10 redenen om naar de Bukit te gaan

10 redenen om naar de Bukit te gaan

Ga je naar binnenkort naar Bali? Dan mag je de Bukit niet overslaan. De Bukit peninsula is het schiereiland van Bali, en is de zuidelijkste regio van het eiland. Dit deel is minder bekend dan Kuta, Canggu of Seminyak, en daardoor juist extra aantrekkelijk. Hier vind je de beste golven, een reden voor (professionele) surfers om hier te verblijven. Daardoor hangt er een heerlijk relaxte ‘surfvibe’ maar is het niet te toeristisch. Om je nog meer te overtuigen van hoe fijn deze regio is, vind je hier een lijstje met 10 redenen om naar de Bukit te gaan.

1. De allerbeste surfspots

Vergeet wat er in de Lonely Planet staat, want Kuta’s, Seminyak’s of Canggu’s golven halen het bij lange na niet bij de golven die je vind in de Bukit. De Bukit heeft maar liefst 17 surfspots. Tijdens het droogseizoen (mei-oktober) heeft de westkust de beste golven en in het regenseizoen (november-april) de oostkust. Er zijn genoeg spots voor beginners, maar als professional kun je je hart ophalen in bijvoorbeeld Uluwatu. Eén ding is zeker: je mag Bali niet verlaten zonder gesurft hebben.


Surfen Bali 4


2. De chillste feestjes

Hou je van strandfeestjes? Dan ben je in de Bukit op het juiste adres. Hier telt het weekend namelijk vier dagen. Iedere woensdag is het feest bij Single Fin, de populaire bar op de klif van Uluwatu. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de surfspot. Maar ook in de jungle worden feestjes georganiseerd, bijvoorbeeld door Cashew Tree, die iedere donderdag een lokale band of DJ op het podium zet. De vrijdagavond wordt ingevuld door grotere resorts en hotels die regelmatig rooftop- en poolparties organiseren. Iedere zaterdagavond treed de lokale reggaeband Ulu Roots op op het strand van Padang Padang. Vanaf 18:00 uur kun je voor €5 genieten van een verse vis BBQ, waarna je met je voeten in het zand kunt dansen op reggae. Vanaf half 1 komt een deep-house DJ de band aflossen. Zondag kun je tijdens de “Sunday Sunset Session’’ bij Single Fin uitbrakken onder het genot van een Bintang en relaxte reggae-lounge muziek.

3. Goed (lokaal) eten

In grotere plekken zoals Kuta ben je misschien geneigd om toch in een westers restaurant te eten. In de Bukit zijn er echter niet veel chique restaurants, maar meer kleine restaurants en ‘warungs’ (klein, lokaal restaurant waar je voor weinig kunt eten). Ook hier geldt: negeer de Lonely Planet en eet bij een warung. Kies een drukke tent: hier is een snelle doorloop van het eten en is de kans voedselvergiftiging op te lopen stukken kleiner. Je kunt al voor €1 een bord vol bami, saté of nasi krijgen. Het eten is verser en smaakvoller en het geld gaat direct naar de familie die de warung runt, win-win!

4. De Uluwatu tempel

De Uluwatu tempel is het boegbeeld van de Bukit. De tempel staat hoog op een 250 meter hoge klif, waardoor je prachtig uitzicht hebt over de Indiase oceaan. Met zonsondergang kun je voor een kleine entreeprijs de ‘Kecak dance’ bijwonen. Deze traditionele dans met vuur verteld het Balinees Hindoeïstische verhaal van goed en kwaad, oftewel karma. Een interessant tafereel.


Uluwatu 3


5. Goedkope accommodaties

Als backpacker ben je natuurlijk altijd op zoek naar de goedkoopste accommodaties met de beste faciliteiten. In de peninsula vind je op iedere hoek van de straat een homestay, waar je al voor 8 euro per nacht kunt slapen (inclusief ontbijt). Hostels zijn er niet, dus dit is tegelijkertijd de plek waar je andere reizigers ontmoet.

6. Rustige stranden

In de Bukit vind je veel rustige stranden, als je bereid bent lange trappen af te lopen. Door de kliffen zijn de stranden een stuk lager gesitueerd dan het vasteland, en moet je dus gemiddeld zeventig treden trotseren om bij het strand te komen. Maar het is het waard. Ze zijn er in verschillende maten, van lang tot kort, maar ze zijn allemaal wit en hebben prachtig blauw water. Tip: Op het strand Nyang Nyang ben je negen van de tien keer écht helemaal alleen.


Uluwatu 1


7. De leukste mensen

Oudere mensen en families kom je veel tegen in Kuta en Sanur, maar de Bukit wordt gedomineerd door jongere reizigers zoals backpackers. Zoals je leest heeft de regio hier ook redelijk op ingespeeld qua faciliteiten. Goedkope warungs en accommodaties (van goede kwaliteit) maken niet-veeleisende reizigers nou eenmaal heel blij. Op feestjes en op het strand kom je dus veel backpackers, expats en surfers tegen.

8. Je kunt er paragliden

Aan de oostkust kun je vanaf mei tot oktober paragliden doordat de kliffen zorgen voor goede windrichtingen. Dit is misschien niet binnen je budget, aangezien je ongeveer €70 betaald voor twintig minuten in de lucht (met instructeur), maar wel een ‘once-in-a-lifetime’ ervaring.

9. Het beste uitzicht vanaf een restaurant op een klif

Toch een keer behoefte aan westers eten? Neem dan plaats in een van de chique restaurants die op een van de kliffen gebouwd zijn. Hier heb je echt het gevoel dat je bestemming paradijs hebt bereikt: met een cocktail uitkijkend over de Indiase oceaan terwijl de zon onder gaat, en met Ibiza achtige loungemuziek op de achtergrond. Sommige hebben zelfs een infinity pool. Bij de meeste restaurants moet je een minimaal bedrag aan eten/drinken consumeren (+- €20), maar dan mag je er ook de hele dag vertoeven. Vraag bij je accommodatie of Google hoe je er moet komen, want vaak zijn deze ‘hidden gems’ alleen bereikbaar via kleinere weggetjes.


Uluwatu 2


10. De beste temperaturen

Omdat de Bukit gemiddeld honderd meter boven zee ligt, waait er altijd een fijn briesje. Met een gemiddelde temperatuur in het hoogseizoen van 33 graden is dat een heerlijk weertje. Ook regent het hier ietsje minder dan in de rest van Bali.