Kookcursussen op Bali

Kookcursussen op Bali

Het paradijselijke eiland Bali staat bekend om haar excentrieke variatie op de Indonesische keuken. Voor liefhebbers van zowel pittig als zoet eten, er is voor ieder wat wils. De lokale restaurants (warungs) zijn de hele dag bezig met het bereiden van artistieke en smaakvolle gerechten– van pittige ikan Bali (Balinese vis) tot zoete ketjap rendang (stoofvlees). In vrijwel alle delen van het eiland worden door veel restaurants of warungs kookcursussen aangeboden. We hebben daarom de beste plaatsen en warungs onder elkaar gezet– zodat je zelfs na je reis het beste uit de Indonesische keuken kunt halen.

Ubud

Ubud is het culturele middelpunt van Bali en staat bekend om haar behouden natuur en artistieke sferen. Veel digital nomads, yogaliefhebbers en foodies vestigen zich hier, om tussen de rijstvelden te werken, mediteren en eten. Dit heeft ervoor gezorgd dat vele warungs een westers tintje hebben gekregen, met als uitkomst dat de lokale bevolking hun cultuur maar al te graag met ons wil delen.

Café Wayan
Dit lokale restaurant bevindt zich in het meest centrale gedeelte van Ubud. Je kunt hier iedere dag van de week een kookcursus volgen en het menu varieert dagelijks. Ben je vegetarisch? Volg dan op zondag een cursus– op deze dag staan gerechten als gado-gado en tempeh goreng op het menu. De lessen vinden om 10:00 ’s ochtends en om 16:00 ’s middags plaats, duren ongeveer drie uur en kosten 350.000 rupiah (ongeveer €21) per persoon. Uiteraard krijg je het menu mee naar huis en mag je na de les alles opeten wat je gekookt hebt.

Periuk Bali
Wanneer je hier een cursus boekt, ga je een aantal meer dingen ondernemen dan alleen de les zelf. Het leukste is om de les te plannen in de ochtend; je wordt vroeg opgehaald om op de markt van Ubud ingrediënten in te slaan en je bezoekt een rijstveld waar je leert over het grootste aspect van de Balinese cultuur, namelijk het verbouwen van rijst. Voordat de les begint zul je ook nog een traditionele Balinese ceremonie bijwonen, waarbij ze de goden bedanken voor de goede oogst. Het menu is nagenoeg hetzelfde, maar geef het wel van tevoren aan als je vegetarisch bent. Ook deze cursus kost 350.000 rupiah.kookcursus Bali


Sanur

Sanur is een van de meest bezochte plaatsen op Bali. Voornamelijk veel Nederlandse gezinnen vestigen zich hier. Wanneer je op zoek bent naar traditioneel Bali, is dit dus niet the place to be. Wel heeft Sanur mooie stranden en als resultaat van de groeiende omgang met toeristen, spreekt de lokale bevolking over het algemeen wat beter Engels. In dat opzicht beschikt Sanur dan ook over een goed, maar relatief verwesterd cursusaanbod.

Chef Maduna’s Warung
Dit restaurant biedt drie verschillende pakketten aan. Het leukste pakket is het Island Delights Package; hierbij ga je om zeven uur ’s ochtends naar een traditionele vismarkt in Jimbaran. Je zult worden opgehaald mits je je in Sanur bevindt. Ontbijt is inbegrepen en de kosten zijn 750.000 rupiah (ongeveer €45). Een andere optie is het tweede pakket. Deze begint om tien uur ’s ochtends en hier sla je de markt en het ontbijt dus even over. Dit pakket kost 500.000 rupiah (€30). Heb je een kater of een jetlag, kies dan voor het middagprogramma. Hier zul je pas om 17:00 beginnen en eet je je zelfgemaakte gerechten als diner in plaats van als lunch. Het menu blijft hetzelfde. Let wel goed op, want Chef Maduna maakt onderscheid tussen traditionele Balinese gerechten en traditionele Indonesische gerechten; op maandag, dinsdag en woensdag staan de Indonesische gerechten op het menu, en op donderdag, vrijdag en zaterdag de Balinese gerechten. Wanneer je besluit om voor het eerste pakket te gaan, raden wij zelf aan om in het weekend een cursus te volgen; Balinese visgerechten zijn toch nét iets lekkerder. Zorg dan wel dat je je op tijd inschrijft om teleurstellingen te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat de warung op zondag gesloten is en op deze dag dus geen lessen aanbiedt.

Andere mogelijkheden

Bovenstaande mogelijkheden behoren tot onze favoriete kookcursussen op Bali, maar dit zijn natuurlijk niet de enige. Ook in steden als Seminyak en Canggu kun je hiervoor terecht. Maak gebruik van TripAdvisor om de recente beoordelingen te bekijken.