Hierom moet je backpacken in Myanmar

Hierom moet je backpacken in Myanmar

Myanmar het land van de gouden stoepa’s, de duizenden tempels en de rijke cultuur. Myanmar heeft veel te bieden, maar het meest bijzondere is toch wel dat het land nog erg ongerept is wat betreft toerisme. Een extra goede reden dus om nu af te reizen naar Myanmar. Het land heeft een rumoerige geschiedenis en er is momenteel nog steeds veel gaande. Dit is een reden waarom het (nog) niet door veel toeristen wordt bezocht. In het noorden van Myanmar en rondom de grenzen met de naastgelegen landen wordt het afgeraden om te reizen, dit in verband met de politieke onrust in dit gebied. Dit mag zeker niet een reden zijn om het land niet te bezoeken, in de voor toeristen interessante gebieden merk je hier niks van.

Locals

Er wordt vaak gezegd dat in Myanmar de meest vriendelijke mensen van Zuidoost-Azië leven. Wij zijn het hier mee eens. In tegenstelling tot andere toeristische plekken in Azië dringen de locals zich niet zo op om je iets te verkopen. Ze doen hier zoveel voor je. Niet per se voor het geld, maar vanuit hun hart. In een grote stad zoals Yangon verwacht je veel toeristen te zien, maar dit is niet het geval! Een rondje door de binnenstad is al een attractie op zich zelf. Hier wordt echt van alles verkocht in de straten. Van verroest gereedschap tot vlees met alles erop en eraan, je kijkt je ogen uit.Trekking

Het is zeker de moeite waard om een trektocht te maken in Myanmar. Juist de kleine dorpjes in de bergen voegen waarde toe aan jouw reis! Hier in de bergen kan je zien hoe de mensen leven met bijna geen bezittingen en gelukkig zijn, kom je scholen tegen en fantastische natuur. De plaatsen die aan te raden zijn voor trektochten zijn:
Kalaw: dit is een plaats dichtbij het bekende Inle lake. Vanaf hier kan je een driedaagse trektocht maken naar het Inle lake en overnachten in kleine bergdorpjes.
Inle lake: vanaf het Inle lake kan je trektochten maken naar het omliggende berggebied. Deze tochten bestaan meestal uit twee dagen en één nacht. Hier heb je dan een mooi uitzicht over het meer.
Hsipaw: dit plaatsje is goed te bereiken vanaf Mandalay en het Inle lake. Het staat bekend om zijn prachtige natuur. Hier worden ook weer tochten aangeboden van twee of drie dagen.

Openbaar vervoer

In Myanmar is het openbaar vervoer ook anders dan in andere Aziatische landen. Een treinrit naar een andere bestemming kan meer tijd kosten dan dat je zou denken. Daarom wordt er aangeraden om voor lange afstanden per bus reizen. Dit betekent niet dat je niet met de trein moet gaan. Deze bijzondere ervaring is onderhand een attractie voor toeristen geworden. In Yangon kan je de trein nemen die een ronde maakt door het noorden van de stad. Zo kan je kennis maken met de kleinere dorpjes en zien hoe de mensen leven. Neem de tijd voor deze attractie! De gehele rit duurt drie uur. Je kan er ook voor kiezen om onderweg uit te stappen en een taxi terug te nemen. De trein is erg hobbelig en langzaam. Mensen lopen op de spoorbaan en deze wordt zelfs gebruikt als droogrek voor wasgoed, dat zijn hier echt de normaalste zaken van de wereld.

Myanmar

Een extreem voorbeeld van het openbare vervoer in Myanmar.

Afkoelen

Ben je in Mandalay en wil je de warmte even ontglippen? Dan kan je afkoelen in een zwemparadijs op de Mandalay Hill. De locals nemen je daar mee vanaf alle luchtglijbanen en op alle opblaasattracties. Zo kan je zien hoe de bevolking geniet in hun vrije tijd. Verwacht geen bikini’s of badpakken! De vrouwen gaan volledig gekleed het water in en de mannen dragen vaak een shirtje boven hun zwembroek. Of dit uit religie voortkomt of omdat ze niet bruin willen worden, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is overigens niet respectloos om zelf een bikini of badpak te dragen, maar je zal je meer op je gemak voelen met een shirtje en een kort broekje over je badkleding.

Kortom! Het reizen in Myanmar brengt je erg dicht bij de cultuur. Het is een bijzondere reiservaring. Een bezoek van twee tot drie weken aan dit land is aan te raden om het meeste uit je verblijf te halen!

Wees sociaal