te schreeuwen. Veel toeristen geven dan alsnog toe en betalen alsnog. Ga hier dus niet op in. Probeer altijd uit te stralen dat je weet wat je doet, ook al ben je voor het eerst buiten je dorpje in Nederland. ‘Opgelicht’ worden ga je sowieso. Als toerist betaal je standaard te veel op de markt of voor je tuktuk ritjes. Erg is dit echter niet, dit gaat vaak om kleine bedragen. De bedragen in bovenstaande oplichtingspraktijken kunnen echter wel flink oplopen, dus let daar wel op!

Bescherming tegen diefstal

Naast bovenstaande oplichtingspraktijken in Azië komt soms helaas ook nog de ‘simpele’ diefstal voor. Denk hierbij aan zakenrollen of het grissen van waardevolle spullen uit je handen door scooteraars. Een goede bescherming hiertegen is een moneybelt, waarbij je jouw waardevolle items veilig opbergt.