Orang-oetans Spotten op Borneo

Orang-oetans Spotten op Borneo

Een uitstekende plaats om orang-oetans te spotten is Borneo. Op Borneo zijn diverse organisaties werkzaam die zich inzetten voor het welzijn van de orang-oetans.

Een van de plekken op Borneo om de orang-oetans te spotten is Sandakan, in de Maleisische deelstaat Sabah. Hier zijn nog grote jungles aanwezig welke goed bereikbaar zijn met de boot. Sandakan is per vliegtuig te bereiken vanaf onder andere Kuala Lumpur en Kota Kinabalu.


Oran Utan 1


Om wilde orang-oetans te spotten moet je een georganiseerde tour doen, je kunt niet op eigen gelegenheid door de jungle varen. Dit is vanwege het wild wat in deze rivieren leeft, zo is de kans groot dat je tijdens het zoeken naar de orang-oetans langs meterslange krokodillen vaart of dat je een groep olifanten aan de waterkant tegenkomt. Je kunt kiezen voor een dagtour in dit gebied, een dagtour kost tussen de €40 en €80 en je zult dan zeker orang-oetans tegenkomen in het opvangcentrum van Sepilok. Dit is een rehabilitatiecentrum met semi-wilde orang-oetans. Op vaste tijden wordt er gevoerd en een aantal orang-oetans laat zich dan zien.

Wanneer je geluk hebt zie je tijdens de dagtour ook wilde orang-oetans maar als je daar meer zekerheid voor wilt hebben is het aan te raden om een tour te boeken van vier à vijf dagen. Tijdens deze tours zal je meerdere keren per dag de rivieren op gaan om te zoeken naar het wildleven van Borneo en vooral de orang-oetans. Je doet dit vanuit de rivier omdat orang-oetans altijd aan de rivierkant slapen en aan het einde van de middag weer een nieuw nest bouwen. Iedere dag slapen ze in een nieuw nest omdat deze maar 1 nacht goed zijn. De reden dat ze aan de waterkant slapen is omdat er voor de orang-oetans geen gevaar dreigt vanaf het water.

Het nadeel van meerdaagse tours in Borneo is dat deze erg prijzig zijn. Voor een tour van vier dagen en drie nachten betaalden wij €600 per persoon. Dit is wel inclusief al het vervoer, eventuele entree en ontbijt, lunch en diner. De prijzen zijn zo hoog omdat met dit geld wordt gestreden voor het behoud van de jungle. Wanneer het toerisme niet meer voldoende oplevert zal de regering eerder toestemming verlenen om nog meer jungles te vervangen door palmolieplantages. De mensapen worden met uitsterven bedreigd, dus het is hoogst nodig dat deze maatregelen in stand blijven.


Oran Utan 2


Naast orang-oetans zijn er krokodillen, olifanten, diverse andere aap soorten, komodovaranen en veel tropische vogels te bewonderen in dit gebied.

Een goede organisatie om je tour te boeken is Borneo Eco Tours. Dit is een organisatie zie zo ecologisch mogelijk haar tour aanbiedt. Er zijn goedkopere aanbieders van deze tours maar de randvoorwaarden en faciliteiten zijn minder toereikend om het wildleven te spotten.