Vervoer op Bali

Vervoer op Bali

Bali is een niet al te groot eiland, maar vanwege de matige wegen en het drukke verkeer kan reizen naar een andere bestemming veel tijd kosten. Het openbaar vervoer is ook niet al te best. Er rijden wel wat bussen, maar het zijn vooral de locals die hier gebruik van maken. Gelukkig zijn er andere vervoersmiddelen die wel prima geschikt zijn.

Taxi

De makkelijkste manier van vervoer op Bali is de taxi. Ze rijden overal rond en brengen je overal op het eiland naartoe. Zeker in de toeristische bestemmingen zie je overal mannen die taxidiensten aanbieden. Deze gaan niet met de meter en zijn duurder dan de meter taxi’s. De Bluebird taxi’s – lichtblauw van kleur – rijden wel met de meter aan. Naast de autotaxi’s kan je ook achterop de motor een lift krijgen. Prima te doen voor korte afstanden.

Als je met de taxi wilt kun je echter het gebruik maken van Grab. Met deze app op je telefoon een taxi of scooter bestellen. Dit is een stuk goedkoper dan de officiële taxi’s op Bali. Bovendien komt de taxi gelijk naar jou locatie toe, hoef je niet te onderhandelen over de prijs en weet je zeker dat de chauffeur je goed begrijpt. Voor langere afstanden is een auto de handigste optie, maar als je alleen reist en geen grote afstanden af hoeft te leggen kun je via Grab ook achterop de scooter mee met iemand.

Scooter

De beste keuze voor vervoer op Bali is wat ons betreft de scooter. Vanwege het ontzettend drukke verkeer kan een kleine afstand makkelijk een uur duren. Met de scooter rij je makkelijker door het verkeer heen en ben je sneller op je bestemming. Het geeft je bovendien ook veel vrijheid en is het een stuk goedkoper. Voor 24 uur betaal je gemiddeld zo’n 50.000 rupiah. Daar komt nog benzine bij, maar voor 20.000 heb je meestal wel een volle tank.

De politie op Bali wil rijden op de scooter wel eens minder prettig maken. Ze voeren regelmatig controles uit, op meerdere gedeeltes van het eiland. Als je aangehouden wordt en geen rijbewijs + internationaal rijbewijs hebt moet je een boete betalen. In je internationale rijbewijs moet bovendien ook duidelijk staan dat je ook scooter mag rijden. De boete hiervoor is 50.000 rupiah. De – corrupte – politie wil soms zelf ook meeprofiteren door veel hogere bedragen te vragen. In uitzonderlijke situaties vragen ze zelfs 1,5 miljoen rupiah. Afdingen is absoluut mogelijk dan, accepteer niet het eerste beste bedrag wat ze vragen. Het beste is het om een aparte portemonnee bij je te hebben met daarin maximaal 100.000 rupiah. Vervolgens moet je gewoon blijven volhouden dat je niet meer dan dit op zak hebt. Ook als je wel over de juiste papieren hebt doe je hier verstandig aan.


Vervoer Bali 2


Bussen

Voor langere afstanden op Bali kan je ook de bus nemen. Denk hierbij aan vervoer tussen de verschillende toeristische bestemmingen als Kuta, Sanur, Ubud en Lovina. Perama en Kura-Kura zijn de twee grootste aanbieders. Een echte aanrader zijn deze bussen niet. De bussen zijn op zich prima – zeker die van Kura-Kura – maar ze rijden onregelmatig, zijn lang niet altijd op tijd en je staat meer in de file dan dat je daadwerkelijk rijdt. Bovendien zijn lang niet alle bestemmingen makkelijk bereikbaar.

Privé chauffeur

Het inhuren van een privé chauffeur gebeurt heel vaak op Bali. Vanwege de hogere prijzen wordt dit echter wel voornamelijk door toeristen gedaan en niet door de backpackers. Voor sommige situaties is het echter een prima optie. Je accommodatie kan dan ongetwijfeld een chauffeur voor je regelen.

Reisgids Indonesië