Slapen in een klooster op Mount Zwegabin

Slapen in een klooster op Mount Zwegabin

Altijd al eens in een klooster willen overnachten? Dat kan in Myanmar op de top van Mount Zwegabin in Hpa-An!

Toevoeging redactie: helaas is het op het moment niet meer mogelijk om in dit klooster te blijven slapen. Een toerist is hier naar beneden gesprongen, waarna de lokale overheid heeft besloten dat slapen in het klooster niet meer toegestaan is. Het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn gaat veranderen. Wel is het nog altijd mogelijk om het klooster te bezoeken, wat nog steeds een gave ervaring is.

Mount Zwegabin

Ongeveer tien kilometer ten zuiden van Hpa-An vind je Mount Zwegabin. Een absolute must-do in Myanmar vinden wij. Op de top van deze 725 meter hoge berg ligt het klooster waar je kunt overnachten. De klim kan je zowel vanaf de oostkant als de westkant starten. De populairste route start vanaf de Lumbini Garden aan de westkant. In deze ‘tuin’ staan meer dan duizend Boeddhabeelden. Vanaf hier begint de toch wel heftige klim welke grotendeels bestaat uit traptreden. Er lijkt geen eind aan te komen. Het is te doen in een uur voor de topfitte, maar reken toch zeker op anderhalf tot twee uur wanneer je een gemiddelde conditie hebt. Laat je grote bagage achter bij een guest house en neem alleen een kleine rugzak mee. De klim is al zwaar genoeg zonder dit extra gewicht op je rug. Neem voldoende water mee, want hitte en VEEL zweet zijn een garantie tijdens deze klim.


Hpa-An 2


De top

Op de top word je verwelkomt door een vriendelijke monnik die je de weg wijst naar de ‘receptie’. Om hier te overnachten wordt een donatie gevraagd van 5.000 kyat. Je slaapt in een soort dorm. Basic bedden, dunne matrasjes en een enkel lampje dat werkt. Het schijnt dat er ook een privékamer beschikbaar is. Een douche en (normaal!) toilet zijn aanwezig. Vergeet niet om zelf een handdoek en douche artikelen mee te nemen.

In en rondom het klooster is weinig te doen, dus het is niet nodig om vroeg te arriveren. Zorg er wel voor dat je voor zonsondergang op de top bent. Geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving van Hpa-An of vergezel de monnik tijdens zijn avondgebed. De volgende dag word je vroeg gewekt door het ochtendgebed. Dit zal zelfs de diepe slaper niet ontgaan. Sta vroeg op om de zonsopkomst niet te missen op een heldere dag. Na het ontbijt is het weer tijd voor de afdaling van een uur tot anderhalf uur.

Het is ook mogelijk om de afdaling nog diezelfde dag te maken. Om de beleving compleet te maken, raden wij je aan te overnachten op de top.


hpa-an-3


zwegabin-1


Eten/Drinken

Er is een klein ‘restaurant’ en een winkeltje aanwezig op de top. De gerechten smaken prima. Voor ongeveer 1.000 kyat heb je een Birmees ontbijt. Het winkeltje heeft wat basic producten zoals water, frisdrank en wat snacks. Je kunt natuurlijk ook zelf wat inslaan in Hpa-An.

Hoe kom ik er?

Vanaf Yangon is het ongeveer zes uur met de bus naar Hpa-An. Je kunt er ook voor kiezen om een tussenstop te maken in Kyaiktiyo voor de Golden Rock. Ga je vanuit Thailand de grens over via Mae Sot, dan is Hpa-An een logische eerste stop. Vanaf Hpa-An kan je Mount Zwegabin op meerdere manieren bereiken. Je kunt met de moto-taxi, liftend, per fiets of zelf een brommer huren.